Pavel Bárta
21. července 2015 • 10:29

Zacha je z kempu Devils nadšený, ale potkaly ho i nepříjemnosti

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Užíval si to. Tréninky na ledě, v posilovně i přednášky o vaření, výživě a sociálních médiích. Pavel Zacha v sobotu opouštěl nováčkovský kemp New Jersey Devils nadšený. Pochvalně mručeli i ti, kdo ho prověřovali. Šestka letošního draftu NHL však zažívá lesk i bídu. V září by se měl 18letý útočník vrátit a zabojovat o místo v týmu. Zatím však nemá smlouvu. A neví, zda dostane šanci.



Devils náleží v souvislosti s odvodem mladíků dvě prvenství. Čtyřka draftu 2011, obránce Adam Larsson, zůstává jediným hráčem vybraným do první desítky, jenž za dvacet let v NHL po zavedení jiných pravidel pro nováčky neměl ve smlouvě žádné výkonnostní bonusy. Pavel Zacha je prvním elitním Evropanem, s nímž klub nepodepsal kontrakt do první uzávěrky.

Všichni ostatní, kteří se letos vtěsnali mezi prvních deset, tříleté „vstupní“ smlouvy uzavřeli do stanoveného data 15. července. Ruský bek Ivan Provorov, Švýcar Timo Meier i finský střelec Mikko Rantanen šli na řadu až po Zachovi. Pouze nejvýš draftovaný Evropan však stále čeká.

„Je to věc New Jersey. Já jsem se snažil předvést to nejlepší a pořád věřím, že smlouva přijde. Chtěl bych podepsat co nejdřív. Můj agent na tom pracuje, uvidíme,“ uvedl Zacha pro internetový deník northjersey.com po skončení týdenního kempu nadějí.

„Vedl si fantasticky. V tomhle duchu jsme se s ním i rozloučili. Velmi profesionální, velmi zkušený, dobře se sžil s prostředím, choval se příkladně. Odvedl skvělou práci na ledě i mimo něj,“ rozplýval se generální manažer Ray Shero. Kontrakt se Zachou však dosud neuzavřel.

Devils asi nevěděli o smlouvě s Libercem

Možnost má ještě do 18. srpna, kdy končí druhá uzávěrka pro hráče smluvně vázané v Evropě. Zacha před odchodem do zámoří působil v Liberci, kde má kontrakt platný do konce příští sezony. V New Jersey patrně nevěděli, že za jeho působení v kanadské Sarnii byl pozastaven. Podle zámořských médií Zachův agent Patrik Štefan tvrdil, že jeho chráněnec smlouvu v Evropě nemá.

Pokud Devils s českým mladíkem nemají jiné záměry, než proklamují, mohlo se stát, že první „evropskou“ uzávěrku prošli bez mrknutí. Takhle musí k předepsanému odstupnému v celkové výši 240 tisíc dolarů přihodit dalších 100 tisíc dolarů (2,5 milionu korun) na zaplacení transferu z Liberce. Tedy v případě, že ho Devils do srpnového termínu podepíší.

Ray Shero prohlásil, že se Štefanem jedná, aniž by se pánové navzájem drželi pod krkem. Jejich konverzace ale nebude protkaná smajlíky. Pod palbou se ocitl i šéf Devils, ostřílený osmi roky v Pittsburghu, kde postavil mužstvo na Stanley Cup. Teď vypadá jako břídil. A taky tu jde o peníze, které musí někde najít.

Průtahy v jednáních tak mohou být i záměrné. Pavel Zacha se snaží tyhle věci vypustit a doufá, že se problém co nejdřív vyřeší. Přesunul se do kalifornského Anaheimu a připravuje se dál na sezonu. Cítí, že šanci dostat se do mužstva má. Sám Shero několikrát připomněl, že by ho v kádru rád viděl. I proto znovu nepodepsal zkušeného Scotta Gomeze. „Devils mají nového manažera, kouče, chtějí mužstvo přebudovat a doplnit ho mladými hráči. Doufám, že budu jedním z nich. Pokusím se co nejlíp připravit na kemp,“ přál si Zacha. Zanechal dojem, účast v kempu Devils však zatím nemá jistou.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud