26. února 2015 • 23:23

Jágr opouští New Jersey, český útočník bude hrát za Floridu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový útočník Jaromír Jágr byl vyměněn z New Jersey do týmu Florida Panthers. Devils získali za třiačtyřicetiletého nejproduktivnějšího Evropana v historii NHL právo výběrů ve druhém kole letošního draftu a v třetím kole v příštím roce. Panthers budou osmým Jágrovým působištěm ve slavné zámořské soutěži po Pittsburghu, Washingtonu, New York Rangers, Philadelphii, Dallasu, Bostonu a New Jersey.



Generální manažer klubu Devils Lou Lamoriello po Jágrově výměně uvedl, že to bylo velice těžké rozhodnutí. "Vyměnit hráče je jedna věc, ale vyměnit osobnost je něco jiného. Je velice těžké vyměnit takového hráče," prohlásil.

"Na druhou stranu neříkáte hráči, že končí s hokejem," doplnil s tím, že nabídka Floridy byla příliš dobrá na to, aby se dala odmítnout. Ale podle něj neměla transakce nic společného se středeční prohrou s Calgary, která opět snížila šance New Jersey na účast v play off.

Fanoušci Floridy se už na českou legendu těšíFoto Twitter.com

Lamoriello, jenž po prosincovém odvolání kouče Petera DeBoera působí i na střídačce, vnímal Jágrovu nespokojenost s menším vytížením na ledě.

"Jaromír cítil, že potřebuje víc času na ledě, aby se cítil dobře," řekl Lamoriello. Na jejich vztahu v poslední době se prý nic nezměnilo.

Jágrovi po sezoně končí roční smlouva, která mu s bonusy zaručuje až 5,5 milionu dolarů, a může se stát v červenci nechráněným hráčem.

Právě dvoumilionový bonus, který Jágr získá za odehrané zápasy, by podle TSN měli platit Devils.

Právě v pozici volného hráče Jágr v létě v roce 2013 uzavřel roční smlouvu s New Jersey a loni ji o další sezonu prodloužil. Aktuálně je pátým nejproduktivnějším hráčem v historii NHL s 1784 body, šestým nejlepším střelcem se 716 góly a sedmý mezi nahrávači s 1068 asistencemi.

V minulém ročníku byl nejproduktivnějším hráčem New Jersey a v této sezoně vládl také dlouho týmovému kanadskému bodování. Poté co osm zápasů za sebou nebodoval, klesl s 29 body za 11 branek a 18 asistencí z 57 zápasů na třetí pozici za Mikea Cammalleriho a Adama Henriqueho (oba 31 bodů).

S Floridou, kde působí také český útočník Tomáš Fleischmann, bude Jágr bojovat o postup do play off. Panthers jsou aktuálně ve Východní konferenci devátí o dva body za osmým Bostonem.

Devils jsou dvanáctí s osmibodovou ztrátou na postupové pozice. Dnešní duel s Chicagem Jágr v novém působišti nestihne, mohl by tak debutovat v sobotním dalším domácím duelu s Buffalem.

Jágr nedostal prostor

Jágr ve středu uvedl, že s vyhazovem kouče DeBoera tušil, že se jeho role v týmu změní. Zatímco předtím dostával ve hře hodně prostoru, v posledních zápasech se jeho pobyt na ledě výrazně zkrátil.

"Věděl jsem od prvního dne, že se to stane. Je tu nějaká historie, proto jsem to věděl. Není to poprvé, co se mi něco takového stalo," uvedl pro server nj.com.

Jaromír Jágr má o své budoucnosti jasnoFoto Profimedia.cz

A dost možná svými slovy narážel i na vztah s novým koučem Adamem Oatesem, který údajně není idylický již od doby, kdy společně oblékali dres Washingtonu v sezoně 2001/02, než byl Oates vyměněn do Philadelphie.

Přestože si nijak nestěžoval a nespokojenost neventiloval, s pozicí ve třetím útoku se těžko smiřoval. "Ať se zeptáte jakéhokoliv hráče, který je zvyklý hrát hodně minut a jemuž se tento čas takto poníží, je pro něho těžké takto hrát. Je to únavné. A když už se dostanete k puku, ani pořádně nevíte, co s ním dělat," narážel na herní styl své formace, který mu zjevně neseděl. Posledních osm zápasů nebodoval.

Jágr předpokládal, že pokud by nebyl vyměněn, jeho čas na ledě by ještě klesl. "Pořád hraju hokej hrozně rád a ve svoji hru stále věřím. Miluju tento tým. Ale poté, co uzávěrka přestupů skončí a my budeme bez šance hrát play off, tak klub dost možná nechá hrát hráče, kteří mají kontrakt na příští sezonu. Hlavně mladé kluky," uvedl Jágr.

Předcházející působiště Jágra v NHL
Pittsburgh Penguins (1990-2001),
Washington Capitals (2001-04),
New York Rangers (2004-08),
Philadelphia Flyers (2011-12),
Dallas Stars (2012-13),
Boston Bruins (2013),
New Jersey Devils (2013-15),
Florida Panthers (2015-?)

Jaromír Jágr v utkání proti Calgary Flames
Jaromír Jágr v utkání proti Calgary Flames

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud