30. června 2015 • 09:09

Fjodorov, Lidström, Pronger a Housley míří do Síně slávy NHL

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý útočník Sergej Fjodorov, obránci Nicklas Lidström, Chris Pronger a Phil Housley se stanou novými členy hokejové Síně slávy v Torontu. Oficiálně do ní budou uvedeni 9. listopadu a spolu s nimi se ocenění dočkají také někdejší americká reprezentantka Angela Ruggierová, majitel Caroliny Hurricanes Peter Karmanos a bývalý útočník Bill Hay.



Švéd Lidström získal sedmkrát ocenění pro nejlepšího obránce NHL a o jeden triumf tak zaostal za rekordem legendárního Bobbyho Orra. Během dvaceti let v zámořské soutěži odehrál 1564 zápasů a získal 1142 bodů. S Detroitem navíc čtyřikrát vyhrál Stanleyův pohár a v roce 2002 jako první Evropan získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. Na kontě má také triumf na olympiádě i mistrovství světa.

Phil Housley je teď asistentem trenéra v Nashvillu.Foto ČTK/AP

Jeho ruský spoluhráč Fjodorov kromě Detroitu nastupoval v NHL také za Anaheim, Columbus a Washington. Největší úspěchy však zaznamenal v dresu Red Wings, s kterými třikrát vyhrál Stanley Cup. Držitel několika ocenění včetně Hart a Selke Trophy má v základní části bilanci 1248 zápasů, 483 gólů a 696 asistencí, dalších 176 bodů přidal v 183 utkáních play off.

Pronger v roce 2000 získal Hart i Norris Trophy, což se do té doby povedlo v jedné sezoně pouze Orrovi. Bývalý hráč Hartfordu, St. Louis, Edmontonu, Anaheimu a Philadelphie je dvojnásobným olympijským vítězem, má titul mistra světa a v roce 2007 získal s Anaheimem Stanleyův pohár.

Zatímco Lidström, Fjodorov a Pronger se do Síně slávy dostali hned při první možné příležitosti, Housley po ukončení kariéry čekal 12 let. Během 21 sezon v NHL nasbíral 1232 bodů, v historickém pořadí obránců mu patří čtvrté místo a v pořadí amerických hráčů je dokonce třetí za Brettem Hullem a Mikem Modanem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud