21. dubna 2014 • 06:50

Plekanec vystřelil Montrealu třetí výhru, San Jose rozdrtilo Los Angeles

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Montrealu míří nejrychlejší možnou cestou do druhého kola bojů o Stanley Cup. Po výhře 3:2 vedou nad Tampou Bay už 3:0 na zápasy. Vítězný gól tentokrát vstřelil český útočník Tomáš Plekanec, na druhé straně skóroval navrátilec do sestavy Ondřej Palát a na jeden gól přihrál také obránce Radko Gudas.



Po dvou výhrách venku se hráči Montrealu pustili do soupeře před více než 21 tisíci vlastními fanoušky zostra. Vyprodané Bell Center explodovalo radostí už 11 sekund po úvodním vhazování, kdy se po přihrávce obloučkem od P. K. Subbana dostal za záda obránců Rene Bourque a tváří v tvář brankáři Lindbäckovi rychlou střelou švihem otevřel skóre. 

Lightning odpověděli až ve 29. minutě, kdy svým prvním gólem v play off vyrovnal v přesilové hře mladík Ondřej Palát, druhý nejproduktivnější nováček základní části, který se vrátil do sestavy po jednozápasové pauze zaviněné zraněním. Dvě minuty před koncem druhé třetiny však vrátil domácím vedení Brendan Gallagher a ve 46. minutě zvýšil Plekanec na 3:1 tvrdou ranou z pravého kruhu pro vhazování. Hosté pak stihli už jen snížit.

"Poctivě jsme makali, hráli jsme s velkým nasazením a podali jsme nejlepší výkon v sérii. Přesto to nestačilo. Je těžké jít teď za hráči do kabiny a vidět to zklamání v jejich očích. Myslím, že jsme si dnes zasloužili vyhrát víc," řekl zklamaný trenér Tampy Jon Cooper.

A nazlobený byl nejen na nepřízeň osudu, ale také na rozhodčí, kteří podle jeho názoru upřeli Tampě ve druhé třetině za stavu 1:1 regulérní gól. Po skrumáži před brankou dorazil puk do sítě Ryan Callahan, rozhodčí ale branku neuznali kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. "Byl jsem naštvaný a jsem pořád. Takový je můj pohled na celou věc, zbytek nechám na posouzení široké veřejnosti," poznamenal Cooper.

VIDEO: Trefa Plekance byla nakonec vítězná

Jeho protějšek Michel Therrien nechtěl řešit, že jeho týmu zbývá už jen jedna výhra k postupu. "Zítra se o tom můžeme bavit, ale dnes chci mluvit jen o tomto utkání. Říkali jsme si, jak je po dvou výhrách venku důležité dobře začít na domácím ledě a to se nám povedlo," připomněl Therrien.

Bourque se postaral o nejrychlejší gól v play off v historii klubu a i díky němu Canadiens v první třetině jasně dominovali. "Nebýt brankáře Lindbäcka, myslím, že by byl soupeř už po dvaceti minutách ve velkých potížích," prohlásil Therrien. "Měli jsme několik skvělých šancí a jejich brankář je udržel ve hře. Zaslouží velké uznání."

Už v odpoledním utkání Jakub Voráček nastartoval gólem obrat Philadelpie vedoucí k vyrovnání série s Rangers. Domácí klub v Madison Square Garden vedl v 9. minutě už 2:0, jenže pak už padaly branky jen do sítě New Yorku a "Letci" zvítězili 4:2. Halu Rangers dobyli na desátý pokus a poprvé od února 2011.

Rangers i tentokrát soupeře přestříleli, i když ne tak jednoznačně jako ve čtvrtek. Na úvod play off byl poměr střel 36:15, v neděli 33:25, ale gólman Ray Emery statečně odolával a byl hlavní hvězdou duelu.

"Prohrávali jsme 0:2, ale pořád jsem se snažil zůstat klidný a chytat pořád stejně. Člověk už má za sebou spoustu zápasů, ve kterých prohrával o dva góly. Důležité je nepropadat panice a chytat dál, jako by se nic nestalo," popsal Emery, jenž plní roli týmové jedničky místo zraněného Steva Masona.

Voráček snížil ještě v první třetině, ve druhé hosté udeřili dvakrát a jejich výhru pečetil do prázdné branky v poslední minutě Wayne Simmonds. Český útočník byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. "Vyhrát tady po tolika letech a vracet se domů za stavu 1:1, to nám určitě zvedne sebevědomí," konstatoval obránce Luke Schenn, autor vítězné trefy.

Další komplikaci na domácím ledě nepřipustili "Medvědi" z Bostonu. Po prohře 0:1 tentokrát zdolali Detroit 4:1. Po necelých jedenácti minutách vedli už 2:0, Red Wings sice v polovině zápasu snížili, ještě do druhé přestávky ale vrátil domácím dvoubrankový náskok Milan Lucic, který byl potrestán za seknutí hokejkou do slabin obránce DeKeysera v předchozím duelu překvapivě jen pokutou pět tisíc dolarů.

Hned na začátku třetího dějství vedení pojistil dorážkou v přesilovce slovenský obránce Zdeno Chára. "Po prvním zápase jsme neztratili sebevědomí. Věděli jsme, že jsme podali dobrý výkon, šlo o to změnit jen pár věcí, víc hrát s pukem a být důraznější v osobních soubojích," řekl útočník Bostonu Jarome Iginla. "Takže jsme o sobě nepochybovali. A samozřejmě nám pomohly rychlé dva góly," dodal.

Další kanonádu předvedli "Žraloci" ze San Jose, kteří po úvodní výhře 6:3 rozstříleli Los Angeles i podruhé, tentokrát 7:2. Hosté přitom začali nadějně a po první třetině vedli 2:0, jenže pak se jim rozpadla obrana a Sharks skóre otočili sedmi góly.

Východní konference - 2. zápasy:

Boston - Detroit 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Branky: 8. Florek, 11. R. Smith, 39. Lucic, 43. Chára - 34. Glendening. Střely na branku: 29:35. Diváci: 17.565. Stav série: 1:1.

New York Rangers - Philadelphia 2:4 (2:1, 0:2, 0:1)
Branky: 5. St. Louis, 9. Pouliot - 15. Voráček, 26. Akeson, 32. Schenn, 60. Simmonds. Střely na branku: 33:25. Diváci: 18.006. Stav série: 1:1.

3. zápas:

Montreal - Tampa Bay 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Branky: 1. Bourque, 39. Gallagher, 46. Plekanec - 29. Palát, 52. Carle (Gudas). Střely na branku: 31:29. Diváci: 21.273. Stav série: 3:0.

Západní konference - 2. zápas:

San Jose - Los Angeles 7:2 (0:2, 3:0, 4:0)
Branky: 25. Brown, 30. Torres, 35. Braun, 42. Marleau, 45. Pavelski, 49. Couture, 51. J. Thornton - 2. Muzzin, 10. Lewis. Střely na branku: 40:26. Diváci: 17.562. Stav série: 2:0.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud