Martin Tomaides
21. října 2014 • 12:00

Pohádka od Andersena. Dánský gólman tvoří rekordy a vévodí číslům

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příběhy dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena zná snad celý svět. Jeho jmenovec Frederik, brankář Anaheimu, dělá všechno proto, aby jeho znal svět hokejový. Rodák z Herningu v neděli vychytal svou pětadvacátou výhru v NHL ve třiceti celých utkáních a stal se teprve druhým gólmanem historie, kterému se něco takového povedlo.



Pětadvacetiletý Andersen zaujal NHL už v předchozí sezoně, která pro něj v nejlepší soutěži světa byla tou nováčkovskou. Ve svých prvních šesti zápasech v dresu Ducks vychytal jen samé výhry a z osmadvaceti zápasů jich nakonec prohrál pouze pět. Po sezoně si vysloužil nominaci do All-Star týmu nováčků a vedení mužstva pořádně zamotal hlavu. Najednou se o něm začalo uvažovat jako o týmové jedničce.

A z teorie se stala realita, když Anaheim v létě po sedmi společných letech nechal odejít švýcarského brankáře Jonase Hillera a rozhodl se vsadit na Andersena a Johna Gibsona, hvězdičku, kterou mnozí favorizovali jako nejlepšího nováčka sezony.

Po své první nule v NHL daroval Andersen jednomu z fanoušků v hledišti svou hůl.Foto Reuters / Richard Mackson-USA TODAY Sports

Jenže jedenadvacetiletý Američan odstartoval rozpačitě, v prvním zápase sezony šestkrát inkasoval od Pittsburghu a do brány šel dánský hromotluk. A pěti výhrami v řadě si vybojoval pozici jedničky.

Ta nedělní nad St.Louis navíc byla víc než jen obyčejným vítězstvím. Díky výsledku 3:0 si připsal své první čisté konto v NHL, stal se druhým mužem za bostonským Rossem Brooksem, který posbíral 25 výher ve 30 zápasech (povedlo se mu to mezi lety 1972-1974) a jen o pár hodin později se dozvěděl, že vedení soutěže ho vyhlásilo druhou hvězdou uplynulého týdne. Solidní start do sezony.

Z výborných výkonů svého svěřence má samozřejmě velkou radost také trenér Bruce Boudreau, který měl radost z první nuly Andersena v NHL. "V posledních pěti minutách už jsem si jen říkal, že by kluci měli hrát pro brankáře," řekl kouč pro LA Times po zápase, ve kterém Dán pochytal 28 střel.

A všechno se promítá do statistik. Nižší průměr gólů na zápas má pouze Pekka Rinne z Nashvillu, procentuální úspěšnost zákroků má ze všech brankářů NHL úplně nejlepší. Cesta za Stanley Cupem může v Anaheimu s klidem začít.

VIDEO: Takhle se Andersenovi dařilo v jeho první sezoně v NHL

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud