Jakub Hlaváč
31. července 2015 • 19:00

Hvězdě nabízejí chůvu. McDavid by mohl bydlet u klubisty Smythe

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sledují ho. Neustále. Osmnáctiletý Connor McDavid už se pozornosti nezbaví, vždyť má být příštím vyvoleným. Hokejovým spasitelem Edmontonu, hvězdou budoucnosti. I proto ho klub chce chránit. Třeba tím, že by ho svěřil do péče některé z osobností doby minulé. Poskytl mentora. Měl by jím být bývalý vynikající útočník Ryan Smyth.



Dívat se a učit se. Nejen na ledě bude Connor McDavid muset ukazovat své umění. Svět NHL prověří i jeho mentální odolnost. Naloží na něj očekávání, bude čekat na hloupé mladické chyby. Úlety. První ročník pro něj bude vysokou školou hokeje.

Smyth v Edmontonu odehrál velkou část kariéryFoto ČTK

Vždyť roky neměla Kanada takhle zázračné dítě. Všechny jedničky draftu od roku 2005 (Sidney Crosby) byly obdivovány, hýčkány. Ale žádnou z nich neprovázela taková očekávání. Žádná z nich nenesla přezdívku The Next One. Přezdívku asociující se jménem legendy - Wayna Gretzkého.

I proto Oilers budou hledat všechny možnosti, jak svou naději na lepší zítřky připravit na všechny specifika statutu MODLA.

List Edmonton Journal přišel s informací, že by úřadující juniorský mistr světa mohl bydlet v domě olympijského vítěze z roku 2002 Ryana Smythe, který většinu kariéry v NHL strávil právě v Edmontonu.

„Popravdě jsem o tom s nikým nemluvil, jsou to spíše drby,“ říkal účastník osmi světových šampionátů a dvojnásobný mistr světa. „Nenabízel jsem se, ale dovedu si to představit. Moje děti by byly rozhodně nadšené, kdybychom měli takového hosta,“ usmíval se vzápětí.

Nešlo by o výjimečnou praxi. Mario Lemieux měl Crosbyho pod svou střechou dokonce pět let, u Jiřího Hudlera našel přístřeší Sean Monahan. Ostatně i Smyth (přezdívaný Captain Canada) měl na startu své kariéry dohled.

„Tři nebo čtyři měsíce jsem žil v rodině Kellyho Buchbergera. Živili mě a já jsem jim na oplátku hlídal miminko,“ vzpomínal na svoje začátky. „Uvidíme, jak to bude s Connorem, každopádně bude potřeba se o něj postarat a situaci mu ulehčit,“ byl si jist.

Přechod z mládežnické kategorie mezi muže je vždy specifický. A bude specifický i pro kluka, který v OHL nasbíral 120 bodů za 47 utkání... Každá obrana si ho bude chtít vychutnat, každý chlap mu bude chtít ukázat u mantinelu svou sílu.

„Všichni ho budou s někým srovnávat. V mém případě to byli Guy Lafleur a Mike Bossy,“ připomínal samotný Gretzky. „Ale ani jsem nestačil mrknout a bylo to opačně. Přišel další klučina jménem Mario (Lemieux). Jde to všechno tak rychle...“ smál se.

On sám měl dle svých slov cestu do NHL ulehčenou, jelikož se rok adaptoval v konkurenční WHA. „Hrál jsem proti dospělým chlapům. Nebyli to ti nejlepší, ale pořád to byli muži. Což je velký skok oproti juniorům,“ varoval. Na druhou stranu zmínil, že i McDavid má na své straně určité výhody.

Například fyzické parametry, už nyní váží 86 kilogramů. Legenda legend svůj první titul v produktivitě slavila s hmotností 72 kilogramů. „Podle mého bude potřebovat kolem 40 zápasů, aby přivykl novému tempu. Musíme vzít v potaz, že teď jsou všichni silnější než v mé době. Defenzivní systémy jsou daleko propracovanější, není lehké se prosadit,“ upozorňoval Gretzky.

Vybavovalo se mu, jak i on v náctiletém věku měl problémy s vařením, s praním špinavého prádla. „Tohle je pro všechny stejné.“ A přidal ještě jedno osobní přání novému zázraku. „Snad se nebojí létání, jako jsem se bál já. V téhle lize si ho užije až dost.“

On sám bude sledovat, jak se mu další z následovníků dokáže přiblížit.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud