František Suchan
22. srpna 2014 • 19:00

Miliarda za brutální faul? Bertuzzi nejspíš k soudu nepůjde

Autor: František Suchan, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jakou cenu má diletantsky zdevastovaná hokejová kariéra a zkažený život člověka s univerzitním diplomem? 68 milionů dolarů, v přepočtu asi 1,3 miliardy korun. Alespoň na tolik si jej vyčíslil Steve Moore, bývalý útočník Colorada, jehož před deseti lety připravil o zdraví soupeř Todd Bertuzzi. Případ teď prý dospěl k mimosoudnímu vyrovnání, což ale poškozený zatím nepotvrdil.



K soudu se nepůjde. Případ, jehož pachuť visí nad NHL od března 2004, má být definitivně u konce. Todd Bertuzzi, naposledy forvard Detroitu, se ještě před začátkem procesu, naplánovaného na 8. září, domluvil na kompenzaci újmy se Stevem Moorem. Tedy hráčem, jehož tehdy knockoutoval úderem zezadu na čelist a bezvládného ho ještě srazil na led obličejem napřed.

Moore utrpěl zlomeniny tří krčních obratlů a těžký otřes mozku. Kariéra tehdy 23letého hokejisty v onom okamžiku skončila, od té doby pociťuje následky zranění, a byť vystudoval Harvard, není schopný ani vykonávat zaměstnání, při němž je třeba psychická námaha.

Záležitost se rychle přesunula mimo stadiony a Bertuzzi byl hned v prosinci 2004 usvědčen z kriminálního jednání, kde dostal roční podmínku a 80 hodin veřejně prospěšných prací. Liga mu zastavila činnost do konce sezony a během následující výluky.

Případ Bertuzzi - Moore:

Ve třetí třetině zápasu Vancouver-Colorado 8. března 2004 (2:9) se hodlal domácí Todd Bertuzzi poprat se Stevem Moorem, ten jeho nabídku odmítal přijmout. Schytal úder zezadu na čelist a padl na led obličejem. Bertuzzi a další dva hráči na něho.

V utkání po Moorovi šlo celé mužstvo Canucks, protože v předchozím vzájemném utkání tvrdým, ale disciplinárkou ani rozhodčími nepotrestaným hitem vyřadil na tři zápasy vancouverského kapitána Markuse Näslunda. Kouč Marc Crawford měl v kabině prohlásit, že za to „musí platit“.

Moore utrpěl těžký otřes mozku a zlomeninu tří krčních obratlů, následky pociťuje dodnes, hokej nemůže hrát. Bertuzzi byl suspendován na 20 zápasů a od soudu dostal roční podmínku a 80 hodin veřejně prospěšných prací za ublížení na zdraví. Žaloba o 68 milionů dolarů teď dospěla k mimosoudnímu vyrovnání.

V roce 2006 Moore jeho a Vancouver zažaloval za zničení kariéry a života. Částka požadované náhrady se vyšplhala na 68 milionů dolarů (38 milionů jako uniklý hokejový výdělek a 30 milionů za následná zaměstnání).

Bertuzziho právníci ovšem oponovali, že v NHL by si Moore, hráč defenzivních formací, nikdy tolik nevydělal. Ostatně, ve své první celé – a poslední – sezoně bral 425 tisíc dolarů. Pro představu, sám Bertuzzi, vcelku ceněný útočník a kanadský olympionik, si za osmnáct let kariéry vydělal něco málo přes 41 milionů dolarů.

VIDEO: Incident Bertuzziho s Moorem

Geoff Adair, jeden z jeho právníků, v úterý stanici ESPN potvrdil, že v případu bylo dosaženo „pevné a závazné dohody,“ jejíž podmínky jsou tajné. Byť další strany sporu, tedy poškozený Moore ani klub Canucks, který také nese část zodpovědnosti, zatím nic nekomentovali, NHL považuje událost za definitivně uzavřenou.

„Jsme potěšeni, že výsledek v tomto duchu dovoluje oběma stranám otočit list a dívat se do budoucnosti,“ sdělil viceprezident Bill Daly.

Jenže jen o pár hodin později se vyhlídky na ukončení sporu už nezdály tak růžové. "Steve mi včera psal a byl dost znepokojený. Žádná dohoda zatím není na pořadu dne, prý jsou to jen mediální spekulace," řekl pro TSN útočníkův bratr Mark.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud