Jiří Punčochář
23. dubna 2015 • 14:55

VIDEO: Křivda Litvínova? (Ne)gól okradl už Calgary o Stanley Cup

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdá se vám dění kolem „ukradeného“ litvínovského gólu ve finále extraligy neuvěřitelné? Říkáte si, že to je možné jen u nás? Pak vězte, že je tomu právě jedenáct let, kdy podobné pocity zmaru sevřely celé Calgary ve slavné NHL. Flames bojovali ve finále Stanley Cupu proti Tampě a za stavu 3:2 na zápasy nejspíš celé finále i rozhodli, jenže videotechnika nebyla tehdy ještě na vysoké úrovni a klíčová situace zůstala nególová. Tampa šestý zápas vyhrála a v tom sedmém si pro titul došla sama.



Ta paralela je tak jasná, až z toho mrazí. Na jaře roku 2004 ve finále Stanley Cupu vedlo Calgary 3:2 na zápasy a doma hrálo s Tampou pár minut před koncem 2:2. Domácí útočník Martin Gelinas dotlačil puk nad brankovou čáru, odkud ho gólman Nikolaj Chabibulin vykopnul betonem zpět do pole. Rozhodčí nepřerušili hru, všechno se seběhlo tak rychle, že dokonce ani Gelinas netušil, že možná skóroval.

Gól by přitom rozhodl zápas i celé finále. Další totiž už v normální hrací době šesté partie nepadl.

„Měl jsem začít skákat do vzduchu a radovat se. Potom mohlo být všechno jinak,“ vzpomínal na akci Gelinas před rokem. Přiznal, že vzpomínky na „ukradený“ Stanley Cup ho pronásledují dodnes.

„S odstupem času je daleko příhodnější čas říct pravdu naplno: puk byl v brance. Viděl jsem ho jasně. Po zápase jsme říkali, že je potřeba se soustředit na sedmé utkání, hodit události za hlavu. Dnes se to dá říct naplno. Byl to gól,“ řekl Gelinas.

V čase mezi šestým a sedmým finále prý často brečel, celé Calgary bylo zdrcené. Fanoušci spílali vedení ligy, hráči se s domnělou křivdou nesrovnali a v sedmém duelu neuspěli.

O akci se dodnes spekuluje. Televizní stanice ABC tehdy připravila na rozhodující sedmý zápas grafiku, v níž rozfázovala pohyb puku a pomocí otáčení obrazu ukázala, že kotouč brankovou čáru nepřešel. Jiné televizní závěry ale ukazují na to, že gól skutečně padl.

VIDEO: grafické rozebrání sporné situace

VIDEO: televizní záběr celé akce

„Je to neskutečné, hned následující rok se umístění brankových kamer předělávalo, všechno se změnilo. Dnes už by se nic takového stát nemohlo,“ tvrdí s hořkostí v hlase Gelinas.

Shodou okolností play off roku 2004 až do onoho osudného okamžiku patřilo jemu. Za Calgary vstřelil dva postupové góly, vždy v prodloužení, v předchozích sériích. Ten, který „dal“ Tampě v šestém duelu, by byl třetí, jímž rozhodl během jednoho play off sérii.

„Asi to tak nemělo být,“ smiřuje se s osudem.

Po skončení kariéry se dostal dokonce do kanceláře vedení NHL, kde se video k posouzení sporných situací nachází. Společně s Colinem Campbellem, ředitelem hokejových operací, si situaci prohlíželi.

„Řekl mi, že puk čáru nepřešel. Ale je jasné, že oni zůstanou u svojí verze,“ tvrdí Gelinas. Campbell už v roce 2004 posoudil důkazy, že gól padl, jako „nedostatečné“.

V zámoří se hovořilo dokonce o konspiraci až do vládních špiček. Tehdejší prezidentské volby vyhrál George Bush až díky přepočítání hlasů na Floridě, jeho bratr Jeb Bush byl následně jmenován guvernérem státu Florida a tamní sportovní kluby vyhrávaly jednu soutěž za druhou. Tým Florida Marlins ovládl MLB, Tampa kralovala NFL, basketbalisté Miami zvítězili v NBA a hokejová Tampa měla svůj Stanley Cup.

Jestli poprávu, o tom se vede polemika dodnes.

Orct ukazuje, co Litvínovu vzalo titul: Rozpitá čára či polstrování
Video se připravuje ...

Litvínovu chyběly milimetry. Videorozhodčí puk za čárou neviděl
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud