Pavel Bárta
28. listopadu 2014 • 15:50

V Nashvillu házejí po gólu na led ryby. Ochránci zvířat protestují

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Nashvillu je to podobný rituál jako hlavonožci, kteří občas přistávají na ledě v Detroitu. Naposledy se tak stalo v úterý při úterním zápase proti Los Angles. Obránce Ryan Ellis ránou od modré čáry vyrovnal na 2:2, načež někdo z hlediště hodil na plochu sumečka. Predators teď mají na krku ochránáře, spolek s názvem People for Ethnical Treatment of Animals (Lidé pro etické zacházení se zvířaty, PETA) klub vyzval, aby s takovými praktikami skoncoval.



Tenhle obyčej má svou historii. Predators nosí ve znaku šavlozubého tygra. Nicméně velká vodní nádrž ležící nedaleko Nashvillu je prý sumečků plná, v tamních restauracích jsou vyhledávanou specialitou. A tak se svého času se stali odpovědí na tradici z Detroitu, kde si diváci zvykli semtam házet na led chobotnice.

Poprvé se tak stalo už během play off v roce 1952, osm chapadel přitom mělo symbolizovat osm vítězství, které tehdy Red Wings potřebovali k dosažení triumfu ve Stanley Cupu. V Nashvillu se první případ házení ryb na led datuje k 30.říjnu 2003, kdy Predators hráli právě s Detroitem. O dva týdny později v utkání s Calgary doplachtilo po úvodním gólu domácích na plochu hned několik sumečků amerických.

Ačkoli k vrhání ryb v Nashvillu nedochází pravidelně, děje se tak většinou na oslavu důležitých gólů, jakmile někdo z diváků najde odvahu a zkusí propašovat rybu do haly. Ochranáři z PETA se snaží tomu zamezit. V dopise adresovaném generálnímu manažerovi Davidu Poileovi a šéfovi klubu Thomasi Cigarranovi, jenž je v něm mylně uveden jako Cigarron, spolek zastánců zvířat protestuje proti takovým praktikám a zároveň navrhuje, že dodá tisíc ryb z plastu. Ty by mohly nahradit opravdové sumečky.

„Ať už o tom chcete přemýšlet, nebo ne, ryby jsou vnímající tvorové, schopní cítit strach a bolest. Není nadále přijatelné, aby jim bylo ubližováno stejně, jako se nesmí škodit jiným živým tvorům. Prosíme vás, zabraňte fanouškům, aby se dál nedopouštěli takových bezohledných činů,“ píše se v dopise.

Ať je to, jak chce, klub sám divákům podobné zvyky zakazuje už dávno. Jenže fanoušci pašují mrtvé ryby do Bridgestone Areny tajně, podobně jako ti v Detroitu chobotnice. Většinou je prý mívají přilepené páskou k noze, takže na ně ochranka při vstupu do haly nepřijde. Podle pravidel NHL navíc může být domácímu týmu udělen menší trest za hráčskou lavici, pokud je po vstřelení gólu z hlediště na led hozen jakýkoli předmět.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud