31. srpna 2014 • 08:30

Konec v Montrealu? Doteď nevím, proč se to stalo, říká Kaberle

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Napříč ligou byl respektovaný, za sebou měl více než 900 odehraných utkání v NHL, doma prsten pro vítěze Stanley Cupu a také zkušenosti z vážené All-Star Game. Hned čtyři. Přesto obránce Tomáš Kaberle svou zatím poslední seznou v zámoří (2012/13) v dresu Montrealu spíš proseděl na tribuně. "Kdo ví, proč to tak bylo," řekl s úsměvem kanadským novinářům. Teď se snaží do nejlepší ligy světa probít zpět.



V Torontu býval modlou, rok co rok končil v tabulce produktivity u Maple Leafs na těch nejvyšších příčkách, více bodů mezi zadáky nasbíral v historii slavného klubu jen legendární Börje Salming. V Montrelu už ale nadšení z českého hráče nesdíleli. Zkrácený ročník 2012/13 znamenal pro Kaberleho deset utkání a konec.

"Zahrál jsem si jen krátce a pak mě vyřadili. Přitom jsem si myslel, že mi to šlo," vzpomínal Kaberle v rozhovoru pro server sportsnet.ca na ročník, během kterého nasbíral tři nahrávky a připsal si čtyři kladné body do statistiky +/-.

Situace se vyvinula tak, že kanadský klub o veterána ztratil zájem a v létě 2013 ho vykoupil ze smlouvy. A Kaberle se rozhodl, že průměrných 14 minut, které trávil na ledě v dresu Canadiens, vymění za 25, které mu nabízí jeho rodné Kladno. Zkušený zadák bodoval, cepoval mladíky, dokonce si dobrými výkony vybojoval místo v týmu pro ZOH v Soči.

"V Kladnu jsem si zahrál opravdu pěkně, po sezoně jsem přemýšlel, co dál. Cítil jsem si dobře, pár let kariéry mám ještě před sebou, tak jsem se rozhodl se ještě o NHL pokusit," vykládal Kaberle jak se zrodila myšlenka na návrat.

Kam to bude? To zatím mistr světa z roku 2005 nechtěl sdělit, ale generální manažer New Jersey Lou Lamoriello už v týdnu prozradil, že ho protřelý veterán kontaktoval s tím, že by se rád zúčastnil kempu jeho Devils. Po Eliášovi, Jágrovi, Židlickém a Havlátovi by se tak stal pátým Čechem v klubu. Dohromady má tato pětice v základní části NHL na svém kontě 5059 odehraných utkání.

Zámořskou soutěž nepřestal člen slavné hokejové rodiny sledovat ani když působil rok v Evropě, ačkoliv přiznává, že dívat se na utkání uprostřed noci není jednoduché. "Navíc jsem zůstal v kontaktu i s několika hokejisty, a to se nebude měnit ani až s kariérou skončím."

Ale ten den, jak se zdá, zatím nepřichází.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud