Martin Tomaides
17. září 2014 • 09:11

"Tak určitě" v podání Čechů u Capitals. Vrána překládá Vaněčkovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Během posledního draftu NHL se české řady v dresu Washingtonu rozrostly hned o dvě jména. Talentovaného útočníka Jakuba Vránu, který šel na řadě v prvním kole a také osmnáctiletého brankáře Vítka Vaněčka, jenž byl vybrán v kole druhém. Oba mladíci teď u Capitals vstřebávají první zámořský dril v dresu svého nového zaměstnavatele.



O Vránovi se dopředu vědělo, že první kolo draftu je jeho cílová destinace. Skvělý bruslař a vytříbený technik šel na řadu jako číslo 13 a s o šestadvacet míst později draftovaným Vaněčkem vytvořil v zámoří dvojici. Především proto, že zatímco zkušenější útočník má za sebou angažmá ve Švédsku, kde se také naučil mluvit anglicky, stejně starý gólman je cizí řečí zatím nepolíben.

Když si tedy během nováčkovského kempu žurnalisté vyžádali Vaněčka, šel s ním Vrána jako zkušený překladatel. "Občas je legrace Vítka jen pozorovat, jak na něj někdo mluví anglicky a on nerozumí ani slovo, jen se usmívá a kýve hlavou," dodal s úsměvem na tváři Vrána, který kamarádovi pomáhá kdykoliv je třeba.

Sám Vaněček moc dobře ví, že kromě hokejových dovedností ho v budoucnu čeká také práce na angličtině. "S tím mu moc pomoci nemůžeme, ale je vidět, jak se snaží rychle nová slovíčka vstřebávat," řekl trenér gólmanů Mitch Korn. A podobně se tvářil i gólman. "Když na mě kouč mluví, tak mu nerozumím. Když mi to ukáže, tak pokyny samozřejmě chápu," vykládal pro Monumental Network s pomocí Vrány gólman.

Tomáš Vokoun a Michal Neuvirth, dva konkurenti v brance Capitals. "Beru ho jako spoluhráče," říká Vokoun Tomáš Vokoun a Michal Neuvirth, dva konkurenti v brance Capitals. "Beru ho jako spoluhráče," říká VokounFoto Barbora Reichová Sport

Vaněček by se tedy v budoucnu mohl vydat cestou Michala Neuvirtha a Tomáše Vokouna, kteří dres Capitals oblékali celkem nedávno. "Myslím, že má šanci si v budoucnu NHL zahrát. Líbí se mi na něm, že v krizových situacích na ledě zachovává klid," přibližoval pozitiva svého nového kolegy Vrána.

Ten pak s pomocí žurnalistů také odchovanci Havlíčkova Brodu připomněl, jak mu během tréninku luxusně vymetl růžek brány. "To bylo jen štěstí," culil se před kamerou Vaněček.

A brzy už přijde i první ostrý test, přípravný zápas proti zelenáčům Philadelphia Flyers. Co od něj očekává? " Tak určitě se chci předvést v nejlepším světle," dodal brankář, který tradiční sportovní odpovědí Vránu hodně pobavil.

Jinak má ale Vaněček v plánu ještě rok v Česku, natrvalo do ciziny chce zamířit až v sezoně další.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud