16. června 2015 • 04:55

Zrod dynastie! Chicago slaví další Stanley Cup, vítězem i Rozsíval

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teď už není pochyb, Chicago Blackhawks se díky třetímu Stanley Cupu za posledních 6 let stali hokejovou dynastií. Tradiční klub dokázal v šestém finále porazit Tampu Bay 2:0 a celkem vyhrál 4:2 na zápasy. Na domácím ledě slaví Chicago výhru v soutěži poprvé po 77 letech, podruhé bude na slavnou trofej vyryto také jméno českého obránce Michala Rozsívala. I když do posledních dvou sérií kvůli zranění nenaskočil.



O vítězný gól celé finálové série se v čase 37:13 postaral nejužitečnější hráč vyřazovacích bojů obránce Duncan Keith, pojistku přidal ve třetí třetině Patrick Kane. Čisté konto vychytal díky 25 úspěšným zákrokům Corey Crawford.

Do sestavy floridského celku se vrátil jeden z klíčových forvardů Nikita Kučerov, který byl po nárazu do brankové konstrukce nucen odstoupit zkraje utkání číslo pět. Na konci osmé minuty hostující kapitán Steven Stamkos zazvonil parádní ranou zápěstím na horní tyč.

Vzápětí se po prvním prohřešku proti pravidlům, jehož se dopustil hostující Cedric Paquette, potil gólman Ben Bishop, ale s dávkou štěstí odolal bez úhony. Vyznamenal se hlavně poté, co Marián Hossa našel přihrávkou Teuva Teräväinena, ten pálil zblízka do prázdné branky, ale Bishop stihl puk vykopnout. Při další přesilovce domácích se Bishop vyznamenal proti Jonathanu Toewsovi. Blackhawks vyhráli první třetinu 13:4 na střely mezi tyče, ale bezbrankový stav se nezměnil.

VIDEO: Sestřih utkání Chicago - Tampa Bay

Na začátku druhé části prodloužil své trápení ve finále, v němž nakonec ani jedinkrát neskóroval, kanonýr Stamkos. V samostatném úniku nejprve blafákem do forhendu nepřehodil Crawfordův beton, z dorážky vzápětí trefil levou tyč. Na druhé straně mělo Chicago obrovskou možnost při přečíslení tří na jednoho, jenže Andrew Desjardins se dostal příliš blízko Bishopovi.

Po polovině utkání si domácí vysloužili potlesk na otevřené scéně, když dostali Lightning pod obrovský tlak, ani z něho však nepřišel úvodní gól zápasu.

S blížící se druhou přestávkou přišel i nápor Tampy, který ukončil ve 38. minutě rychlý výpad Chicaga, při němž Kane načasoval skvěle přihrávku rozjetému Keithovi, jehož první ránu sice Bishop vyrazil betonem, ale jedna z nejzářivějších hvězd ligy s přehledem zvládla následnou dorážku.

Po faulu Paláta musela Tampa ještě 47 vteřin před koncem třetiny do čtyř a v přesilovce napálil bombou od modré čáry tyč bek Brent Seabrook. Proti dorážejícímu Andrewu Shawovi stihl pohotově zakročit Bishop.

Ve třetím dějství byla Tampa aktivnější, Chicago naproti tomu pečlivě bránilo a trpělivě čekalo na brejky, z nichž bylo hodně nebezpečné. A trpělivost Blackhawks přinesla své ovoce v 55. minutě po smolné chvilce hostů: Braydon Coburn mohl z dobré pozice zakončovat, jenže při ráně bez přípravy zlomil hůl, při přečíslení tři na dva dostal Kane výtečnou nabídku od Brada Richardse, který sám naznačil zakončení, a nezaváhal.

Kane tak v nejpříhodnější čas pro své mužstvo svým prvním finálovým gólem zajistil vůbec první dvoubrankové vedení jednoho ze soupeřů v celém průběhu mimořádně vyrovnaného finále - po 354 minutách a 46 sekundách. Hosté se ještě snažili s výsledkem něco udělat při dlouhé power play, ale ani Palát zblízka Crawforda nepřekonal. Desjardins trefil tyč prázdné brány, ale Chicago to nemuselo mrzet.

Blackhawks mohli i tak bezprostředně po zápase slavit po dlouhých 77 letech zisk Stanley Cupu před svými fanoušky. Na poslední tři úspěchy dosáhli rovněž v šesti utkáních, ale vždy rozhodli venku. Cennou trofej získal tradiční klub již v letech 1934, 1938, 1961, 2010 a 2013.

VIDEO: Je čas slavit

Výsledek:

Chicago Blackhawks - Tampa Bay Lightning 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 38. Keith (Kane, Richards), 55. Kane (Richards, Saad). Rozhodčí: O'Halloran, Sutherland - Heyer, Racicot. Vyloučení: 1:3. Bez využití. Střely na branku: 32:25. Diváci: 22.424. Hvězdy zápasu: 1. Keith, 2. Crawford, 3. Hjalmarsson (všichni Chicago). Konečný stav série: 4:2.

Chicago: Crawford - Keith, Hjalmarsson, Oduya, Seabrook, Timonen, van Riemsdyk - Sharp, Toews, Hossa - Saad, Richards, Kane - Versteeg, Vermette, Teräväinen - Desjardins, Krüger, Shaw. Trenér: Joel Quenneville.

Tampa Bay: Bishop - Hedman, Stralman, Coburn, Garrison, Carle, Šustr - Killorn, Filppula, Stamkos - Palát, Johnson, Kučerov - Brown, Paquette, Callahan - Morrow, Boyle, Drouin. Trenér: Jon Cooper.

Rána Stamkose orazítkovala horní tyč.
Rána Stamkose orazítkovala horní tyč.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud