26. listopadu 2014 • 13:20

Inteligentní zadák Šustr v Tampě dělá radost. Potřebujeme ho, říká kouč

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nevyniká střeleckými schopnostmi jako Victor Hedman, nebourá soupeře hity jako Radko Gudas. On vlastně kolikrát není vůbec vidět. A to je právě velká devíza českého obránce Andreje Šustra z Tampy Bay. Spolehlivost. "Zatím se pořád v NHL zaučuje, ale má obrovskou výhodu, na ledě je neskutečně chytrý," chválí beka, který mimochodem v zámoří studuje vysokou školu, trenér Jon Cooper.



Dvacet měsíců. To je zhruba doba, kdy Šustr ještě hrával hokej na univerzitě v Nebrasce. Mezitím ušel velký kus cesty. V březnu 2013 podepsal smlouvu s Tampou Bay, krátce zamířil na farmu do Syracuse a pak si hned vyzkoušel i slavnou NHL, bez draftu, bez velkých fanfár. Zkrátka předvedl co umí a hned přesvědčil.

Anthony Duclair přimáčkl na mantinel obránce Andreje Šustra.Foto Reuters / Andy Marlin-USA TODAY Sports

V další sezoně odehrál zhruba polovinu ročníku a letos už se zdá, že se natrvalo usídlil v obraně Lightning. Ze všech pravidelně hrajících beků sice tráví na ledě průměrně nejméně času (16 minut a 22 vteřin), ale mezi klubovými zadáky je třetí nejlepší ve statistice +/- s šesti kladnými body.

"Šustr je hubený a hodně vysoký a občas to kvůli tomu vypadá, že ho nohy trochu neposlouchají. Ale svou inteligencí to všechno vynahrazuje," chváli Cooper odchovance Plzně a připomíná, že obránci v zámoří potřebují odherát 200-300 utkání v NHL, než si na hokej ve slavné lize navyknou. Šustr jich má zatím 65.

Přesto v přes dva metry vysokém hokejistovi vidí budoucí oporu zadních řad klubu. "Na tuhle soutěž si zvyká a to je dobře, potřebujeme ho. Navíc díky němu, Gudasovi a Stralmanovi máme tři obránce, kteří střílí pravou rukou a máme tak tuhle stranu obrany dobře pokrytou," analyzoval Cooper pro tampabay.com.

O získávání zkušeností není třeba Šustra přesvědčovat. Sám ví, že v NHL se ještě učí. Například na konci října jeho Tampa prohrála 2:7 s Minnesotou a on zakončil utkání s bilancí - 4. To ale byla zatím jediná letošní hořká výjimka.

"Myslím, že moje výhoda je, že jsem hodně důsledný. Kouč ví, co ode mě může čekat pokaždé, když mě chce poslat na led a i díky tomu se pak v akci cítím daleko lépe," popisoval Šustr.

To těší i vedoucího střídačky. "Přestává se zamýšlet nad tím, jestli náhodou nevyrobí chybu, zkrátka hraje, jak umí," vysvětloval Cooper. Tomu se Šustr skvěle hodí také na oslabení, díky jeho obrovskému rozpětí dokáže soupeři vypíchnout puk tam, kam jiní nedosáhnou.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud