28. dubna 2015 • 06:39

Tampa si i díky Palátovi vynutila sedmý zápas, Neuvirth končí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Český útočník Ondřej Palát přihrál na jeden gól hokejistů Tampy Bay, kteří zvítězili v utkání 1. kola play off NHL v Detroitu 5:2 a vyrovnali stav série na 3:3. O postupujícím tak rozhodne až středeční sedmý zápas na Floridě. Ten už v pondělí sehrály celky Washingtonu a New Yorku Islanders a účast v dalším kole si po výhře 2:1 vybojovali hráči Capitals.



Hlavním strůjcem triumfu Lightning byl znovu útočník Tyler Johnson, který dvakrát překonal Petra Mrázka v brance Red Wings a v play off už má na svém kontě šest gólů. Český gólman, který v minulém duelu vychytal druhé čisté konto v sérii, tentokrát inkasoval čtyřikrát z 22 střel.

Johnson už ve 4. minutě otevřel skóre utkání, ve 12. minutě přidal druhý gól Jason Garrison a ve 30. minutě znovu Johnson po Palátově vysunutí do útočného pásma zvýšil na 3:0. Domácí se pak ještě nevzdali a slovenský útočník Tomáš Tatar dvěma zásahy ve 33. a 42. minutě snížil na rozdíl jediného gólu. Jenže pět minut před koncem udělal chybu na modré čáře český obránce Marek Židlický, za jeho záda se dostal Alex Killorn a upravil na 4:2. Poslední gól pak hosté vstřelili při power-play do prázdné branky.

VIDEO: Sestřih utkání Detroit - Tampa Bay

"Začali jsme bruslit. To byla hlavní změna," hledal trenér Tampy Jon Cooper rozdíl oproti minulému utkání, které jeho svěřenci prohráli 0:4. "Puk létal z hokejky na hokejku a dostávali jsme soupeře tam, kde jsme ho chtěli mít," přidal Cooper. Jeho protějšek Mike Babcock už raději hleděl k sedmému zápasu.

Se svými svěřenci ale musí přemýšlet, jak zastavit čtyřiadvacetiletého útočníka Johnsona, který si drží průměr jeden vstřelený gól na zápas. "Vidíte to sami. Je úžasné, co předvádí. Ta čísla mluví za vše," vysekl mu poklonu spoluhráč Ryan Callahan. "Důležitý byl hlavně ten první. První gól vždy změní chod zápasu, váš systém," poznamenal Johnson.

Jeho tým mohl vyhrát i vyšším rozdílem, Tampa byla totiž lepším týmem, ale několik dalších velkých šancí vychytal Mrázek. Fantastický zákrok předvedl na začátku druhé třetiny, kdy ho sice blafákem oklamal Brian Boyle, jenže jeho střelu do prázdné branky ještě český gólman dokázal neuvěřitelně zastavit nataženou hokejkou.

Neuvirth končí sezonu

Sedmý duel mezi Washingtonem a Islanders byl taktickou bitvou. Hosty, kteří za celý zápas vystřelili jen jedenáctkrát na branku, dlouho držel slovenský gólman Jaroslav Halák, který znovu dostal přednost před Michalem Neuvirthem.

Alex Ovečkin jde dál, Jaroslav Halák může přemýšlet nad mistrovstvím světa.Foto ČTK/AP

Na první gól se tak čekalo až do 39. minuty, kdy domácí dostal do vedení Joel Ward, který před brankou došťouchl puk za Halákova záda po střele Brookse Orpika od modré čáry. Islanders dokázali hned ve 44. minutě odpovědět, jenže v 53. minutě vrátil Capitals náskok Jevgenij Kuzněcov, který vybruslil od pravého mantinelu až před branku, položil si Haláka a zavěsil do odkryté klece. Na další odpověď už se hosté nevzmohli.

"Měli jen jedenáct střel, to mluví za všechno," shrnul utkání trenér vítězů Barry Trotz. "Drželi jsme se našeho plánu a podali nejlepší výkon v sérii. Kdyby to nestačilo, dokázali bychom s tím žít, ale naštěstí to bylo nad soupeřovy síly. Musím před hráči smeknout, nechali na ledě všechno," dodal Trotz.

A brankář Braden Holtby s ním souhlasil. "Byl to fenomenální výkon. Lépe jsem náš tým hrát snad neviděl," uvedl Holtby. "Myslím, že jsme předvedli takové nasazení, že to mělo skončit víc než jen 2:1. Ale od začátku do konce to byl výkon, o který se snažíme od začátku sezony. Určitě jsme si dnes dodali spoustu sebevědomí."

Ve druhém kole se Washington střetne s dalším týmem z New Yorku, narazí totiž na nejlepší tým základní části Rangers.

VIDEO: Sestřih utkání Washington - NY Islanders

Výsledky:

Východní konference:

Detroit - Tampa Bay 2:5 (0:2, 1:1, 1:2)
Branky: 33. a 42. Tatar - 4. a 30. Johnson (na druhou Palát), 12. Garrison, 55. Killorn, 60. Paquette. Petr Mrázek odchytal za Detroit 58 minut, z 27 střel inkasoval 4 góly a úspěšnost zásahů měl 85,2 procenta. Střely na branku: 24:28. Diváci: 20.027. Hvězdy utkání: 1. Johnson, 2. Kučerov (oba Tampa), 3. Tatar (Detroit). Stav série: 3:3.

Východní konference:

Washington - NY Islanders 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky: 39. Ward, 53. Kuzněcov - 44. Nielsen. Střely na branku: 26:11. Diváci: 18.506. Hvězdy utkání: 1. Kuzněcov, 2. Ward (oba Washington), 3. Halák (Islanders). Konečný stav série: 4:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud