Jan Barák
28. června 2015 • 18:00

Zjevení na draftu, do NHL jde Nizozemec i první Číňan: Je to závazek

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Connor McDavid jako jednička do Edmontonu, Jack Eichel z druhé pozice zkusí nahodit spící motor Buffala, i šestka Pavel Zacha jako první volba New Jersey se dala tušit. Další kola draftu, který z pátku na sobotu proběhl na Floridě, tak čitelná nebyla, kluby volily hodně překvapivá jména.



Do věru nehokejové končiny zabrousil ve druhém kole draftu a při své první volbě Pittsburgh, který sáhl po Danielu Sprongovi, rodákovi z Amsterdamu. Nizozemsko, kde led využívají převážně rychlobruslaři, může mít v NHL vyslance po necelém půlstoletí. Naposledy se v nejlepší soutěži světa snažil prosadit v 80. letech obránce Ed Kea, který hrál pět let za Atlantu Flames a čtyři za St. Louis Blues.

"Když jsem začínal, bylo v Amsterdamu pouze jedno kluziště. U nás vládne fotbal, je pro nás tím, co pro Kanaďany znamená lední hokej. Puk a hokejka opravdu nikoho nezajímá," vyprávěl o svém mládí pro nhl.com dojatý Sprong, který byl draftován jako 46. v pořadí. A dodal příhody, jak se na tréninky plahočil 45 minut autem a po nocích sledoval v televizi zápasy Colorada.

"V Amsterdamu bylo tehdy dokonce tak málo hokejistů, že když mi bylo pět let, musel jsem hrát s 12letými chlapci," pokračoval ve vyprávění o zemi tulipánů 18letý sympaťák, který v roce 2005 vyrazil zkusit štěstí za moře na popud svého otce Hannieho, bývalého hokejisty.

Rodina se usídlila v Québecu a mladý Daniel začal s adaptací. A že stěhování byl krok správným směrem, ukázal minulý ročník, kdy v QMJHL nasázel za Charlotte 39 gólů a celkem pobral 88 bodů v 66 zápasech.

Slušná Sprongova produktivita neunikla skautům Pittsburghu, kteří o jeho služby moc stáli. "Bylo úžasné, že byl po prvním kole stále v nabídce. Neváhali jsme ani na chvilku, jsem maximálně rádi, že jsme ho získali," pochvaloval si pro Pittsburgh Post-Gazette šéf skautingu Penguins Randy Sexton. "Je to báječný střelec, už teď má ránu hodnou hráče NHL," dodal Sexton.

Daniel Sprong možná brzy bude druhým Nizozemcem, který si vyzkoušel NHL Daniel Sprong možná brzy bude druhým Nizozemcem, který si vyzkoušel NHLFoto profimedia.cz

Spronga, který obdivuje herní projev Patricka Kanea a mezi oblíbené týmy řadí Montreal, teď čeká nutný fyzický dril. Musí zesílit a nabrat kila, mají jasno u Penguins.

"Těším se na to. Udělám všechno, co bude klub chtít. Když si budou přát, abych bránil, budu bránit. Když budou chtít góly, dodám góly," věří svým schopnostem Sprong, který už se nemůže dočkat, až se potká s hvězdami týmu Crosbym a Malkinem.

"Pittsburgh má množství výborných hráčů, tihle dva jsou ale TOP. Poznat je bude neskutečný zážitek."

Do NHL míří první Číňan v historii

Andong Song se stal vůbec prvním čínským hokejistou, který byl draftován do NHLFoto profimedia.cz

Po hodně překvapivém jménu sáhli na draftu také New York Islanders, kteří si vybrali do svých řad Číňana. Obránce Andong Song se tak stal vůbec prvním čínským hokejistou, který byl draftován do NHL. "Navždy zůstanu tím prvním. Je to závazek, nejde mi ani tak o sebe, ale o celý čínský hokej. Rád bych mu dělal dobré jméno a pomohl dalším generacím," rozprávěl pro nhl.com Song.

Čínský obránce, který hrál v letošní sezoně na Lawrenceville School v New Jersey, přišel na řadu v šestém kole jako celkově 172. hráč. Důvody? Kromě dobrých referencí také ty obchodního charakteru. Spolumajitelem Islanders je čínský rodák Charles Wang.

Song začal hrát hokej v Pekingu, a když mu bylo deset let, s rodinou se odstěhoval do Kanady. Letos byl kapitánem čínské reprezentace na mistrovství světa do 18 let. "Když jsem v Pekingu začínal, byla tam jen dvě kluziště, mnohem menší než ta, která mají tady za mořem. Když jsem se ale loni po osmi letech vrátil domů, ledových ploch už tam bylo asi osm. Je úžasné, jak se hokej stává v Číně populární," uzavřel Song.

Pokud Song v NHL uspěje, zájem o hokej to v jeho domovině jistě znásobí. Vzpomeňme, co s Čínou udělal 229 cm vysoký basketbalista Jao Ming, když se prosadil v NBA.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud