30. července 2015 • 17:50

Co způsobí nadlidský výkon: Spálené nervy i fyzické trauma

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Duncan Keith svými výkony během play off oslnil natolik, že všichni, kdo hlasují o Conn Smythe Trophy, letos jednohlasně vybrali obránce vítězného Chicaga. Jeho výkony byly téměř neuvěřitelné, kanadský zadák během náročné vyřazovací části pravidelně naskakoval na led na více než 31 minut! Lékaři angažující se ve sportu teď popisují, jak vypadá z jejich pohledu hokejové nasazení.



Keith je velkou výjimkou. Hrát pravidelně třicet minut za utkání, to skutečně není běžné. Jen ti skutečně dobří hokejisté hrají běžně více než dvacet minut v jednom zápase a pak je tu také plno takových, kteří hrají i pod deset minut. Do toho si vezměte, že průměrný zápas trvá takové tři hodiny, to vlastně ve finále nezní tak náročně...

Jenže klíčovou věcí je to, co dělá hokej tak zajímavým. Kontakt. "Hráči se hodněkrát musí okamžitě zastavit a zase rychle rozjet. Navíc se velmi často sráží a to svalové tkáni způsobuje tzv. fyzické trauma, které pociťuje celý nervový systém," řekl Andy O´Brien, který se v Pittsburghu stará o výkonnost hráčů.

To je důvod, proč těla hráčů vyžadují střídání, která u většiny zahrnují kolem 2-3 minut. To vypadá jako hodně dlouhá doba na odpočinek, ale kondiční kouč mužstva Calgary Ryan van Asten jasně kroutí hlavou a situaci porovnává se sprinterem, který absolvuje běh na 100 metrů.

"Tihle lidé jedou každý sprint úplně na maximum a po každém mají 5-10 minut přestávku. Vypadá to jednoduše, ale nervový systém je po takovém šoku úplně spálený," popisoval O Brien. "A hokejisté na ledě předvádí něco podobného vlastně během každého střídání, stále dokola."

Dalším důležitým ukazatelem je srdeční činnost. Hokejisté jsou totiž na ledě ve vysokém napětí téměř neustále, nemusí se ani nijak fyzicky zapojovat do hry. "Sledujeme funkci srdce u hráčů naprosto běžně a na grafech je dobře vidět, jak se srdeční činnost zvedne o 80% už ve chvíli, kdy hráč vkročí na led," vysvětlil O´Brien.

Hokej na nejvyšší úrovni tedy vyžaduje skutečně maximální možnou pozornost a té můžete dosáhnout zase pouze díky zvýšené funkci srdce. I proto vypadá výkon Keitha z posledního play off tak nadlidsky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud