19. července 2015 • 16:24

Legenda vzývá SUPERtalent. McDavid si NHL podmaní, věří Gretzky

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři Stanley Cupy získal pro Edmonton v letech 1984-1988 Wayne Gretzky. Od roku 2006 ale slavný klub chřadne, devět sezon po sobě nehrál play off. Vrátit Oilers do vyřazovacích bojů má za úkol jednička posledního draftu Connor McDavid, od kterého sám legendární Gretzky čeká velké věci.



"Přechod z juniorské soutěže do NHL je obrovský krok," varoval v rozhovoru pro Edmonton Journal Gretzky . "Ale Connor je jedním z mála, který to zvládne, nemám o něj strach, bude výborný. Jeho rychlost, tvrdost střely i hokejové myšlení ho předurčují k velkým věcem," pokračoval s chválou na adresu kanadského útočníka desetinásobný vítěz Art Ross Trophy a podle mnohých odborníků nejlepší hokejista všech dob.

McDavid, který v minulém ročníku OHL nastřílel 44 gólů a celkem bral 120 bodů, zatím velká očekávání naplňuje. Na přípravném kempu Oilers nasázel v jednom utkání pět branek.

"Je to rozený střelec, ale zároveň je nesobecký, to je také jeho velká devíza. V 18 letech chtějí všichni jen střílet góly, on ale myslí na tým," těší Gretzkyho, který vstoupil do NHL v roce 1979. Na rozdíl od McDavida ale nešel z juniorky, ale mužské WHA (World Hockey Association), která se v letech 1972-1979 snažila konkurovat NHL. Po finančním krachu v roce 1979 se ale kluby Hartford, Québec, Winnipeg i Gretzkyho Edmonton přesunuly do NHL.

"WHA tehdy byla lepší než juniorské soutěže, ale zdaleka nedosahovala kvalit NHL. Sice jsem hrál proti dospělým chlapům, ale ne těm nejlepším, ale byla to dobrá škola," zavzpomínal Gretzky, kterému premiérový ročník v NHL vyšel neskutečně. V 79 zápasech překonal brankáře soupeře jednapadesátkrát a na konci základní části mělo jeho bodové skóre hodnotu 137. Může se této metě 18letý McDavid přiblížit?

"Bude to mít těžké, nejsem si jist, liga je teď hodně defenzivní," má jasno Gretzky, který drží v NHL rekordy v počtu gólů (894) a bodech (2857). "Určitě od něj ale můžeme čekat velké věci, myslím si, že si NHL brzy podmaní, z jeho rychlosti se hodně lidem zamotá hlava," uzavřel Gretzky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud