Pavel Bárta
20. července 2015 • 16:50

Z Hertla bude kočovník. Nikdo v NHL nenalétá více než San Jose

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednička draftu NHL Connor McDavid už skvěle zvládá spoustu věcí. Snad si taky umí pořádně zabalit tašku, protože to bude potřebovat. Edmonton Oilers patří mezi týmy, které za sezonu nalétají na zápasy nejvíc mil. Hůř na tom jsou podle rozpisu na příští ročník už jen San Jose Sharks s Tomášem Hertlem. Podruhé za poslední tři roky vévodí žebříčku hokejových kočovníků.



Hlavně týmy ze Západní konference tradičně nečeká žádná pohodička. I k sobě navzájem to mají podstatně dál než kluby Východní konference. Je přece jen rozdíl přepravit se třeba z Anaheimu v Kalifornii do kanadského Calgary než z New Yorku do New Jersey nebo z Toronta do Buffala, kam se dá dojet autobusem. I proto se do horní desítky největších cestovatelů vtěsnalo hned šest z osmi celků Pacifické divize.

Spousta hráčů nesnáší už jen pokyn „Připoutejte se, prosím.“ Létání berou jako nutné zlo nebo se ho dokonce bojí. Velikán Wayne Gretzky z toho důvodu trávil cesty často v kabině u pilotů. Jsou různé způsoby, jak se čas ve vzduchu dá trávit. Zdeno Chára se v letadle vzdělával. Vysokou školu víceméně vystudoval ve vzduchu.

„V letadle se mi dobře spí, to je moje výhoda. Navíc jsem byl tři roky v Rusku, kde to bylo z tohoto pohledu ještě náročnější,“ liboval si Jaromír Jágr před třemi lety, kdy se stal hráčem Dallasu, jediného týmu ze Západní konference, v němž působil. „Mám toho za sebou dost, ale čeká mě něco nového. Hrát na Západě bude rozdíl,“ připustil.

Kolik nalétají týmy kilometrů:

1. San Jose - 80 572
2. Edmonton - 79 042
3. Dallas - 77 470
4. Calgary - 77 346
5. Vancouver - 73 138
...
26. Detroit - 53 579
27. Pittsburgh - 53 856
28. Toronto - 54 208
29. Buffalo - 54 722
30. Philadelphia - 55 698

Do té doby byl v NHL zvyklý na podstatně kratší přesuny. Dojezdové vzdálenosti v řádech stovek kilometrů se však změnily tisíce, protože i Stars z divize NHL patří mezi týmy, které musejí vážit nejdelší štreky. Mužstvo mělo na přelety k dispozici luxusní speciál. Pohodlí, místa habaděj. Ani jeden z nejlepších strojů však nemohl zaručit, že všude doletí ve zdraví a včas.

Na konci ledna 2013 tým Dallasu zůstal kvůli technické závadě přes noc v Detroitu. Musel zrušit trénink plánovaný na druhý den. Jaromír Jágr si pak léčil bolavá záda. „Porouchalo se letadlo, tři hodiny jsme v něm seděli a čekali, co se bude dít. Pak jsme se museli vrátit do hotelu, kde jsme přespali. Domů jsme se vrátili až druhý den odpoledne. Při tom všem čekání jsem si hnul se zády,“ líčila česká legenda tehdejší trable pro deník Sport.

Nejméně nalétají v Detroitu

Cestování může zásadně ovlivnit i výkony hráčů. Vedle hodin ve vzduchu mají prostoje při čekání a kvůli nepředvídatelným situacím, do toho časové posuny. I proto vedení Dallasu svého času rozhodlo, že tým se k dalšímu duelu nebude přesouvat hned v noci po skončení předešlého utkání, ale až příští den. Chtělo, aby se hráči mohli v klidu vyspat.

„Nejsme tak hloupí, jak vypadáme. Chceme udělat vše pro maximální odpočinek hráčů, zejména při tak těžkém rozpisu zápasů. Hlavně přesuny ze západu na východ si vybírají daň,“ nechal se slyšet tehdejší kouč Glen Gulutzan.

San Jose Sharks naopak úlevy moc nesvědčily. Podle údajů zveřejněných na yahoo.com nalétali v minulém ročníku zhruba o 19 tisíc kilometrů míň než v sezoně 2013/14. Paradoxně však poprvé po deseti letech nepostoupili do play off. Příště je čeká 81 049 kilometrů ve vzduchu.

To přece jen nepředstavuje takovou porci jako předloni, kdy překonali celkovou vzdálenost 92 179 kilometrů. Ale budou podruhé za poslední tři roky týmem, který se za soupeři nacestuje nejvíc. Vzhledem k tomu, jak dopadli naposledy, můžou být tvůrcům rozpisu NHL vlastně vděční.

Přeřazením do Východní konference ušetřili hodně času v Detroitu. Ještě v sezoně 2011/12 nalétali Red Wings 68 584 km, v příští je čeká dohromady 53 579 km. Je to nejmilosrdnější číslo z celé NHL.

Ale ani Winnipeg Jets si po předloňském přesunu do Západní konference rozhodně nepohoršili. Naposledy nacestovali o nějakých 7 tisíc kilometrů míň, než když se častěji střetávali s celky z východu. Nejhorší pro ně přitom byl přelet na Floridu, museli urazit přes tři tisíce kilometrů. Nyní váží cestu za Panthers jednou za dva roky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud