Tomáš Vrábel
21. ledna 2015 • 04:57

Hertl? Místo role hvězdy třetí útok. Přirozený vývoj, říká Lener

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hlavně aby nedopadl jako Tomáš Hertl. Takové hlasy zaznívaly, když si David Pastrňák vybojoval místo v Bostonu a nemusel tak na farmu. Hertl po loňském fantastickém vstupu do NHL v dresu San Jose nezažívá šťastné časy, ve 47 zápasech posbíral sedmnáct bodů a naposledy nastupoval ve třetím či čtvrtém útoku. „Žádnou paniku bych ale nevyvolával,“ řekl pro iSport.cz šéftrenér českého svazu Slavomír Lener.



Hertl do NHL vstoupil fantasticky, pak ho ale přibrzdilo zranění kolene, kvůli kterému přišel o olympiádu v Soči. Stihl se vrátit těsně před play off, tam ale Sharks vypadli v první kole.

A v létě se v médiích v San Jose množily otázky: „Jak Hertl zvládne druhou klíčovou sezonu?“ Nedaří se mu podle představ. Nedostává se do zakončení a na kontě má jen osm branek.

Přišel o místo v elitních útocích a trenéři ho vrátili na pozici centra do třetí či čtvrté lajny. V průměru však stráví na ledě o dvacet vteřin méně než v minulé sezoně. V polovině prosince kouč San Jose Todd McLellan prohlásil, že se Hertla pokusil restartovat. Od té doby ale vstřelil jediný gól.

„Ne že bych to očekával, ale myslím, že je to přirozený vývoj. Samozřejmě že bychom si všichni přáli, aby stále bodoval, ale tak to prostě nejde,“ přiznal Lener. „Důležité je, že mu trenéři dál věří.“

Chtěli z něj udělat superstar

Hertl se díky famóznímu vstupu stal přední tváří San Jose. Usměvavý kluk, který dokázal okouzlit NHL. Prodávaly se jeho dresy, často se objevoval v různých propagačních klipech, jeho slavný gól proti New Yorku Rangers je k vidění na webu NHL.com v rámci reklamy na živé přenosy.

„Chtěli z něj udělat superstar, ale to není tak jednoduché,“ upozornil reprezentační trenér Vladimír Růžička, pod kterým Hertl vyrůstal ve Slavii.

Hertlovi skvělý start z jednoho úhlu pohledu uškodil. Očekávání od něj byla i jsou obrovská. „Kdyby začal obráceně a loni hrál tak jako letos, tak by to všichni vnímali jako super začátek, že je pravidelně v sestavě, má slušný čas na ledě a boduje. Teď je z toho někdo možná rozpačitý, protože Tomáš si nastavil strašně vysokou laťku,“ porovnal Lener.

Trenér Todd McLellan koncem října pro deník Sport řekl: „Očekávání jsou velká, hlavně po té minulé sezoně. Jenže na druhé straně musíme chápat, že v minulém ročníku odehrál jenom něco okolo 35 zápasů (bylo jich 37). Takže si na NHL pořád zvyká.“ A na to navázal Hertl: „Chci ukázat, že na to mám! Ale zatím jsem toho moc nepředvedl.“

Hertl v číslech

Sezona 2013/14
Zápasy: 37
Góly: 15
Asistence: 10
+/-: 11
Střely: 98
Čas na ledě: 15:19

Sezona 2014/15
Zápasy: 47
Góly: 8
Asistence: 9
+/-: -2
Střely: 79
Čas na ledě: 14:53

„Je to hodně o hlavě,“ zdůraznil Lener. Hertla ale v úvodu této sezony trápilo, že se mu střelecky nedaří. Nechtěl zklamat trenéry, spoluhráče, ani fanoušky. Pouštěl si záznamy utkání. Před usnutím si promítal situace ze zápasů…

„Ale takhle mladý hráč si tím musí projít a musí se s tím umět poprat. Velikost hráče se ukáže právě v době, kdy se mu nedaří. Tato sezona je strašně důležitá, aby ji hodně zvládnul,“ pravil Lener.

Hertl však není první ani poslední hráč, který ve druhé sezoně bojuje hlavně sám se sebou. „Druhý ročník bývá vždycky těžší, soupeři si ho už víc hlídají. Očekávání byla daleko větší, ale své si na ledě odvede, určitě s ním v San Jose počítají a připravují si ho do budoucna,“ řekl Martin Straka, který má za sebou 954 utkání v NHL.

Hertl je psychicky silný

Jeho hlava se však musí vypořádat s tím, že momentálně hraje ve třetím útoku, kam ho trenéři vrátili na pozici centra. Snaží se tak probudit 21letého českého útočníka ale i celou sestavu.

Hertl však má povahu na to, aby se s tím popral. Je pracovitý a neustále pozitivní. „Pro tak mladého kluhu je to obrovská zátěž, ale pokud bude cítit důvěru trenéra, tak na to má, aby se s tím popral,“ uzavřel Lener.

Slávistický odchovanec se i v NHL musí vypořádávat s novým stylem hry. V extralize či v reprezentaci byla jeho síla u mantinelů, v soubojích jeden na jednoho, ze kterých dokázal vyjet s pukem na hokejce a dostat se do slibné střelecké pozice. Teď však často cloní brankářem, kde tečuje nebo doráží.

 „Není to tak, že by speciálně jeho tlačili do jiné role. Takový je trend v NHL. Po šampionátu juniorů jsem navštívil několik zápasů NHL a v nich to bylo jasně vidět. Téměř všichni trenéři nutí hráče k tomu, aby před brankou operovali minimálně ve dvou," popsal Lener.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud