19. srpna 2014 • 21:50

Palát a Gudas si příště zahrají finále Stanley Cupu, tipují v Kanadě

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Comeback Chicaga a nástup Tampy. To předpovídá ve své ročence prestižní kanadský časopis The Hockey News. V prognóze na příští sezonu tipuje, že ve finále Stanley Cupu na sebe narazí celky Blackhawks a Lightning. To znamená, že by si o slavný Pohár mohla zahrát čtveřice Čechů: útočník Ondřej Palát, obránci Radko Gudas a Andrej Šustr, kteří jsou na soupisce klubu ze západního pobřeží Floridy a bek Michal Rozsíval, který patří soupeři.



Vítězství v „hokejové bibli“ přisuzují Chicagu. Silné jádro mužstva zůstalo pohromadě, klub v předstihu prodloužil smlouvy s kapitánem Jonathanem Toewsem a střelcem Patrickem Kanem. Přes léto Hawks ještě vyztužili přední linii, přišli zkušený Brad Richards a finský talent Teuvo Teräväinen, zlatý medailista ze šampionátu dvacetiletých v Malmö a zároveň nejproduktivnější hráč turnaje.

„Los Angeles bude znovu favoritem, ovšem Hawks mají skvělý, rychlý tým a jsou připraveni čelit jakékoli výzvě, kterou jim Kings připraví,“ píše se v THN Yearbook. Mnohem obtížnější prý bylo vybrat finalistu z Východní konference. Za největší giganty jsou stále považovány týmy Bostonu a Pittsburghu, za nimi vyčkávají Montreal s Columbusem, ale nakonec vyšel vítězně celek z Tampy Bay.

Lightning zaznamenali v sezoně 2013/14 ohromný vzestup, a to i přesto, že jim kvůli zlomenině nohy dlouho chyběl kapitán a největší superhvězda Steven Stamkos, který si zlomil nohu. „Už se nevyrovnali se zraněním gólmanské jedničky Bena Bishopa a vypadli v prvním kole. Teď jsou ale zase zdraví a silnější,“ píše se v The Hockey News.

I pod vlivem brzkého vyřazení získal generální manažer Steve Yzerman do branky jako pojistku na pozici dvojky ostříleného Jevgenije Nabokova. Zadním řadám vládl zejména Victor Hedman, s 55 body čtvrtý nejproduktivnější obránce NHL. Právě tady Tampa nejvíc posilovala, nově sestavu doplnili další Švéd Anton Stralman a rozehrávač Jason Garrison.

Největší síla Lightning však spočívá v útoku, kde by měl dosud upozaděný celek být ještě nebezpečnější než dosud. Klub podepsal novou smlouvu s Ryanem Callahanem, jenž přišel během předchozí sezony z New York Rangers. Ondřej Palát a Tyler Johnson se stali finalisty Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL. Nově přichází další mladá puška, teprve 19letý Jonathan Drouin, trojka draftu 2013.

Dozrává taky spousta hráčů, kteří vybojovali s farmářským celkem před dvěma lety v AHL Calder Cup a ještě před rokem postoupili do finále. Mezi ně patří vedle Paláta rovněž Radko Gudas a Andrej Šustr. Už tehdy je vedl ze střídačky Jon Cooper, jenž byl za svoji práci v NHL nominován na Jack Adams Award pro nejlepšího kouče ligy.

Tři roky po triumfu v nižší soutěži podle THN přijde čas posunout mužstvo na nejvyšší level.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud