Martin Tomaides
25. listopadu 2014 • 19:30

Jágr vzpomíná na Quinna (†71). Měl respekt, připomínal mi Hlinku, řekl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zámořský hokejový svět včera přišel o jednoho ze svých velikánů. Po dlouhé nemoci zemřel v 71 letech Kanaďan Pat Quinn. Devět sezon strávil v NHL jako hráč, jméno si ale vydobyl hlavně díky své úspěšné trenérské kariéře. Sice nikdy nevyhrál Stanley Cup, v roce 2002 ale dovedl kanadskou reprezentaci ke zlatu na ZOH v Salt Lake City. Na uznávaného kouče zavzpomínal i Jaromír Jágr.



Město, se kterým je Pat Quinn asi nejvíce hokejově spojen, je Vancouver. Za Canucks kdysi hrával, v roce 1994 je dovedl jako trenér do finále Stanley Cupu a od roku 2005 byl majitelem juniorského týmu Giants, který hraje ve WHL. Když Quinn podlehl zákeřné nemoci, nacházel se v kanadské metropoli zrovna tým New Jersey i s Jaromírem Jágrem . Ten sice pod Quinnem nikdy nehrál, přesto si ho velmi dobře pamatoval. V druhém roce Jágrova působení v zámoří se navíc Quinn podruhé v kariéře stal nejlepším trenérem sezony.

"Víte, někteří lidé se už narodí s takovým přirozeným respektem. V místnosti může být třeba 100 lidí, ale když tam vstoupí takový člověk, tak ho zkrátka stále vidíte. A přesně takový byl Quinn," zavzpomínal Jágr, který proti Quinnovi často nastupoval v době, kdy válel za Pittsburgh a mohutný Kanaďan trénoval Toronto.

VIDEO: Vzpomínka na Pata Quinna

Jeho postava, to bylo první, co vás upoutalo. Pár centimetrů pod dva metry a k tomu více než sto kilo. Přidejte nekompromisní povahu rozeného vítěze, který je schopen leccos obětovat a máte jeho stručnou vizitku. Vysněný Stanley Cup sice nikdy nezískal, zároveň o něm ale nepřestával snít. Vždycky věděl, co je potřeba pro vítězství v play off udělat.

"Je to běžné, že se tak moc vžijete do toho snu, kterého chcete dosáhnout, že se nebojíte přinášet pro vítězství oběti. Hlavně proto, abyste dosáhli něčeho, co se vydařilo jen vyvoleným," vyprávěl kdysi o Stanley Cupu.

Svým přístupem navíc dokázal nakazit i zbytek týmu. "On to v sobě zkrátka měl. Takový člověk se nemusí povyšovat, nebo na hráče křičet. Podobný byl i Ivan Hlinka , i on byl velký chlap, který měl respekt v sobě," vykládal Jágr pro northjersey.com.

Jaké jsou vzpomínky na jeho kariéru na ledě? Tam byl Quinn hlavně neústupný a spolehlivý. S chutí ničil soupeře drtivými hity a nezastavil se před nikým. Legendární Bobby Orr by mohl vyprávět. I statistiky podle toho vypadají, během 606 utkání si připsal 18 gólů a 950 trestných minut.

Celý život zasvětil hokeji a rodině, naposledy mimo jiné působil jako předseda hokejové Síně slávy v Torontu. Právě on letos v červnu informoval Dominika Haška , že bude jako první český hráč uveden mezi legendy...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud