Jakub Hlaváč
22. října 2014 • 12:19

Domácí násilí? Za obviněním Vojnova je spolčení, dumají Rusové

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ukázali nulovou toleranci, žádná presumpce neviny. Prostě STOP. Obránce Vjačeslav Vojnov je podezřelý z domácího násilí a NHL ho okamžitě suspendovala ze všech akcí jeho Los Angeles. Ví, proč to dělá. Podobné skandály sportovců v poslední době veřejnost značně pobouřily.



Jednali rychle. Rychleji než média. Šéfové NHL se rozhodli poslat do světa zprávu o zatčení Vjačeslava Vojnova jako první. Předešli tak spekulacím, ukázali touhu jednat. Dostalo se jim za to výrazného ocenění.

Fakta hovoří poměrně jasně. Ruský zadák dorazil do nemocnice se ženou, která potřebovala ošetřit zranění. Následně ho zadržela policie. Z vazby se dostal poté, co zaplatil kauci 50 tisíc dolarů. K soudu se má dostavit 1. prosince.

Podle dostupného protokolu měly bezpečnostní složky obdržet první telefonát před půlnocí. Slyšet bylo však jen ženský křik a vzlykání. O hodinu později byli muži zákona přivoláni do zdravotnického zařízení, kde vyslechli oběť a zatkli údajného pachatele.

Jakmile představenstvo nejslavnější hokejové soutěže světa zvážilo všechny skutečnosti, vydalo prohlášení. Opora úřadujících šampionů Stanley Cupu stále pobírá plat, ale na veřejnosti se ve spojitosti s klubem nijak prezentovat nemůže.

To znamená: žádné tréninky, žádné zápasy, žádné společenské akce. Prostě izolace. Poměrně přísná nařízení na to, že ještě nepadl rozsudek. Ale je k nim důvod. V posledních měsících to není první případ, kdy v zámoří sportovec vztáhl ruku na něžné pohlaví.

Především liga amerického fotbalu se potýká s obřím skandálem, pět jejích hráčů se dostalo do rozepře se zákony. A nejde o jen tak nějaké přestupky. Jedna z hvězd zlomila dámě nos hlavičkou, jiná zranila své čtyřleté dítě při výprasku klackem.

Nad vším však ční případ uložený ve složce Ray Rice. Hráč Baltimoru byl obviněn z napadení snoubenky. Disciplinárka to vyřešila suspendací na dva zápasy. Policii uchlácholila zaplacená pokuta, takže k přelíčení vůbec nedošlo.

Jenže. Objevilo se video. Sedmadvacetiletý sportovec v něm ve výtahu tluče do své milé tak dlouho, dokud ji nepřivede do bezvědomí. Reakce veřejnosti je logická – zhnusená. Stejně tak to vidí sponzoři, partneři soutěže, a máte tu problém značného charakteru.

Do toho se v novinách začínají objevovat zpovědi dalších žen, které popisují, jak ve společnosti sportovních celebrit trpěly bitím. Jak jim bylo ze všech stran doporučováno, ať raději mlčí, že si stejně nepomůžou. Hodně nešťastná reklama.

Podobný exces si chce NHL pokud možno odpustit. Proto všechna ta opatrnost. Proto přišel mnohem tvrdší postup, než jaký byl uplatňován v rok starém případu coloradského gólmana Semjona Varlamova.

Vojnov už dvakrát vyhrál Stanley Cup.Foto Profimedia.cz

„Sledujeme vývoj procesu a nechceme do něj nijak zasahovat,“ říkal komisionář Bill Daly tehdy. Brankář nakonec trestán nebyl. Co je tedy teď jinak? „Fakta a okolnosti. Víc momentálně říct nemohu,“ nechal se slyšet jeden z nejvyšších představitelů ligy.

Ještě není známo, kdy si soutěž Vojnova pozve, aby podal vysvětlení. Jak dlouhý vlastně jeho trest bude. Jak na vše doplatí Kings, kteří mají momentálně jen šest beků a žádné místo pod platovým stropem.
Policie má v Kalifornii povinnost vznést obvinění do 48 hodin, pokud je někdo vzat do vazby. V případě zaplacení kauce má času více. Takže teď musí všichni zúčastnění včetně klubu čekat a jsou s tím srozuměni.

Tedy všichni... Rusové to vidí trochu jinak. Za procesem hledají všemožná spolčení, intriky. Svému občanovi už země nabídla podporu ambasády, rozjíždí se spekulace o možnostech Vojnovova návratu do KHL. Se svědectvím o klidné povaze respektovaného zadáka přispěchal i ředitel základní školy, kterou navštěvoval.

Brzy bude jasněji. Ale NHL si svým rychlým jednáním zvýšila kredit už teď.

Problémy hráčů NHL se zákonem:
Claude Giroux – zesměšňování policisty
Semjon Varlamov – napadení přítelkyně
Patrick Kane – napadení taxikáře
Patrick Roy – domácí násilí
Ed Belfour – bitka na hotelu
Mike Danton – plánování vraždy
Rick Tocchet – sázení
Theo Fleury – alkohol
Bob Probert – drogy
Dustin Byfuglien – alkohol
Brett Sutter – alkohol
Joe Corvo – napadení ženy
Žigmund Pálffy – domácí násilí
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud