23. července 2015 • 04:30

Proč ho pustili?! Hašek vládne chybným trejdům Chicaga

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Za Chicago odchytal Hašek 25 zápasů.Za Chicago odchytal Hašek 25 zápasů.FOTO: gamepark.cz

    Hokejové NHL teď vládnou jako úřadující šampioni, omezujícímu platovému stropu navzdory. Výborně sestavený tým Chicaga Blackhawks stojí na několika klíčových oporách a na vedení mužstva, které dokáže partu vždy výtečně doplnit. Ne vždy ale manažerská rozhodnutí slavného týmu zasloužila pochvalu, tady se můžete podívat na pětici nejhorších trejdů, které se v historii Chicaga staly podle serveru puckjunk.com.

  • 5. místo - říjen 1991 - Odchod Steva Thomase

    Steve Thomas během MS 1996 ve Vídni.Foto Pavel Mazáč (Sport)

    V letech 1989 a 1990 se Blackhawks vždy dostali až do Finále konference, proto změny v příštích měsících překvapily. Od července 1991 do února 1992 provedl (Mike Keenan) trenér a GM v jedné osobě hned 16 hráčských výměn! Tou nejvýznamnější byl odchod Steva Thomase a Adama Creightona k Islanders. Creighton byl vynikající bránící centr, Thomas zase v sezoně vstřelil 40 gólů. Obojí chybělo ve finále Stanley Cupu, kde Chicago prohrálo s Pittsburghem 4:0 na zápasy.

  • 4. místo - březen 1999 - Výměna symbolu

    Chris Chelios hrál v NHL ještě ve 48 letech.Foto Barbora Reichová (Sport)

    Chris Chelios strávil v Chicagu celou dekádu. Byl lídrem, později i kapitánem. V týmu mu v roce 2000 končila smlouva, kterou vedení mužstva už nechtělo prodloužit a doufalo, že tehdy osmatřicetiletý bek ukončí kariéru a zabuduje se v realizačním týmu. To Američan rázně odmítl a vyžádal si trejd. Chicago ho poslalo do Detroitu, který mimo jiné do té doby skutečně neměl v oblibě a navíc posílil už tak velmi silného soka, který vyhrál Stanley Cup ve dvou předchozích sezonách. Zpět získal Anderse Erikssona a dvě volby v 1. kole draftu. Ani z Adama Munra, ani ze Steva McCartyho ale nikdy nevyrostl materiál pro NHL. Chelios hrál naopak až do roku 2010.

  • 3. místo - srpen 1996 - Tvář mužstva bez peněz

    Jeremy Roenick strávil také tři sezony ve Philadelphii.Foto Profimedia

    Jako osmého hráče v roce 1988 si Chicago na draftu vybralo Jeremy Roenicka. Netrvalo dlouho a Američan měl za sebou tři stobodové sezony v řadě a u nové smlouvy tak chtěl řádně ohodnotit. Jenže tehdejší majitel Bill Wirtz nerad rozdával peníze, jeho návhry na pětiletou smlouvu se od těch hráčových lišily o 5 milionů. A tak Roenicka raději vytrejdoval do Phoenixu za ruského kouzelníka Alexeje Žamnova. S tím, že tam dohoda o kontraktu nebude tak problémová. Jenže se mýlil, začala sezona, Wirtz neměl Roenicka a Žamnov neměl smlouvu. Rus nakonec podepsal na 5 let za 15 milionů, takže Wirtz sice svých 5 milionů ušetřil, jenže si proti sobě poštval velkou řadu fanoušků a přišel o klíčového hráče.

  • 2. místo - květen 1967 - Prostořeká legenda musela pryč

    Phil Esposito se po trejdu do Bostonu pořádně rozjel.Foto Profimedia

    Phil Esposito v Bostonu získal Stanley Cup, pětkrát vyhrál kanadské bodování, šestkrát byl zařazen do prvního All-Star teamu, a tak podobně. Ještě než oblékl dres Bruins byl ale hráčem Chicaga, jenže jeho prostořekost a nezapadjící styl hry se nelíbil manažerovi Jimu Norrisovi a hráče se zbavil. Boston posléze nastartoval dynastii, Chicago čekaly dvě prohry ve finále.

  • 1. místo - srpen 1992 - Zmizel nejlepší brankář 90. let

    Za Chicago odchytal Hašek 25 zápasů. Za Chicago odchytal Hašek 25 zápasů.Foto gamepark.cz

    Tento trejd je hojně označován za nejhorší výměnu celého desetiletí. Pětinásobný nejlepší gólman československé soutěže Dominik Hašek naskočil do sestavy Chicaga jako dvojka za kvalitního Eda Belfoura. Jenže potom, místo aby si českého brankáře nechali jako dvojku a sledovali dál jeho vývoj, poslali Haška do Buffala a nechali si jako náhradníka Jimmyho Waitea. Brankáře, který v kariéře odchytal jen 106 zápasů... A Hašek? Jeho kariéru s olympijským zlatem, dvěma Stanley Cupy a legendárním vývojem snad není třeba připomínat. Tehdejší manažer Mike Keenan dostal brzy po výměně padáka...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud