Martin Tomaides
9. června 2015 • 05:00

Palát prvním gólem ve finále nastartoval obrat, Tampa vede v sérii 2:1

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Tampy Bay, i s viditelně ne úplně zdravým gólmanem Benem Bishopem v bráně, dokázali zvítězit ve třetím finálovém utkání na ledě Chicaga 3:2 a ujali se vedení v sérii. Důležitým mužem duelu byl také český útočník Ondřej Palát, který ve třetí třetině vyrovnával na 2:2 pouhých 13 vteřin poté, co se domácí dostali do vedení. Výhru trefil v čase 56:49 svým druhým gólem ve dvou zápasech útočník Cedric Paquette.



Hokejisté Chicaga si do dalšího finálového duelu přivezli výhodu. A nebyla to jen výhoda domácího ledu, ale také výhoda psychologická. Gólmanská jednička Ben Bishop se totiž v předchozím utkání zranila a bylo vidět, že stoprocentní pohoda Američanovi v bráně rozhodně chybí. I jeho výraz, který se dal pozorovat skrze masku, měl ke spokojenosti daleko.

Blackhawks mu také rázem srazili hřebínek ještě více. Vyrovnávací gól Brada Richardse na 1:1 šel jednoznačně na vrub brankáře, tuhle ránu měl Bishop ukrýt ve své lapačce. Jinak i celá první část patřila domácím. Ti sice povolili soupeři otevřít skóre, ale poměr střel i sil na ledě poté jasně hovořil o převaze předloňských vítězů.

Ti se navíc snažili využít trablí v hostujícím brankovišti a jasně to zhruba v polovině zápasu předvedl i útočník Brandon Saad, jenž při cestě kolem brány vrazil Bishopovi pěkně ostrý políček. Brankář se nějakou chvíli nezvedal z ledu, ale kouč Jon Cooper si z toho nedělal těžkou hlavu. "To víte, je to pořádně velkej chlap, chvíli mu trvá, než se zvedne," zlehčoval situaci se svým tradičním humorem trenér Tampy Bay.

VIDEO: Sestřih utkání Chicago - Tampa Bay

Atraktivní hokej poté pokračoval a byl znovu ve znamení mužů s maskou. Tampa sice vstřelila dvě tyčky, ale i tak měla dostatek šancí, které s klidem dokázal zlikvidovat výtečný Corey Crawford. A když ve 45. minutě začali unavenou pětku soupeře točit Hossa, Saad a Toews a přišel gól na 2:1, zdálo se, že je zaděláno na vítězství.

Jenže ještě než stihli fanoušci i sami hráči odlepit oči z kostky nad ledem, kde běžel opakovaný záběr brankové situace, udeřil nebezpečný útok "trojčat". Nikita Kučerov zavezl puk a Ondřej Palát svým osmým gólem v play off a prvním ve finále srovnal na 2:2. Stačilo mu k tomu pouhých 13 vteřin.

Zbytek třetiny byl jasným bojem o vítězný gól. Šance byly na obou stranách, výhru ale připravil Victor Hedman, zatím jeden z nejlepších mužů celého finále. Švédský obránce zavezl kotouč do útočného pásma a předložil ho před odkrytou bránu spoluhráči Paquettovi. V čase 55:52 bylo hotovo.

"Nerozumím tomu, kde pořád bere tyhle nápady?" divil se po utkání s pohledem na Hedmana jeho parťák z obrany Anton Stralman. On totiž tahoun defenzivy z číslem 77 na zádech luxusním pasem připravil i první gól Tampy.

Zbytek duelu už si Lightning pohlídali a vyrazili tak za předpovědí Ondřeje Paláta. Ten před pár dny věštil, že jeho tým si z Chicaga odveze dvě výhry...

MATCH OVERVIEW LEGACY
9. 6. • 02:20
Chicago Blackhawks
Chicago Blackhawks
2:3
ONLINE
9. června
02:20
Tampa Bay Lightning
Tampa Bay Lightning
Góly

Domácí: 14:22. Richards, 44:14. Saad

Hosté: 05:09. Callahan, 44:27. Palát, 56:49. Paquette

Sestavy

Domácí: Crawford (Darling) – Keith, Hjalmarsson, Cumskey, Seabook, Oduya, Van Riemsdyk – Saad, Toews, Hossa – Bickell, B. Richards, Kane – Sharp, Vermette, Teravainen – Desjardins, Kruger, Shaw

Hosté: Bishop (Vasilevskij) – Hedman, Stralman, Garrison, Coburn, Carle, Šustr – Palát, T. Johnson, Kučerov – Killorn, Filppula, Stamkos – Brown, Paquette, Callahan – Morrow, Boyle

Rozhodčí

Pollock, McCauley – Amell, Murphy

Stadion

United Center, Chicago

Návštěva

22 336 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud