Martin Tomaides
21. října 2014 • 14:03

Hvězdný Roenick přiznal potíže s pamětí: Měl jsem 13 otřesů mozku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Otřesy mozku jsou velké téma posledních let v NHL. Vedení soutěže se snaží tvrdě trestat jakékoliv údery na hlavu, ubývá také rvaček. Jenže co hokejisté z minulosti, kteří tak poctivou ochranu neměli? Bývalá hvězda NHL Jeremy Roenick se přiznal, že v kariéře utrpěl hned 13 otřesů mozku a v rozhovoru popsal, jaký je vlasně život po tolika úrazech hlavy.



První otřes mozku pro něj znamenal patnáctiminutové bezvědomí. To opravdu není v pořádku. Americký hokejista Jeremy Roenick ho utrpěl v devatenácti letech ještě v dresu Chicaga a o tom, jak se dostal do šatny, prý naprosto nemá tušení. Jediné co ví, je to, že léčba vypadala následovně: Pytlík s ledem na hlavu, další utkání zase do sestavy. Hotovo.

V průběhu let pak bývalý hokejista Chicaga, Phoenixu, Philadelphie nebo San Jose údajně utrpěl ještě dalších 12 otřesů mozku a samozřejmě jako většina jeho souputníků v té době naprosto netušil, jaké následky se mohou objevit. Traumata, deprese, ztráty paměti, to všechno jsou tradiční příznaky.

VIDEO: Takhle kdysi Roenick přišel ke zlomené čelisti

A potíže teď, pět let po ukončení kariéry, přiznává i čtyřiačtyřicetiletý Roenick. Populární šoumen byl známý svým tvrdým herním stylem. Pro ránu nikdy nešel daleko, hity rozdával s chutí a více než třicetkrát se v NHL popral. Sedmkrát také překonal hranici 100 trestných minut v sezoně. Jenže jeho nevybíravý a fanoušky populární způsob hry se mu teď vrací.

"Žena se mě často ptá: Pamatuješ si jak jsme dělali tohle a tamto? a já zjišťuju, že si nepamatuju absolutně nic! Krátkodobá paměť je v pořádku, ale často se mě lidé ptají na něco ze života a já si zkrátka vůbec nedokážu vzpomenout," řekl Roenick v rozhovoru pro businessinsider.com.

Bývalý reprezentant teď pracuje jako hokejový analytik pro televizní společnost NBC a přiznává, že následky úderů do hlavy mu občas práci řádně ztěžují. Najít to správné slovo bývá občas problémem. "Vím, že to slovo v hlavě někde mám, ale nedokážu ho správně rozeznat a pak ho dostat z pusy," vykládal bývalý hokejista, který má strach, jak dalece se jeho potíže budou vyvíjet.

A do budoucna se rozhodl pro osvětu, chce pomáhat mladým sportovcům a v této oblasti je vzdělávat. Proto založil s bývalým hráčem amerického fotbalu Jimem McMahonem organizaci, která bude atletům i jejich rodičům vysvětlovat, jaké úskalí nabízí kontaktní sporty.

Během hokeje se nebezepčeným střetům těžko můžete vyhnout, ale NHL v tomto směru v posledních letech udělala velký pokrok. "Jakmile máte podezření na otřes mozku, okamžitě jste odvedeni do šaten do místnosti, kde je úplné ticho a můžete podstoupit základní testy," chválí Roenick.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud