Luboš Brabec
12. července 2015 • 04:30

Bohatá NHL je světem pozitiv a jistot! Platové stropy hráčům pomohly

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před deseti roky se hokejisté NHL urputně bránili platovým stropům. Kvůli své neústupnosti přišli o jednu sezonu a prosazení požadavků majitelů klubů brali jako porážku. Dnes vědí, že na novém systému netratili. Berou nejvíce peněz v historii a průměrný plat v NHL už se šplhá ke třem milionům dolarů ročně. A ve srovnání s kolegy z jiných amerických lig mají i více sociálních jistot.



Když před deseti roky oznamovali zástupci majitelů klubů a hráčských odborů NHLPA výsledky závěrečných jednání o podobě nové kolektivní smlouvy, připadali si hokejisté jako spráskaní psi. Po nejdelší výluce v historii profesionálního sportu museli přistoupit nejen na zkrácení smluv o 24 procent, ale především na zavedení platových stropů – tedy systému, kdy vedení ligy určuje, kolik peněz smí tým maximálně rozdat na gážích pro hráče.

Tabulka nejvyšších platů hokejistů v NHL
Tabulka nejvyšších platů hokejistů v NHL

„Je to naše porážka,“ shodovali se hokejisté. Tvrdili, že v éře platových stropů klub dobře zaplatí pár hvězd a zbytek týmu bude na účet dostávat hodně skromné částky. Jaká je skutečnost? NHL od roku 2005, kdy byly platové stropy zavedeny a prosadila se nová pravidla za účelem zatraktivnění hry, ekonomicky roste. Nezabrzdila ji před pár lety ani finanční krize a je ve stále lepší kondici.

Vyrovnanost vydělává

Tím, že se soutěž vyrovnala, má téměř každý tým před startem sezony naději na postup do play off a fanoušci minimálně poloviny klubů nepovažují představu, že právě jejich chlapci budou hrát o titul, za fantasmagorii.
Což se samozřejmě kladně projevuje při zájmu o permanentky, sledování televize, předplatné internetových streamů nebo koupi suvenýrů.

To vše podtrhl stabilní kanadský dolar, jenž se po dlouhých letech nominálně vyrovnal americkému, tudíž příjmy kanadských klubů reálně rostou a s nimi i platové stropy. Zatímco před deseti roky se startovalo na čísle 39 milionů dolarů, v nové sezoně se na platy bude dávat téměř dvojnásobek, přesněji až 71,4 milionu dolarů na tým. Dokonce i současná tzv. platová podlaha (viz rámeček) je vyšší, než byl tehdy platový strop. Nemusíte být inženýry ekonomie, aby vám bylo jasné, že se sumy zvyšují mnohem víc než jen o inflaci.

Platový strop:
Ekonomický systém, kdy všechny kluby mají určenu hranici, kolik smějí utratit na platech hráčů. Je odvozen od výdělků NHL v poměru 50:50. Půlka zisku zůstane majitelům, půlka se rozdělí mezi hráče (v letech 2005-12 měli hráči nárok na 57 procent). Aktuální platový strop v NHL je 71,4 milionu dolarů.

Jágr by nebyl první

A tak zatímco na podzim 2005 byl nejlépe placeným hráčem NHL Jaromír Jágr s 8,36 milionu dolarů, dnes by mu se stejným kontraktem patřila až šestnáctá příčka. Nebo ještě jinak: před deseti roky bylo v lize 23 hráčů s ročním příjmem nad hranicí pěti milionů, dnes už je takových 133.

Hvězda Chicaga Blackhawks Patrick Kane (vpravo) je jedním v průměru nejlépe placeným hráčem NHLFoto Profimedia.cz

Průměrný plat narostl k 2,7 milionu dolarů a výstižnější medián (gáže hráče z prostředka platového žebříčku) dělá 2 miliony, tedy víc než v MLB nebo NFL. Hokejisté se mohou pochlubit i nejvyšší minimální mzdou (550 tisíc) a nejmenším rozdílem mezi nejbohatším a nejhůř placeným hráčem. K sociálním jistotám patří i to, že platy zůstávají garantovány po celou dobu kontraktu (při předčasném zrušení jim klub vyplatí 2/3 zbývající částky).

Jak je vidět, nenaplnila se temná předpověď o přeplácené elitě a chudnoucímu plebsu na bruslích. Řečeno politickou mluvou: peníze jsou v NHL distribuovány spravedlivěji než jinde. Důvodem je především charakter hry. Fakt, že tým tvoří 24 hokejistů a že jednotlivec neovlivní výsledek tolik jako třeba v basketbale, kde je proto rozdíl mezi gáží lídra mužstva a hráče z lavičky logicky mnohem vyšší.

Když v hokeji zaplatíte 2-3 superhvězdy (viz Pittsburgh s Crosbym, Malkinem a Letangem), máte občas co dělat, abyste proklouzli do play off. Naopak v basketbale tři výrazné individuality hned z týmu dělají adepta na titul (James, Irving a Love v Clevelandu). Ostatně hokejisté Crosbyho kvalit tráví v play off na ledě zhruba 30 procent hrací doby, zatímco takový James odehrál v play off NBA průměrně 42 minut, tedy asi 88 procent času. A protože tedy o Stanley Cupu nerozhoduje pohoda elitního snajpra, ale spíše vyrovnanost týmu, musí i hráči druhého a třetí sledu být slušně zaplaceni.

Platová podlaha:
Obdobně je určena minimální výše prostředků určených v klubu na platy. Důvodem je, aby slabší kluby nerozprodávaly nejlepší hráče a zůstávaly konkurenceschopné. V nové sezoně bude její hodnota 52,8 milionu dolarů.

Manažer skládá puzzle

Zavedení stropů nezvýšilo jen platy hráčů, proměnilo i práci generálních manažerů. Ti už nemusejí být především znalci hokeje s odehranými stovkami zápasů v NHL, ale spíše vynalézavými účetními, kteří dokážou vyzrát na záludnosti platových stropů. Však třetina z nich nemá za sebou hokejovou kariéru v elitní lize, jak kdysi bývalo téměř pravidlem. Dva nejúspěšnější – počítáno podle titulů po roce 2005 – vystudovali univerzitu: Stan Bowman (Chicago) finance a počítačové aplikace, Dean Lombardi (Los Angeles) zase pracovní právo.

K práci generálního manažera nepatří jen kupovat dobré hráče a prozíravě vybírat na draftu, ale i složit tým tak, aby se dostal pod platový strop a vyhověl pravidlům kolektivní smlouvy. Tady se za každou chybu těžce platí. Své o tom ví Lou Lamoriello, který byl potrestán za uzavření mamutí smlouvy s Iljou Kovalčukem a New Jersey se z toho do dneška neprobralo. Nebo takový Peter Chiarelli v Bostonu, absolvent Harvardu. Vyplacení výkonnostních bonusů veteránům mu loni snížilo platový strop, takže si už nemohl dovolit Iginlu, před sezonou musel prodat Boychuka – a po špatné základní části byl odvolán i kvůli téhle hrubce. Co na tom, že v roce 2011 pomohl po 39 letech získat Stanley Cup.

Jméno za všechny prachy

Nejnověji generální manažeři obchodují i s „chromými koňmi“. Tedy s hráči, kteří pro zranění už ukončili kariéru, ale ještě jim běží smlouva započítávající se do platového stropu. Minulý týden Florida získala Marca Savarda z Bostonu, který se na ledě naposledy objevil v lednu 2011, krátce před tím v rámci stejného příběhu byl Chris Pronger vyměněn z Philadelphie do Arizony. Původní kluby tím ušetřily místo pod platovým stropem, kupci bez ambicí zase přiblížili rozpočet platové podlaze. I takhle vypadají kulisy nové NHL, které byly nakresleny před deseti roky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud