7. května 2015 • 06:56

Palát připravil vítězný gól, Tampa je krok od finále konference

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Hokejisty Tampy Bay a Washingtonu dělí v play off NHL jediná výhra od postupu do finále Východní konference. Lightning zvítězili ve středečním utkání 2. kola nad Montrealem 2:1 a vedou v sérii 3:0 na zápasy, Capitals porazili stejným výsledkem New York Rangers a zvýšili svůj náskok na 3:1.



Tampa vstřelila vítězný gól pouhých 1,1 sekundy před koncem základní hrací doby a podílel se na něm i český útočník Ondřej Palát. Čtyřiadvacetiletý rodák z Frýdku-Místku při rychlém protiútoku zavezl kotouč do útočného pásma, přihrál jej na levou stranu obránci Victoru Hedmanovi, jenž zajel až na úroveň brankové čáry, položil si jednoho ze zadáků soupeře a pak puk předložil před branku Tyleru Johnsonovi, který pohotově skóroval.

Na světelné kostce nad ledem už svítil čas 0:00, nicméně opakované záběry ukázaly, že puk přešel brankovou čáru, když do vypršení 60. minuty zbývalo 1,1 sekundy. "Když jsem skákal na led, tušil jsem, že to bude poslední střídání v třetí třetině, ale nevěděl jsem, že to bylo až takhle těsné," přiznal Johnson, který je ve 24 letech s osmi góly nejlepším střelcem letošních bojů o Stanley Cup.

Vzpamatovat se z takové porážky bude pro Canadiens hodně složité. V utkání totiž měli opticky znovu navrch a přestříleli soupeře v poměru 31:19. Jenže opět ztroskotali na skvělém brankáři Benu Bishopovi, který v posledních čtyřech zápasech play off pustil dohromady jen čtyři góly. Ve středu ho dokázal překonat pouze Brendan Gallagher, jenž v polovině třetí třetiny smazal jednobrankový náskok domácích, kteří vedli od 13. minuty po zásahu Alexe Killorna.

"Vím, že zde ze strany některých lidí a novinářů byly pochybnosti, jak si Ben povede ve svém premiérovém play off. Ale my mu od začátku věřili," řekl útočník Tampy Steven Stamkos. "Je to ohromně soutěživý kluk, který chce čelit nejsilnějším soupeřům a porážet je. A tohle jeho odhodlání se přenáší na každého v kabině."

VIDEO: Podívejte se na souhru Tampy z poslední vteřiny

Rangers srazily dva góly 20letého nováčka 

Hrdinou Washingtonu se stal švédský útočník André Burakovsky, dvacetiletý nováček v NHL, jenž se narodil v rakouském Klagenfurtu, za který hrál jeho otec a bývalý hráč Ottawy Robert, ale vyrůstal ve švédském Mälmö. Výhru nad Rangers zařídil svými dvěma premiérovými trefami v play off.

Burakovsky nejprve ve 37. minutě vyrovnal na 1:1, když si najel do prostoru mezi kruhy a rychlou střelou švihem zamířil nad vyrážečku gólmana Henrika Lundqvista. Hned v první minutě třetí třetiny pak zařídil vedení Capitals 2:1, když využil zaváhání obránce McDonagha ve středním pásmu a vydal se do bleskového protiútoku, který zakončil střelou mezi Lundqvistovy betony.

Hubený náskok udrželi domácí až do konce. Hosté měli jedinečnou šanci vyrovnat ve 49. minutě, kdy Matt Green při samostatném úniku fauloval Carla Hagelina a ten dostal výhodu trestného střílení. Bekhendový blafák mu však brankář Braden Holtby skvěle chytil lapačkou.

"Od začátku play off jsem měl trošku problémy se střelbou. Spoluhráči mi říkali, že musím střílet víc, ze všech pozic. A dneska mi konečně několik střel vyšlo," radoval se Burakovsky.

Páté utkání mezi Washingtonem a Rangers je na programu v pátek v newyorské Madison Square Garden a nejlepší tým základní části bude čelit hrozbě vyřazení. "Jsou to těžké časy. Musíme se dát dohromady. Teď jde o jediné - vyhrát tenhle domácí zápas před našimi fanoušky a dál se uvidí," uvedl útočník Rangers Rick Nash.

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Washington - Rangers

Východní konference - 3. zápas:

Tampa Bay - Montreal 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky: 13. Killorn, 60. Johnson (Palát) - 51. Gallagher. Střely na branku: 19:31. Diváci: 19.204. Hvězdy utkání: 1. Johnson, 2. Bishop (oba Tampa), 3. Price (Montreal). Stav série: 3:0.

Východní konference - 4. zápas:

Washington - New York Rangers 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Branky: 37. a 41. Burakovsky - 27. Brassard. Střely na branku: 30:29. Diváci: 18.506. Hvězdy utkání: 1. Burakovsky, 2. Holtby (oba Washington), 3. Lundqvist (Rangers). Stav série: 3:1

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud