3. srpna 2015 • 11:00

Tlustý chce zůstat v NHL: Ale také tam je varianta s Ruskem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočník Jiří Tlustý patří v NHL k hokejistům, kteří dosud nemají jistotu angažmá na příští sezonu. Jako volný hráč si může vybírat, kam povedou jeho další kroky, a prozradil, že je v kontaktu se čtyřmi týmy: Torontem, Montrealem, Carolinou a New Jersey. Ke konkrétní dohodě však zatím nedošlo. Plánem B se přesto sedmadvacetiletý forvard nezaobírá.



"Zatím se pořád jedná a řešíme to," přiblížil Tlustý ČTK svou současnou pozici. "Jak každý viděl, tak trh s volnými hráči je letos nějaký pomalý a je tam hrozně moc týmů, jež se do toho zatím ani nezapojily. A nás hráčů, co ještě není podepsaných, je tam hrozně moc," připomněl Tlustý.

Přiznal, že věřil v trochu jiný průběh léta. "Jsem ve spojení se čtyřmi týmy, ale zatím to nedopadlo tak, že bychom se dohodli na něčem konkrétním," uvedl kladenský odchovanec.

Z kvarteta zájemců již oblékal dres Toronta i Caroliny, v níž strávil většinu kariéry v NHL. "Ta vazba na Carolinu tam je a řekli mi, že by mě chtěli zpátky. Ale vyplatili teď Alexe Sjomina a je tam trochu finanční problém, který nemají vyřešený. Jsme v kontaktu, ale ještě jsme se nedohodli nijak konkrétně," přiblížil Tlustý.

Tlustý chtěl původně dvou nebo tříletou smlouvu

Sám měl původně představu o smlouvě minimálně na dva nebo tři roky. "Teď už ale ani to nechci. Půjdu klidně do jednoleté smlouvy a za ten rok se budu snažit si vybudovat lepší pozici, než jsem si vybudoval v průběhu minulé sezony. Přesunem do Winnipegu se mi to úplně nepovedlo," ohlédl se za minulou sezonou, v níž při 76 startech včetně play off nastřádal 31 bodů (14+17).

"Jsem ale připravený se o to poprat a dokázat, že tím správným ukazatelem byla například sezona 2012/13 a ne to, co jsem předváděl třeba loni," zdůraznil Tlustý.

Připouští, že už se dostavují náznaky nervozity. "Agent mě ale pořád ujišťuje, že práce v NHL je a na 100 procent v NHL podepíšu, jen ty týmy jsou letos opatrnější. Doufám, že to brzy nějak dopadne, aby se mohl člověk připravovat s čistou hlavou a v klidu dokončit poslední měsíc letní přípravy," přeje si.

Přiznává i možný přesun do Ruska

Variantu B připravenou zatím nemá. "Ale přece jen jsem byl letos v KHL vyměněný do Petrohradu a člověk neví, co přijde. Varianta Ruska tam určitě taky je, ale priorita je zůstat v NHL," prohlásil Tlustý.

Záměrem by mohlo být vylepšit svoji pozici v KHL a zamířit zpátky do NHL. Řadě hráčů tento tah vyšel a povedl se jim. "Ale některým taky ne," uvědomuje si Tlustý. "Když nebude nějaká konkrétní nabídka kolem 20. srpna, tak se asi začnu poohlížet někde jinde mimo NHL a začnu být více nervóznější. Teď to ještě beru s nadhledem."

Sám dobře cítí, že by potřeboval hodně povedenou sezonu. "Každá dvacetigólová sezona je důležitá. Tu minulou se mi to nepovedlo, i když jsem ji měl rozjetou výborně. Pak ale přišla zranění, tým nefiguroval v play off, byl jsem vyměněný do Winnipegu, ale tam jsem měl méně prostoru na ledě a už je to rázem něco jiného. Člověk se s tím trošku vypořádává, ale zase to byla další zkušenost," přemítal Tlustý.

Uspěchaný návrat po zranění mu neprospěl

Právě zranění mu nepřidala, včetně rychlého návratu na led po otřesu mozku. "To jsem hrozně uspěchal. Nechtěl jsem vynechat ani zápas a nebylo to úplně nejlepší. Pak jsem si natrhl břišní svaly, což mě vyřadilo asi na tři týdny a pak jsem se do toho pomalu vracel. Máte rázem leden, začnou spekulace o tom, že budete vyměněný a v hlavě se to začne hromadit," řekl Tlustý.

"Já si však myslím, že to ve mně pořád je, abych dal minimálně těch 20 gólů za sezonu. Ale je to i hodně o příležitosti a prostoru na ledě," řekl hokejista, jenž má na kontě v NHL 416 zápasů a 173 bodů (87+86).

Přípravu většinou absolvoval s oporou Montrealu Tomášem Plekancem. "Ale musel zůstat v Montrealu, tak jsme to letos neměli společně. Vzal jsem si tedy kondičního trenéra, je to trochu jiné, ale může to tělo nakopnout do sezony a ukáže se to jako prospěšné," uzavřel Tlustý.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud