Martin Tomaides
16. ledna 2014 • 12:42

TROFEJE za půl sezony v NHL? Kapitán lídra, Hertl i dvoumetrový brankář

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Polovina sezony NHL už je za námi a ačkoliv je cesta ke konci základní části dlouhá, určité jistoty už jsou dané. Kanadskému bodování vládne Sidney Crosby a svou pozici jen tak nepustí, Edmonton se pravděpodobně znovu nedostane do play off a Jaromír Jágr stále hraje jako mladík. Co by se dělo, kdyby se v tuto chvíli udělovaly individuální trofeje? Server iSport.cz pro vás vybral vítěze a nezapomněl také na českou stopu.



Hart Trophy (Nejužitečnější hráč)

Vítěz: Ryan Getzlaf (Anaheim)

Další favorité: Sidney Crosby (Pittsburgh), Alexander Steen (St.Louis)
Český vítěz: Jiří Hudler (Calgary)

Loňský vítěz: Alexander Ovečkin (Washington)

Kapitán Anaheimu je tváří vedoucího týmu ligy, který drtí veškerou konkurenci. V noci například smetl Vancouver 9:1 a na domácím ledě ještě letos v základní hrací době neprohrál. Getzlaf je v součané době čtvrtý v kanadském bodování ligy a má nakročeno k nejlepší sezoně kariéry. Třikrát už také letos zažil čtyřbodový zápas a má na kontě sedm vítězných gólů. I díky němu jsou Ducks první.

VIDEO: Takové věci umí Ryan Getzlaf

Volba Sidney Crosbyho by rozhodně nebyla krokem vedle. Vedoucí muž kanadského bodování sbírá průměrně 1,42 bodu na zápas a je dominantní tváří věštiny zápasů Pens. Letos vyšel bodově naprázdno jen v devíti zápasech.

Alex Steen měl raketový start do sezony a jeho tvář byla dlouho na čele tabulky střelců. Švéda pak zbrzdilo zranění, přesto to byl on, kdo svýmí góly nabral sebevědomí pro kvalitní mužstvo, které je ale bez výrazné tváře.


Norris Trophy (Nejlepší obránce)

Vítěz: Ryan Suter (Minnesota)

Další favorité: Duncan Keith (Chicago), Alex Pietrangelo (St.Louis)
Český vítěz: Marek Židlický (New Jersey)

Loňský vítěz: P.K. Subban (Montreal)

Marco Scandella, Jared Spurgeon, Nate Prosser, Jonas Brodin... Neznámá jména v obraně Minnesoty a přesto je tým Wild mezi desítkou mužstev, která obdržela nejméně branek. Proč? Ano, má dobré brankáře, ale hlavně protože Ryan Suter. Americký bek v nejlepších letech hraje průměrně skoro 30 minut na zápas a v bodování zadáků je se třiceti body devátý.

Duncan Keith už jednu Norris Trophy ve sbírce má a i letos zažívá fenomenální ročník. 44 bodů ve 49 utkáních je bilance, kterou by se mohl pyšnit leckterý útočník. Keith navíc přidává i 18 kladných bodů ve statistice +/-.

Pietrangelo se konečně vypracoval v beka, jakého z něj v Blues chtěli mít. Ladný bruslař sbírá body a brání nejlepší pětky soupeře. Bude reprezentovat Kanadu na ZOH v Soči.

VIDEO: Suter nedávno dokonce vstřelil hattrick


Vezina Trophy (Nejlepší brankář)

Vítěz: Ben Bishop (Tampa Bay)

Další favorité: Josh Harding (Minnesota), Tuukka Rask (Boston)
Český vítěz: Ondřej Pavelec (Winnipeg)

Loňský vítěz: Sergej Bobrovskij (Columbus)

Když v loňském roce přicházel do Tampy za zručného a bodujícího nováčka Coryho Conachera, každý jen kroutil hlavou. Ale 201 centimetrů vysoký Ben Bishop najednou ukazuje, že tenhle trejd byl pro Lightning terno. Ke třiadvaceti výhrám přidal jen pět proher, vládne v procentuální úspěšnosti (93,7%) a je druhý v průměrů gólů na zápas (1,83). Když se nedávno zranil a týmu pár zápasů chyběl, okamžitě byl vidět jeho vliv na mužstvo.

Josh Harding vytačil z brankoviště stálici Niklase Bäckströma a předváděl neuvěřitelné zákroky, které často patřily mezi highlighty večera. To všechno jen několik měsíců poté, co se dokázal poprat s roztroušenou sklerózou.

Tuukka Rask by mohl být nejvýznamnější brankářskou tváří NHL příštích let. V bráně nezmatkuje, chytá atraktivním stylem a pravidelně je pro Bruins oporou.

Radko Gudas je vedle obrovitého Bishopa drobný.Foto Reuters


Calder Trophy (Nováček roku)

Vítěz: Tomáš Hertl (San Jose)

Další favorité: Torey Krug (Boston), Nathan MacKinnon (Colorado)

Loňský vítěz: Jonathan Huberdeau (Florida Panthers)

V polovině sezony by to ještě zvládl, na konci to už bohužel pravděpodobně nevyjde. Tomáš Hertl předvedl raketový start do ročníku a i když pak trochu zpomalil, stále slušně bodoval. Zranění kolena ale zamezilo tomu, aby Česká republika měla prvního držitele této trofeje.

Bek Krug z Bostonu zazářil v loňském play off, když do sítě Rangers v pěti utkáních čtyřikrát skóroval. Letos předvádí, že nešlo o náhodu. Mezi všemi nováčky je šestý nejproduktivnější a s deseti góly je dokonce druhý nejlepší střelec mezi obránci v celé NHL.

Poslední jednička draftu Nathan MacKinnon měl pomalejší start do sezony, ale už se rozjíždí a s devětadvaceti body vede produktivitu mezi zelenáči.

VIDEO: Čtyři góly Tomáše Hertla do sítě NY Rangers


Frank J. Selke Trophy (Nejlépe bránící útočník)

Vítěz: Jonathan Toews (Chicago)

Další favorité: Patrice Bergeron (Boston), Pavel Dacjuk (Detroit)
Český vítěz: Tomáš Plekanec (Montreal)

Loňský vítěz: Jonathan Toews (Chicago)

Ze své hry kapitán posledních vítězů Stanley Cupu nic nezměnil, Blackhawks září a kanadský reprezentant je tváří úspěšného týmu. Patrice Bergeron se dostává teprve do formy, ale jeho výkony se zlepšují každým dalším zápasem a Pavel Dacjuk je mezi nominovanými už stálicí.

Na radost na ledě je Toews zvyklý.Foto Reuters


Lady Byng Trophy (Nejslušnější hráč)

Vítěz: Martin St.Louis (Tampa Bay)

Další favorité: Ryan O´Reilly (Colorado), Pavel Dacjuk (Detroit)
Český vítěz: Tomáš Hertl (San Jose)

Loňský vítěz: Martin St.Louis (Tampa Bay)

Bodový lídr Lightning je v lize respektovaný jako málokdo, sbírá i v osmatřiceti letech body po hrstech a trestné minuty prakticky vůbec. Stejně tak Pavel Dacjuk. Kanadský útočník Ryan O´Reilly patří k nejproduktivnějším hráčům Avalanche a přitom ještě letos nebyl ani jednou na trestné lavici. Tomáš Hertl zatím v zámoří nasbíral trestné minuty dvě.

Martin St.Louis (vlevo) by mohl Lady Byng Trophy získat už počtvrté.Foto Reuters


Jack Adams Award (Nejlepší trenér)

Vítěz: Jon Cooper (Tampa Bay)

Další favorité: Bruce Boudreau (Anaheim), Patrick Roy (Colorado)

Loňský vítěz: Paul MacLean (Ottawa)

Jon Cooper dokazuje, že Lightning nejsou jen týmem dvojice Steven Stamkos - Martin St.Louis. Na konci předchozího ročníku se šestačtyřicetiletý trenér dočkal povýšení z farmářského mužstva do NHL a od té doby jde Tampa nahoru. Do týmu skvěle zabudoval nováčky ze záložního mužstva a nebál se jim dát šanci. Výsledky byly k vidění okamžitě.

Boudreau je vedoucím kachního hejna a šéfuje ultraproduktivní mašině, Patrick Roy zase překvapil a drží Avalanche na pozicích zajišťujících play off.

Trenér Tampy Bay Jon Cooper okamžitě mužstvo pozvedl.Foto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud