1. srpna 2014 • 10:50

Peter, Yan a teď Paul. Blues milují jmenovku „Stastny“

Autor: lah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Učil se v tom městě dělat krůčky po ledové ploše. Teď mu tam budou platit cirka 140 milionů korun. Hokejový útočník Paul Stastny se vrací do St. Louis a dodrží tak rodinnou tradici. Dres Blues oblékal jeho otec Peter i bratr Yan.



Syn slavného muže se vrací na místo, kde pro něj vše začalo. Nejmladší potomek slavného Slováka v St. Louis vyrůstal, když si v místním klubu jeho táta vydělával hokejem. Právě k jeho radosti se teď stěhuje zpět. Po letech v Coloradu mění dres.

Hrál jsem tady já. Hrál tady Yanny. A už brzy přijde den, kdy to bude moci říct i Paulie. Jsem za to nesmírně šťastný, protože tohle je místo, kde se začal učit, jak hrát hokej,“ říkal sedmapadesátiletý bývalý vynikající forvard pro server stltoday.com.

Sám se stal členem organizace Blues až na sklonku své báječné kariéry, když atakoval čtyřicítku. Jenže pro jeho potomky to byla velmi zásadní doba ve vývoji. Yan byl dvanáctiletý, jeho bratr o tři roky mladší. V ulicích města odehráli tolik zápasů...

„Vždycky jsme přišli domů ze školy a měli zakázáno odejít z domu, dokud jsme nesplnili všechny domácí úkoly,“ vzpomínal Yan. „Prolétl jsem všechny ty úlohy a letěl ven. Někdy jsem to zvládl před bráchou a to jsem si jenom říkal: Už jsi ready? Už jsi ready?“

Oba si pochopitelně představovali, jak jsou hvězdami místního klubu. Jejich otec jim však vzorem nebyl. „V tomhle věku zrovna k vlastnímu tátovi tolik vzhlížet nechcete, navíc už byl podle našeho soudu trošku moc starý,“ smál se Yan vzpomínkám.

Sám nyní hraje v Německu a těší se na bratrovu anabázi v Blues. „Bylo to pro Pauliho možná nejtěžší rozhodnutí v životě, v Coloradu toho prožil opravdu hodně. Ale tady cítí velkou šanci vyhrát Stanley Cupu a přesně to on chce,“ věděl Peter.

On sám si na tuhle trofej navzdory svým všemožným úspěchům nikdy nesáhl. Ani St. Louis ji nikdy nevybojovalo. Teď se to má změnit. I díky uzavření rodinného kruhu...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud