26. června 2015 • 14:26

Jágr, Voráček a další. TOP Češi, které draft vystřelil ke hvězdám

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
  • Jágr a Hamrlík byli hvězdami draftu i svých týmů.Jágr a Hamrlík byli hvězdami draftu i svých týmů.FOTO: Koláž: iSport.cz

    Zacha, Zbořil a možná i Chlapík. V zítřejším draftu si kluby NHL mohou během prvního kola rozdělit hned tři české hráče, což tady dlouho nebylo. Burza talentů však znamená teprve začátek. Deník Sport vybral nejlepší příklady těch, kteří z předních pozic v draftu vystřelili ke hvězdám, ale i takových, jež předpoklady nenaplnili nebo k tomu ani nedostali šanci.

  • Jaromír Jágr (útočník)

    Éra Jaromíra Jágra nekončí, na Floridě podepsal novou dvouletou smlouvu Éra Jaromíra Jágra nekončí, na Floridě podepsal novou dvouletou smlouvuFoto Profimedia.cz

    1990, 5. pozice celkově, Pittsburgh, 1550 zápasů, 1802 bodů (722+1080)

    Jedničkou se stal Owen Nolan, po něm následovali Petr Nedvěd, Keith Primeau a Mike Ricci. Ale Jágr se stal největší ikonou. Hned v prvních sezonách vybojoval dvakrát Stanley Cup, sbíral individuální trofeje, ze všech hráčů tohoto ročníku nastřílel v NHL nejvíc gólů, posbíral nejvíc bodů a jediný pořád hraje. Blíží se mu jen brankář Martin Brodeur, jehož bralo z 20. pozice New Jersey.

  • Jakub Voráček (útočník)

    Jakub Voráček letos skončil v kanadském bodování NHL na pátém místě Jakub Voráček letos skončil v kanadském bodování NHL na pátém místěFoto Reuters

    2007, 7. pozice celkově, Columbus, 531 zápasů, 372 bodů (124+248)

    Počtem bodů i trofejí ho předčil jen trojnásobný vítěz Stanley Cupu a tehdy jednička Patrick Kane. Z Voráčka po výměně vyrostl lídr Philadelphie. Rok 2007 byl hodně silný, i když Jamie Benn, který v předchozím ročníku přeskočil v produktivitě NHL všechny včetně Voráčka, šel v pátém kole. Osmičku Zacha Hamilla a patnáctého Alexe Planta měla letos v hledáčku Sparta.

  • Petr Nedvěd (útočník)

    Petr Nedvěd odehrál v NHL 982 zápasů Petr Nedvěd odehrál v NHL 982 zápasůFoto Michal Beránek (Sport)

    1990, 2. pozice celkově, Vancouver, 982 zápasů, 717 bodů (310+407)

    Jako první to vzal přes kanadskou juniorku, po emigraci hrál ve WHL a nasbíral v ní 145 bodů za sezonu. Byl žhavým kandidátem na jedničku, první v pořadí Quebec však dal přednost Owenu Nolanovi. I Nedvěd prožil pestrou kariéru, i když ne až tak oslnivou jako český vrstevník Jágr.

  • Roman Hamrlík (obránce)

    Roman Hamrlík patřil k nejrespektovanjěším bekům v NHL Roman Hamrlík patřil k nejrespektovanjěším bekům v NHLFoto Barbora Reichová (Sport)
     

    1992, 1. pozice celkově, Tampa Bay, 1395 zápasů, 638 bodů (155+483)

    První českou jedničku provázely v Tampě někdy krušné začátky, nestal se megahvězdou, ale z útočného beka se postupně proměnil ve spolehlivého obranáře. Na rozdíl od Patrika Štefana, který byl jedničkou sedm let po něm, prožil v NHL dlouhou kariéru, třikrát si zahrál All-Star Game.

  • Milan Michálek (útočník)

    Milan Michálek postoupil letos s Ottawou senzačně do play off Milan Michálek postoupil letos s Ottawou senzačně do play offFoto Reuters

    2003, 6. pozice celkově, San Jose, 697 zápasů, 428 bodů (200+228)

    Draft 2003 je považován za asi nejlepší v historii. Jednička brankář Fleury, pak jména jako Eric Staal, Getzlaf, Perry, Phaneuf, Suter, Parise, Mike Richards… Michálek svůj potenciál potvrdil, i když ho brzdila zranění. Z branců San Jose ho bodově předčil jen Joe Pavelski, draftovaný až v sedmém kole.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud