Martin Tomaides
18. října 2014 • 16:23

Bitkaři, vymírající druh. Kdy zmizí pěstní souboje z NHL úplně?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to trochu netradiční kontrast. Diváci mají rádi rvačky na ledě, přesto jich na pokyn vedení NHL ubývá. Důvodem jsou zranění hlavy. Už jen pár týmů má ve svém středu tradičního hlídače pořádku, ale hokejistům samotným se to moc nelíbí. Třeba v Chicagu si sami hráči před sezonou „zlého hocha“ vyžádali. A vedení v říjnu podepsalo Daniela Carcilla.



Proč vlastně mít v sestavě ranaře? Nezpůsobuje na ledě spíše nepořádek, než aby nastolil mír? Ano i ne. Takoví Colton Orr či Zenon Konopka dovedou nadělat pořádnou neplechu, sem tam se prezentovat i pořádně hloupým zákrokem. Ale také udržují rovnováhu.

Nováček Andy Andreoff se v NHL poprvé popral, bitka s Hendricksem z Edmontonu skončila nerozhodně.Foto Reuters / Kirby Lee-USA TODAY Sports

Kdo pohlídá klubovou hvězdu, když si na ni soupeř dovolí? V sestavě je nutné mít někoho, kdo bude vzbuzovat respekt, koho se soupeř bude bát. Každý musel vědět, že když si troufne na Sakika, Fjodorova nebo Jágra, tak bude platit. „Zastrašování soupeře bude vždycky součástí hokeje,“ myslí si analytik NBC Ed Olczyk, který v NHL odehrál více než tisíc zápasů.

Jasným příkladem byl například střet Radko Gudase se Scottiem Upshallem z minulého týdne. Český bek si počíhal na fl oridského útočníka a ostrým hitem ukončil jeho pokus o založení útoku. Co následovalo pak? Lehká strkanice. Nic víc. Nikdo nešel zákrok pomstít, nikdo nešel Gudasovi říct, že tohle bylo naposledy.

VIDEO: Zákrok Gudase na Upshalla

I proto, že před sezonou se v klubu rozhodli, že tehdejší strážce pořádku Krys Barch už do dalšího roku nebude potřeba. „Přitom kdybyste dali 750 tisíc dolarů ročně za hráče, který hvězdy ochrání, tak se to přece týmu musí vyplatit,“ vysvětluje svůj názor právě čtyřiatřicetiletý Barch.

Částečně mu dal za pravdu i start ligy, v průběhu prvního týdne se poprali například T. J. Oshie, Ryan Nugent-Hopkins či Mats Zuccarello. Prvotřídní hvězdičky, žádní oceloví muži. Vážně stojí za to riskovat zrovna jejich zdraví?

VIDEO: Bitku těchto dvou by asi čekal málokdo

Ale ne všude to takhle je. V Bostonu mají stále sestavu plnou obrovitých bouračů, jako jsou Milan Lucic či Adam McQuaid, v Calgary zase čtvrtému útoku vévodí rváči Brandon Bollig a Brian McGrattan. A proti podobným týpkům se nehraje vůbec lehce, tyhle partičky vám hru snadno znechutí.

„Tohle všechno je proto, že většina manažerů rvačky v NHL spíše nechce, než chce,“ řekl pro usatoday.com hráčský agent Scott Norton, který několik rváčů zastupuje. „Přitom třeba Parros měl před lety v Anaheimu ve fanshopu celou svoji sekci,“ připomíná popularitu bijců.

Rvačka, která má daná pravidla, fanoušky pobaví a hráče v šatně může nabudit, zatímco naštvané kohouty uklidní. Každý obyvatel kabiny je také rád, když ví, že je v týmu někdo, kdo se za něj ve slabé chvilce postaví. I proto jsou bijci v šatně tak oblíbení. Navíc je lepší férově shodit rukavice, než si zlost vybíjet nečistým zákrokem.

Právě Anaheim ještě před pěti lety vedl v NHL v počtu bitek, zvládl jich 82 za sezonu. Nejvíce rvaček za sezonu zvládlo vloni mužstvo Toronta, a už to bylo jen 48. Pokles za poslední roky činí podle serveru hockeyfights.com 36 procent.

Zkrátka liga se snaží postupně rvačky vymýtit. Ranaři si často sundávali před bitkou helmy, kvůli kloubům. Za to už je teď desetiminutový osobní trest. Začnete se bít ve chvíli, když už se na ledě někdo pere? Ani tady vás osobní trest nemine.

Navíc letos mohou na příkaz ligy rozhodčí vstupovat mezi rváče ve chvíli, kdy shodí rukavice a jdou do boje. Přesně takhle se spálili před pár dny Jarome Iginla s Dionem Phaneufem a byli pěkně překvapení. A fanoušci zklamaní.

A jaký je vlastně důvod současné strategie NHL? Liga se bojí četných zranění, navíc se začínají ozývat hráči z minulosti, které po letech trápí ztráty paměti a někteří z nich se ligu rozhodli žalovat. „Občas si nemůžu vzpomenout na jméno dětí nebo svého psa,“ vykládal například loni bývalý bek Jamie Macoun.

VIDEO: Tahle bitka kdysi ukončila kariéru Kypreose. Tohle liga vidět nechce

„Přesto si myslím, že v hokeji je stále prostor pro rvačky. Bojím se představit si, jaké by to mělo být bez nich, myslím, že to spíš zvýší příliv nečistých hráčů a zákroků,“ řekl Brian Burke, bývalý generální manažer Anaheimu, se kterým v roce 2007 získal titul a zároveň „cenu“ pro nejvylučovanější tým.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud