Jakub Hlaváč
17. srpna 2015 • 16:49

Vítězové a poražení léta v NHL: Voráček zbohatl, Kane má průšvih

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo je vítěz a kdo poražený z letošního léta v NHL?Kdo je vítěz a kdo poražený z letošního léta v NHL?FOTO: Koláž iSport.cz

    Led fanoušci NHL viděli v minulých měsících spíše přes sklenice drinků než ze sedadel arén. Přesto měli důvod hltat ligové novinky. Tohle léto nebylo v zámoří nudné ani trochu. Má své vítěze i poražené. Sport nabízí přehled oněch úspěšných i těch (prozatím) zklamaných.

  • 1. VÍTĚZ: Voráček rozbil bank

    Jakub Voráček se zařadil mezi klíčové hráče Flyers Jakub Voráček se zařadil mezi klíčové hráče FlyersFoto Profimedia.cz

    Výplatní pásku Jakuba Voráčka by chtěl mít každý. Závidět mu budou i kolegové z NHL. Český forvard si po báječné sezoně (5. v bodování s bilancí 22+59) vysloužil ve Philadelphii předčasné prodloužení smlouvy. Fantastické prodloužení smlouvy – příští léto mu začne platit osmiletý kontrakt na 66 milionů dolarů (1,65 miliardy korun). 

    „Jenom dobře pro něj a pro náš tým. Jsem opravdu šťastný, protože budeme ještě lepší,“ věřil jeho parťák a kapitán Claude Giroux. Právě tahle dvojice má být symbolem vzestupu Flyers, kteří i díky Čechově fazoně věří v lepší budoucnost. 

    Ostatně se nechal kapitán národního mužstva z posledního šampionátu ihned po podpisu slyšet, že jeho cílem je ukázat obyvatelům města hezky zblízka Stanley Cup. Smělý cíl, ale když patříte mezi desítku nejlépe placených hráčů NHL, asi nemůžete mít skromnější. 

    „Ty peníze jsou pro mě motorem do další práce!“ upozorňoval pětadvacetiletý křídelník. „Jsem zajištěný do konce života. To je skvělé. Ale hlavní je, že mám jistotu, že budu dalších devět let v NHL. Celkem s tím co mám odehráno, se můžu dostat na šestnáct sezon. O tom se mi jako dítěti ani nesnilo,“ radoval se v rozhovoru pro Sport magazín.

    Zároveň si někdejší sedmička draftu uvědomuje, že teď bude jeho zodpovědnost za tým větší než kdy dříve. Maximální. Už to nebude tak, že může zářit. Bude muset zářit. V případě trablů se bude mužstvo otáčet jeho směrem. Voráček je připraven tuhle výzvu vyslyšet.

  • 2. VÍTĚZ: Connor Spasitel přichází

    Connor McDavid Connor McDavidFoto Reuters
     

    Vymrzlé město rozehřívá radost. Connor McDavid. Nový spasitel. Jednička letošního draftu má být výjimečná. Stejně jako byl Sidney Crosby. A možná víc. Tenhle kluk má po devíti letech vrátit Edmonton Oilers do play off . A dost možná ještě výš.

    Odvážlivci zašli až ke srovnání, které zavání rouháním. Ke srovnání s legendou legend. Nebude on nakonec ten chlapec podobně dobrý jako Wayne Gretzky? „Musí se připravit, že ho neustále budou s někým poměřovat. Taky jsem to prožil,“ smál se The Great One. „Každopádně podle mě bude potřebovat nějakých 40 zápasů, aby si přivykl tempu NHL. Bude poprvé nastupovat proti chlapům a to je velký rozdíl,“ varoval svého nástupce, kterého však neopomněl vychválit za fyzické i technické schopnosti.

  • 3. VÍTĚZ: Pittsburgh Dallas: útok!

    Hokejový útočník Phil Kessel Hokejový útočník Phil KesselFoto Profimedia.cz

    Telefonovali současně na několika linkách, dojednávali složité transakce. A na konci léta se budou dívat na soupisky našlapané kvalitou. V Pittsburghu a Dallasu vzali přestupový trh ztečí a zaměřili se na velká jména. 

    Penguins pořídili střelce. Phil Kessel dostane poprvé v kariéře skutečně elitního centra. Jevgenij Malkin nebo Sidney Crosby pak křídlo s extra obávanou ranou. Toronto se Američana s radostí zbavilo, jeho noví zaměstnavatelé naopak v jeho schopnosti bezmezně věří. 

    Vydařené výměny provedl i Dallas. Z party šampionů z Chicaga přišli Patrick Sharp a ceněný obránce Johnny Oduya. Když k tomu už vlastníte duo Tyler Seguin – Jamie Benn, je jasné, že se Stars bude v nadcházejícím ročníku veselo. 

  • 4. VÍTĚZ: Frolík vylepšil Calgary

    Michael Frolík Michael FrolíkFoto Profimedia

    Prodej lístků museli řešit loterií. Takový o ně byl v Calgary během play off zájem, že jiná spravedlivá cesta neexistovala. A přes léto nadšení neopadne. Flames jsou zpátky v kondici. I díky Jiřímu Hudlerovi. Právě český lídr je jedním ze strůjců vzestupu.

    Jeho referencí teď využili krajané. Obránce Jakub Nakládal se porve o místo, o splnění snu. Michael Frolík, který hrál naposledy za Winnipeg, je pak tučným úlovkem na trhu s volnými hráči. Za pět let si žádaný útočník vydělá 21,5 milionu dolarů.

    „Mám rád, když je město poblázněné hokejem. A to tady platí. Budu chtít pomoct dojít co nejdál,“ slibovala čerstvá posila po podpisu. Navíc jeho jméno nebylo na seznamu nově příchozích star samotné. Defenzivu vyztuží hvězdný talent Dougie Hamilton, který přišel z Bostonu.

  • 5. VÍTĚZ: Toronto spustilo revoluci

    Trenér Mike Babcock Trenér Mike BabcockFoto Reuters

    Dokázal téměř vše. Trenér Mike Babcock vyhrál olympijské hry. Dvakrát. Zvítězil na mistrovství světa. Triumfoval ve Stanley Cupu. Nastal čas, aby vzal úkol zdánlivě nemožný. Postavit na nohy Toronto Maple Leafs. Bohatou, tradiční, leč v posledních letech zbídačenou značku. 

    „Miluji brousit hranu. Miluji risk. Ne bláznivý risk. Ale kalkulovaný risk, který vás může udělat lepšími. Risk, který vás aktivuje a tlačí vás na další level,“ popisoval svou vášeň pro posouvání limitů. Při vodním lyžování, při lovení na Aljašce. Při trénování Toronta. 

    Později navíc dostal další palácovou posilu. Z polovičního důchodu v New Jersey vystoupil Lou Lammoriello a posadil se do křesla generálního manažera v kanadské metropoli. Teď bude třeba přenést sílu v zázemí i mezi mantinely.

  • 1. PORAŽENÝ: Znásilnění? Kane čelí obvinění

    Před pár týdny si Patrick Kane potěžkal slavný Stanley Cup, nyní ale řeší velký problém Před pár týdny si Patrick Kane potěžkal slavný Stanley Cup, nyní ale řeší velký problémFoto Reuters

    Pitka na baru, odjezd s dámami do přepychové rezidence. Pak už jen spekulace. Šampion z Chicaga Patrick Kane se během předminulého víkendu doslat do lapálie, která přebila všechny jeho dosavadní výstřelky. Čelí obvinění ze znásilnění. 

    Údajná oběť se už v nemocnici podrobila všemožným testům, samotný forvard musel zrušit své oslavy se Stanley Cupem. „Vše je ve stadiu zkoumání důkazů, shromažďování faktů,“ upozornil šéf strážníků Gregory Wickett při startu vyšetřování. Že se jedná o obří problém, je ovšem zřejmé. Vlastní informace se snaží opatřit liga, stejně tak klub z Chicaga. 

    Prvním trestem pro střelce je, že bude stažena jeho fotka z obalu videohry NHL 2016. Větší rány však mohou brzy přijít. V ohrožení je i jeho smlouva na 84 milionů dolarů za osm let. 

  • 2. PORAŽENÝ: Vojnov sedí ve vězení

    Vjačeslav Vojnov Vjačeslav VojnovFoto Profimedia

    Vztáhl ruku na svou ženu a zaplatil svobodou. Nejhorší možné léto prožívá losangeleský zadák Vjačeslav Vojnov. Místo dovádění na rozpálených kalifornských plážích kroutí ruský bek svůj trest v chládku tamní věznice. Devadesát dní, při slušném chování snad bude část odpuštěna. 

    V cele má televizor, za nadstandardní luxus si platí sto dolarů denně. A taky má mezi stěnami dost času přemýšlet o budoucnosti. Nejisté budoucnosti. Americké úřady se budou zabývat tím, zda pětadvacetiletého olympionika ze Soči nevyhostit ze země. 

    Pak by se nabízel návrat do KHL. „U nás má ale dveře otevřeny vždy. Jsme jeho mateřským klubem, vždycky jsme za ním stáli. V dobrém i špatném. Je to dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, kdo by o jeho pomoc nestál?“ řečnicky se tázal Sergej Gomoljako, manažer Čeljabinsku. 

  • 3. PORAŽENÍ: Šampiony rozsadili

    Patrick Sharp a Brandon Saad Patrick Sharp a Brandon SaadFoto Profimedia.cz

    Skvostná jízda ulicemi města. Párty s fanoušky, párty soukromé s Pohárem. Takové je léto šampionů z Chicaga. Jenže… Neskládá se jen z mozaiky optimistických fotek Stanley Cupu a jeho majitelů. Skládá se i z titulků, které oznamují odchody opor.

    Patrick Sharp, Brandon Saad, Kimmo Timonen, Brad Richards, Antoine Vermette či Johnny Oduya. To je jen základ mužů, kteří opouští soupisku šampionů. Platový strop dynastiím nepřeje, naopak dává lize vyrovnanost. 

    „Je těžké zbavit se některých hráčů. Jenže takový je proces. Musíme se snažit zlepšovat v daných podmínkách,“ vysvětloval generální manažer Stan Bowman svou politiku. To ještě netušil, že přijde další problém – Patrick Kane. Tohle léto je hodně sladkokyselé.

  • 4. PORAŽENÍ: Nezaměstnaní zamrzli

    Židlický stále čeká na nabídku v NHL Židlický stále čeká na nabídku v NHLFoto Profimedia.cz

    Zazvoní? Nezazvoní. Tak kdy už? Žádný spásný telefonát zatím nezaznamenala řada hokejistů, kterým přes léto skončily kontrakty. A mezi nimi je i dost Čechů. Marek Židlický, Jiří Tlustý, Jan Hejda, Tomáš Fleischmann, Michal Rozsíval či Martinové Havlát a Erat. Ti všichni čekají. 

    „Mohl jsem podepsat v průběhu ročníku, neudělal jsem to. Teď bych se možná zachoval jinak,“ přemítal Tlustý, když se jeho nervozita stupňovala. „Nepovedl se mi závěr sezony a na trhu jsem trochu zamrzl,“ uvědomoval si. 

    Nejblíže angažmá může být konstruktivní zadák Židlický, jehož si údajně snaží namluvit newyorští Islanders. Osmatřicetiletý veterán si hledá působiště v blízkosti New Jersey, kde našla zázemí jeho rodina a v krajním případě je ochoten svou kariéru ukončit. 

  • 5. PORAŽENÝ: Richards roztrhal miliony

    Mike Richards Mike RichardsFoto Profimedia.cz

    Vyhnali ho z Philadelphie, protože byl více kapitánem na baru než na ledě. Vzali ho Los Angeles Kings a Mike Richards jim pomohl ke dvěma triumfům. Hlavně v roce 2012 byl příkladným vůdcem, extra důležitým mužem. Jenže pak znovu spadl za hranu. 

    Minulé léto za ním generální manažer Kings Dean Lombardi přijel na letní sídlo do Ontaria, aby mu promluvil do duše. Nepomohlo to. Klub ztratil o svou hvězdu zájem a především ztratil zájem o její kontrakt. Ještě 22 milionů dolarů z něj zbývalo vyplatit. 

    Nebude nic. Zlatý kanadský olympionik z roku 2010 se o peníze připravil sám. Při přechodu hranice své vlasti se nechal chytit s omamnými látkami. Žádné slitování. Los Angeles mu pracovní úvazek okamžitě ukončilo pro porušení podmínek. Tohle léto bylo opravdu hříšné.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud