16. února 2015 • 05:00

Zacha: Tréninky v zámoří? Jiskří to tu, je to rozdíl oproti Česku

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhodl se pro zámořskou cestu. Nadějný český hokejista Pavel Zacha v létě vyměnil Liberec za Sarnii z kanadské zámořské juniorky a nelituje. „Byl to správný krok,“ řekl 17letý útočník pro sobotní deník Sport.



Zacha cítí, že ze zámořské juniorské soutěže má do NHL blíž, sezonu před draftem se proto rozhodl odehrát tam. A velkou změnu vidí už jen v přístupu na trénincích, které mu dávají velký prostor ke zlepšení.

„Tréninky tu jsou na sto procent, kluci do nich dávají úplně všechno a je to jiné jak v Česku. Tréninky tady mají stejné nasazení jako zápasy, když se ale sejde z ledu, tak je v šatně pohoda, chodíme na večeře, bowlingy... Mimo led je parta suprová. Mně to tak vyhovuje a za to tempo jsem strašně rád, protože při takových trénincích se hodně zlepšujete.“

Oproti Bílým Tygrům je to velký rozdíl. „Liberec nechci nijak kritizovat, protože jsem tam strávil čtyři roky, které byly skvělé. Je ale pravda, že to tempo je tu větší, v Liberci to však zase bylo silovější. Tady to však mezi námi na tréninku hodně jiskří, jsme samí junioři a bojujeme o místo. Neznáme bratra, ale jakmile skončí trénink, je zase pohoda. Tak to má být a v NHL to bude podobné,“ popsal Zacha.

Zacha: Změna to byla obrovská

Zacha si navíc musel zvykat i na odlišný styl hokeje. „Ze začátku to byla velká změna. Menší hřiště, úplně jiní spoluhráči, hraje se tu mnohem přímočařeji než v Česku. Myslel jsem si, že tady půjde úplně stejně kombinovat jako u nás, že budu mít na všechno čas, ale tak to vůbec není."

"Ze začátku to pro mě byl trochu větší problém, ale myslím, že jsem se adaptoval velice rychle a nakonec mi to vyhovuje víc než evropský hokej. Přece jenom tady mohu víc využívat své fyzické parametry. Tlačím se do brány, často střílím, takže mám i víc bodů. Už tím menším hřištěm mi tak kanadský hokej sedí víc,“ pokračuje Zacha.

Navíc tamní mládežnický hokej není tolik svázaný taktikou. „Tady se dbá na hru v obranném pásmu, kde máme jasně a striktně dané pokyny, které musíme dodržovat. Ale v útoku už je to na nás, co uděláme, tady se prostě nedá vymyslet to, že vjede za modrou a nahrajete krásnou žabičku, není na to čas,“ uzavřel Zacha.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud