17. dubna 2014 • 06:38

Montreal vyhrál i díky gólu Plekance, Palát zápas nedohrál

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třemi zápasy ve středu v zámoří odstartovalo play off NHL. I s přispěním jedné branky Tomáše Plekance získal první bod Montreal, který vyhrál na ledě Tampy Bay 5:4 v prodloužení. Vítězně vstoupil do play off i Pittsburgh, když v zápase s Columbusem dohnal dvoubrankovou ztrátu a soupeře udolal 4:3. Stejným výsledkem porazil Anaheim doma Dallas.



Montreal v úvodních dvou třetinách dvakrát rychle smazal jednobrankový náskok soupeře. V prvním případě trefou českého útočníka, který rychlý kontr zakončil přesnou střelou z levého kruhu do horního růžku. V závěrečné třetině naopak Canadiens dvakrát o jednogólové vedení přišli a o jejich výhře rozhodl až v čase 78:08 Dale Weise.

"Když jsem vyrůstal, dal jsem asi milionkrát takhle důležitý gól ve svých představách. Je to skutečně nádherné, když se vám to povede i v reálném světě," zářil Weise, první hvězda zápasu.

VIDEO: Plekanec v 11. minutě srovnával na 1:1

Pro brankáře Lightning Anderse Lindbäcka je start v play off zatěžkávací zkouškou. Před středečním utkáním měl ve vyřazovací části odchytáno jen 13 minut, i proto se při zranění Bena Bishopa před sérií hovořilo o tom, že je to nejslabší bod týmu. Ale trenér Tampy Bay Jon Cooper svého svěřence, přestože inkasoval pětkrát, z ničeho nevinil. "Při několika gólech jsme ho nechali ve štychu. To je pak pro něho těžké. Ukázkou toho byla i branka v prodloužení," reagoval.

A stejně ani nedělal vědu z porážky. "Špatná zpráva je, že jsme prohráli. Ta dobrá, že jeden zápas nevyhrává sérii. Musíme se semknout a zabojovat," pokračoval Cooper.

VIDEO: Vítězná trefa Weiseho v prodloužení

Otázkou je, zda nebude postrádat Ondřeje Paláta. Český útočník, který vynechal kvůli neupřesněnému zranění poslední zápas základní části a jehož start byl před utkáním nejistý, odstoupil z duelu ve třetí třetině. Možná šlo o důsledek střetu z prostřední části, kdy do něho tvrdě narazil Andrej Markov a rozpoutal tím první větší strkanici v zápase.

Penguins zvládli obrat

Columbus ve své klubové historii (v soutěži nastupuje od sezony 2000/01) ještě nevyhrál v play off zápas. A nelichotivý fakt platí i po úvodním duelu v Pittsburghu, přestože Blue Jackets vedli v úvodu prostřední části 3:1. Jenže následně dvakrát inkasovali v oslabení a rozhodující úder jim zasadil ve 49. minutě Brandon Sutter.

Tady si na Bobrovského v bráně Columbusu útočník Brandon Sutter nepřišel. Přesto to byl nakonec on, kdo vstřelil vítězný gól.Foto Reuters / Charles LeClaire-USA TODAY Sports

"Nikdo nepanikařil. Hodně nám pomohly přesilovky, jak tomu taky bylo celou sezonu. Dostaly nás zpět do zápasu a potom jsme už hráli v dobré formě," uvedl gólman Pittsburghu Marc-Andre Fleury. "Z toho startu se ale musíme poučit. Rozhodně máme do dalších utkání co zlepšovat," dodal kapitán týmu Sidney Crosby. Pittsburgh se mohl opřít i o Jevgenije Malkina, který závěrečné tři týdny základní části vynechal kvůli zranění.

Dallas dotahoval marně

Vítěz Západní konference Anaheim zvítězil nad Dallasem také 4:3, ale na rozdíl od Pittsburghu mělo skóre zcela jiný vývoj. Ducks už v polovině utkání vedli o čtyři branky, přesto museli o první bod v sérii bojovat do posledních sekund. Závěrečný nápor hostů odnesl ránou pukem do tváře Ryan Getzlaf, s gólem a asistencí jeden z hlavních strůjců výhry Ducks. "Byl na šití, mělo by to být v pořádku. Rána ale vypadala ošklivě," řekl k tržnému zranění trenér Bruce Boudreau.

Brankář Kari Lehtonen z Dallasu po gólu z hole Getzlafa.Foto ČTK

Východní konference - 1. zápasy:

Tampa Bay - Montreal 4:5 v prodl. (1:1, 1:1, 2:2 - 0:1)
Branky: 34. a 54. Stamkos, 11. Kučerov, 48. Killorn - 11. Plekanec, 37. Gionta, 46. Eller, 52. Vanek, 79. Weise. Střely na branku: 25:44. Diváci: 19.204. Stav série: 0:1.

Pittsburgh - Columbus 4:3 (1:2, 2:1, 1:0)
Branky: 18. Jokinen, 22. Bennett, 23. Niskanen, 49. Sutter - 7. Johnson, 18. Letestu, 21. MacKenzie. Střely na branku: 32:34. Diváci: 18.646. Stav série: 1:0.

Západní konference - 1. zápas:

Anaheim - Dallas 4:3 (3:0, 1:2, 0:1)
Branky: 2. Palmieri, 13. Getzlaf, 20. Perreault, 30. Beleskey - 37. Ja. Benn, 39. Sceviour, 54. Seguin. Střely na branku: 35:35. Diváci: 17.294. Stav série: 1:0.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud