Tomáš Vrábel
28. ledna 2015 • 21:51

Jako Jágr? Hertl mu je podobný, říká zámořský novinář

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Hertl nezažívá v NHL povedenou sezonu, přesto se v posledních zápasech výrazně zlepšil. Během přestávky kvůli Utkání hvězd ho San Jose poslalo na dva zápasy na farmu, aby se ještě víc rozehrál. „V posledních dvou týdnech navazuje na výkony z minulé sezony,“ popsal v rozhovoru pro iSport.cz zámořský novinář deníku Mercury News David Pollak, jenž se specializuje na tým Sharks.



Hertl má v této sezoně 17 bodů ze 48 utkání. V minulém ročníku měl bilanci podstatně lepší: 25 bodů v 37 duelech. „Nehraje tak dobře, jako v minulé sezoně. Jednak je to tím, že ho soupeři znají a dávají si na něj pozor a víc ho brání. Pak také proto, že se v létě ještě zotavoval ze zranění kolene a neměl pravidelný tréninkový režim,“ přiznal Pollak.

„Ale odhadem v posledních dvou týdnech se výrazně zlepšil,“ dodal zkušený žurnalista. „Může na něj doléhat větší tlak, ale nepůsobí dojmem, že by se výrazně trápil. V šatně je stále tím usměvavým klukem. Proto je oblíbený i mezi spoluhráči,“ popsal Pollak.

Hertl v NHL

Sezona 2013/14
Zápasy: 37
Góly: 15
Asistence: 10
+/-: 11
Střely: 98
Čas na ledě: 15:19

Sezona 2014/15
Zápasy: 48
Góly: 8
Asistence: 9
+/-: -2
Střely: 81
Čas na ledě: 14:52

Právě úsměvem si získal fanoušky Sharks. „Jeho úsměv je osvěžující navíc lidem prokázal své velké schopnosti. Není to ale tak, že by se v aréně hemžily převážně jeho dresy. San Jose má spoustu dobrých hráčů, takže v davu se objevuje hodně jmen.“

Hertl se i občas stává přední tváří propagačních akcí. Jeho slavný gól proti New Yorku Rangers z minulé sezony pak je v upoutávce na webu NHL.com na Game Center Live – internetovou televizi, která nabízí všechny zápasy soutěže živě i ze záznamu.

„Někdy se propagační akce zúčastní, ale ne často. Sharks potřebují, aby stabilněji podával skvělé výkony, než stane pravou superstar,“ upozornil americký novinář.

V 21letech tak má Hertl ještě co zlepšovat. Přišel o místo v elitních formacích a momentálně nastupuje ve třetím útoku. Nicméně se posunul z pozice křídelního útočka do centra, což i jemu samotnému vyhovuje. V této roli ho chválil i kouč Todd McLellan.

„Je velmi silný v držení kotouče a v prostorech kolem branky. Sám by si však přál ještě víc střílet a měl by zlepšit činnost v obranné hře,“ vyjmenoval Pollak. „Vím, že je v České republice srovnáván s Jaromírem Jágrem , mají i podobný styl, Tomáše ale čeká dlouhá cesta k tomu, aby se mu vyrovnal.“

Pollak udělal s Hertlem nespočet rozhovorů, ze začátku byla překážkou jazyková bariéra. Ta se postupně odbourává. „V anglickém jazyce se zlepšuje, ale stále to není tak, že by mluvil plynule,“ poznamenal novinář.

Pollak také věří, že přesun na farmu či dokonce výměna Hertla nečeká. „Trenéři od něj očekávají víc, ale důvěřují mu, jsou trpěliví a uvědomují si, že toho v NHL ještě moc neodehrál. Nevěřím, že by ho odsunuli na delší čas na farmu, ale nikdy neříkej nikdy.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud