3. března 2015 • 07:42

Bojovník, který nic neošidil, litují u Devils odchodu Židlického

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příznivci reprezentačních barev se mračí, zato fanoušci zámořského hokeje a bitev o Stanley Cup si mnou ruce. Asi nejlepší český hokejový obránce poslední dekády Marek Židlický včera v NHL změnil barvy, z klopýtajícího New Jersey byl vyměněn do silného Detroitu. "Víc už nám toho za dobu působení u Devils ani přínést nemohl," chválil si zhruba tříletou spolupráci s českým zadákem generální manažer Lou Lamoriello.



Jako kdyby to tušil. Když ostřílený zadák Židlický podepisoval před sezonou u New Jersey nový roční kontrakt, nechal si do smlouvy zahrnout klauzuli o nevyměnitelnosti. I díky ní teď patří Detroitu.

Obránce totiž s blížícím se koncem kariéry chtěl ještě okusit běh za Stanley Cupem, ale zároveň se nechtěl příliš vzdálit od své rodiny. "O Marka se zajímalo hodně týmu a pro New Jersey mohl rozhodně nastat i lepší scénář, než byla výměna s Detroitem," řekl Lamoriello, který za obránce získal volbu v 5. kole draftu v roce 2015 a ve 3. v roce 2016. "Ale tohle byla jeho volba," dodal pro northjersey.

Židlický patřil týmu New Jersey od 24. února 2012 a pro klub vždycky odváděl cenné služby. Hned ve své první sezoně si s Devils dokonce zahrál finále Stanley Cupu. Dál? Až do jeho trejdu do Detroitu zameškal spolehlivý rodák z Kladna jedno jediné utkání.

"Byl to bojovník, v každém zápase. Nikdy nic neošidil, každý večer makal okolo dvaceti minut," přidal další slova chvály Lamoriello.

Novou posilu teď s otevřenou náručí očekávají i borci v Detroitu a slibují si například vylepšení přesilové hry. "Praváka jsme tu mezi obránci neměli od roku 2012, kdy ještě hrál Brian Rafalski, takže na to se u Marka hodně těšíme," řekl Švéd Niklas Kronwall, jeden z pilířů obrany Red Wings.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud