29. května 2015 • 21:58

Mladík, kterého český hokej potřebuje. Zbořil míří na draftu NHL vysoko

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedostatek kvalitních obránců trápí český hokej. Zatímco v útoku za poslední roky vyrostli například Tomáš Hertl či David Pastrňák, mladá krev na modré čáře mírně pokulhává. To by mohl do budoucna napravit Jakub Zbořil, osmnáctiletý zadák z Brna, který by měl na blížícím se draftu NHL přijít na řadu v prvním kole.



Je to jen pár let zpátky, co český reprezentační kouč měl na výběr ze šťavnatých jmen. Tomáš Kaberle, Roman Hamrlík, Jaroslav Špaček, Filip Kuba... Všichni pravidelně v zámoří sbírali body po hrstech a jejich jméno bylo znamením kvality. Především ofenzivní beci teď ale v Česku zrovna nerostou.

Zbořil je výjimkou posledních let. Před touto sezonou podepsal v zámoří kontrakt se Saint John Sea Dogs v QMJHL a hned zaujal. Ve 44 utkáních nasbíral 33 bodů (13+20) a stal se třetím nejproduktivnějším nováčkem mezi zadáky. A to navíc dva měsíce zmeškal kvůli zranění kolene.

"Jakub je vynikající bruslař, což mu umožňuje být efektivní na obou stranách kluziště. Navíc je šikovný s pukem a herně se na ledě neztratí v žádné situaci," chválí mládežnického reprezentanta expert TSN a bývalý kouč NHL Craig Button.

Jeho slova potvrzují i statistiky skautů, kteří zařadili obránce mezi severoamerickými bruslaři na dvanáctou pozici. Zbořilovo rozhodnutí odejít před sezonou do zámoří se tedy ukázalo jako vydařené. Během ročníku byl neustále na očích a v QMJHL vyčníval. Byl dokonce zařazen do All-Star Teamu nováčků.

"Má v sobě všechno, co hráč potřebuje. Je velký, je zdravě soutěživý, má vynikající střelu...Tohle všechno mají skauti rádi," řekl pro NHL.com trenér Sea Dogs Ross Yates a dodal, že pokud se bude Zbořil dál zlepšovat, čeká ho na zámořských hluzištích hodně světlá budoucnost.

O obráncích se ví, že dozrávají déle. Málokdo dokáže hrát NHL v devatenácti jako například Drew Doughty. Vedoucí hráčského vývoje u Saint John ale českému obránci hodně fandí. "Je velmi schopný ve všech třech pásmech na ledě, myslím si, že v NHL by se mohl prosadit během dvou až tří let," sdělil Paul Boutilier.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud