Tomáš Vrábel
19. srpna 2015 • 16:30

Jde proti proudu! Očekávaná jednička draftu NHL míří do Švýcarska

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhodl se jít opačným směrem než všichni ostatní. Přesto doufá, že udělal krok dopředu. Sedmnáctiletý Auston Matthews opustil zámoří a americkou univerzitu a vydal se do nejvyšší švýcarské ligy, kde podepsal roční smlouvu s Curychem. „Hrát proti dospělým mě posune,“ vysvětluje předpokládaná jednička následujícího draftu NHL.



Ještě nikdy v historii NHL se nestalo, aby jedničkou draftu byl Američan, nebo Kanaďan působící v Evropě. Pokud Auston Matthews naplní prognózy, toto NIKDY prolomí, zatímco velká část hokejistů ze starého kontinentu včetně Čechů míří opačným směrem… „Nepovažuji se za průkopníka, jen jsem viděl příležitost a využil ji,“ popsal.

Na švýcarské nejvyšší soutěži ho láká zmíněná konfrontace s dospělými, významnou roli v rozhodování hrála i osoba kouče Marka Crawforda, bývalého hráče NHL, jenž v roce 1996 jako trenér vyhrál s Coloradem Stanley Cup. „Bude úžasné pod ním hrát, jsem z toho nadšený a těším se. Zvedl nad hlavu pohár, takže ví, co dělá,“ jásal mladý Američan s mexickými kořeny.

Auston Matthews

Narozen: 17. září 1997 (17 let) ve Scottsdale, USA

Pozice: Střední útočník Výška/váha: 188 cm/88 kg

Klub: ZSC Lions

Reprezentace: MS U17 (2014) 6 zápasů/8 bodů, MS U18 (2014, 2015) 14 zápasů/22 bodů, MS U20 (2015) 5 zápasů/3 body.

Největší úspěchy: Mistr světa v kategorii do 17 let (2014) a do 18 let (2014, 2015)

Zajímavý je pro něj i plat 400 tisíc dolarů (v přepočtu 9,8 milionu korun). Pro srovnání: nejvyšší gáže na farmě bez bonusů končí na 70 tisících dolarů. Zatím však s týmem může jen trénovat, do zápasu naskočí až po 17. září, kdy dosáhne plnoletosti. Poprvé o evropském angažmá začal přemýšlet na dubnovém šampionátu osmnáctek, jehož hostitelem bylo právě Švýcarsko. S reprezentací Spojených států vyhrál zlato a v sedmi zápasech dal osm gólů, na dalších sedm přihrál a stal se nejužitečnějším hráčem celého šampionátu.

„Je to krásná země. Mluvil jsem o angažmá s mnoha lidmi a i od hráčů z ligy jsem dostal spoustu informací,“ popsal Matthews proces rozhodování, které ho odválo daleko od domova. I když, ne tak úplně. „Celý rok tam se mnou bude máma,“ přiznal nadějný centr.

Na mistrovství světa do osmnácti let se Matthews postavil i České republice. K výhře 7:2 přispěl dvěma góly. „Je to výjimečný a komplexní hráč, srovnatelný s předchozími jedničkami na draftu. Hodně mě zaujal, oblíbil jsem si jeho hru,“ popsal Sportu kouč českého národního týmu Jakub Petr a dodal: „Mluvil jsem o něm i s trenérem osmnáctky, a ten říkal, že je výjimečný nejen na ledě, ale i v kabině. Už jenom ten přestup do Švýcarska mezi chlapy svědčí o jeho povaze. Mohl v Americe dál lámat rekordy, ale on se chce co nejvíc připravit na NHL, na svůj věk je nesmírně vyzrálý.“

Matthewsovi přestup schvalují i lidé ze zámořského hokeje – trenér z mládežnické reprezentace, její manažer, šéf skautingu NHL… „Jsem si jistý, že po roce v nejvyšší švýcarské soutěži bude lepším a silnějším hráčem. Konfrontace s dospělými mu dá hrozně moc, s jeho schopnostmi nebude mít v lize žádný problém, naopak by se mohl stát i lídrem týmu,“ předvídal ředitel evropských skautů NHL Goran Stubb.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud