9. července 2015 • 16:10

NHL je zatím nechce? Sedm Čechů, co v zámoří čekají na smlouvy

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Týden po uvolnění trhu s volnými hráči NHL počítáme výrazně víc českých hráčů bez nového kontraktu. Klidné prázdniny eviduje trio Frolík, Neuvirth, Michálek, zatímco sedm veteránů v čele s Markem Židlickým nemá pořád jasno. Zda se mraky v dohledné době rozfoukají, není známo.



Že je zámořská liga ve vynikající kondici, ještě neznamená dobré zprávy pro zdejší mazáky. Spíš naopak. Letitý trend NHL se začíná obracet, tuny milionů dolarů začíná sypat mladším s dlouhou budoucností. Na řadu veteránů zbývají spíš jen drobky. A někdy ani to ne.

Dokonce je reálné, že hned několik Čechů ze seznamu nezaměstnaných hokejistů smlouvu neuzavře. „Myslím, že starší hráči to budou mít letos složité, v dalších letech těžší a těžší. Trend je nyní podepisovat a zabudovávat mladší hráče. Prioritou pak co nejlíp draftovat, vychovat si svoje hokejisty, kteří budou pár let levní,“ tvrdí 34 letý Radim Vrbata.

Opora Vancouveru to loni ještě vychytala, s Canucks se dohodla na dvouletém kontraktu za 10 milionů dolarů. Obě strany si lebedí. Je to jen spekulace, ovšem letos by měl pozici složitější a roční pětimilionovou mzdu by naháněl s potem na čele.

Židlický věděl, co říká

Jako věcí znalý prognostik se před týdnem předvedl Marek Židlický. V rozhovoru pro Sport přiznal, že si nečiní velké naděje a je dokonce smířený, že novou úmluvu neuzavře. Mnohý našinec nad jeho vyjádřeními kroutil hlavou, vždyť Židlický je i přes svůj pokročilý věk 38 let považován za širší defenzivní špičku soutěže.

To nakonec může být nadále pravda, nicméně celý týden strávený ve stojatých vodách u něj zarazil. Což chtě nechtě ukazuje na to, že tuhý boj o jeho služby se nerozhořel. „Židla je v NHL pořád náš nejlepší ofenzivní bek, dost možná nabídky má a rozhoduje se nad nimi,“ nabízí Vrbata možné řešení.

V případě zadáka, jenž poslední ročník uzavíral v Detroitu, pořád existuje slušná naděje, že si práci zajistí. Ale co ostatní? Dostat by se časem mělo i na Jiřího Tlustého, jeho ofenzivní možnosti se pohybují okolo 35 bodů za sezonu, které řada klubů může potřebovat. Ale zase, na oplátku nelze čekat extra sladkou odměnu. Z klubů ochotných investovat do 27letého útočníka okolo 2 milionů dolarů se fronta vytvářet nebude. Tlustý bude zřejmě muset seříznout vlastní požadavky.

Češi bez smlouvy:
Martin Erat
Tomáš Fleischmann
Martin Havlát
Jan Hejda
Michal Rozsíval
Jiří Tlustý
Marek Židlický

Poslední roční mzda 4,5 milionu dolarů je nyní zcela mimo obzor Tomáše Fleischmanna. Jednatřicetiletý poctivec ještě před třemi lety zapsal parádních 61 bodů a splnil bez výhrad první rok čtyřleté dohody s Floridou na 18 milionů dolarů. Jenže pak to šlo s individuálními účty z kopce, po tři další roky nabídl v průměru 30 bodů, značné finanční uskromnění je neodvratitelnou jistotou.

Prodírání mlhou v těchto dnech absolvují i další známé české tváře. Ve 37 letech jako šestý nejstarší bek bez vlastnictví kontraktu svádí boj o setrvání v lize Jan Hejda, ani o čtyři roky mladší útočník Martin Erat nemá dobré vyhlídky. S bilancí 17 gólů za poslední tři ročníky tomu jinak být nemůže.

Nejen Češi nejásají

Češi samozřejmě nejsou jediní na zámořské burze, na něž dopadají nové tendence klubové politiky. Kupříklad Mike Ribeiro (35). Na jednu stranu problematický hráč, na druhou vynikající forvard. Jeho 62 bodů z nedávno skončené sezony v Nashvillu mu vyneslo pouhých 3,5 milionu ročně tamtéž. Experti soudí, že loni nebo před dvěma lety by si automaticky sáhl na milionů pět.

„Přestože měl výbornou sezonu, skončil druhý v produktivitě týmu, podepsal jen tohle a na pouhé dva roky,“ pokračuje Vrbata a na dalším příkladu uvádí, že nejde o ojedinělou skromnější dohodu. „To samé Antoine Vermette (33), během minulé sezony si myslel, že podepíše možná pět milionů na nějakých pět let, vyhrál Stanley Cup, nakonec se upsal za to samé, co měl už dříve ve Phoenixu,“ vzpomněl roční gáži 3,75 milionu.

Kluby zkrátka tolik jako dříve nerozhazují, ostatně blízkost platového stropu jim to ani nedovolí. „Nezvedl se tolik jako v předchozích letech, hodně týmů je narvaných těsně pod ním,“ poukazuje Vrbata.

Když už tedy padne na stůl napěchovaný kufr peněz, euforie popadne talentované borce. Třeba 22letý Brandon Saad si po trejdu z Chicaga do Columbusu přijde na 6 milionů dolarů po dobu 6 let, Vladimira Tarasenka (23) v St. Louis zasypou 60 miliony dolarů po dobu osmi roků, na sedm let a 52,5 milionu si v Buffalu zavázali 24letého Ryana O´Reillyho. „Takhle teď vypadá strategie týmů NHL. Pro kluby jsou nejzajímavější hráči do pětadvaceti,“ soudí Vrbata.

A další věc. Nováčkovské kempy, které nyní běží. V nich si kluby ověřují, zda někdo nevpadne do základní sestavy. I z toho důvodu si musí veteráni počkat. Není to však pro ně nutně přítěž, mnohé kluby totiž zjistí, že z potěru nic nevyloví a nezbude jim než doplnit kádr známými bardy.

„Nastane druhá volna pořizování volných hráčů. V ní se čeští kluci mohou ocitnout,“ dodává jim Radim Vrbata optimismus.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud