Martin Tomaides
14. září 2015 • 08:24

Rivalové na život a na smrt proti sobě! McCarty znovu vyzve Lemieuxe

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

"A teď Darren McCarty! Vysílá své údery přímo do Claudea Lemieuxe a podívejte se, kdo přišel na pomoc. To je Patrick Roy, no panečku!" Těmito větami jednoho z komentátorů utkání odstartovala v roce 1997 rivalita mezi Detroitem a Coloradem, která trvala mnoho let a v NHL patřila k těm nejsledovanějším a svého času také nejkrvavějším. Teď se její přímí aktéři postaví proti sobě v exhibici veteránů.



Claude Lemieux, jeden z největších provokatérů historie ligy, byl tím mužem, který nevraživost odstartoval. Jeho nečistý hit v playoff roku 1996 poslal do nemocnice Krise Drapera a nešlo o nic mírného. Zlomená čelist, poškozená lícní kost a očnice... Kanadský hokejista dokonce musel na operaci a Colorado v play off tehdy navíc Detroit také vyřadilo.

VIDEO: Zákrok Lemieuxe na Drapera v čase 1:11

Odveta na sebe nechala čekat téměř rok (přesněji 301 dní), ale stála za to. Dne 26. března 1997 to v Detroitu vypadalo jako na jatkách. A pěstmi se neoháněla jen čtvrtá lajna plná hokejových řezníků, rozdávaly si to ty největší hvězdy.

Všechno odstartovala strkanice Igora Larionova s Peterem Forsbergem a když se všichni včetně sudích věnovali právě této netradiční ranařské dvojici, našel si desperát Darren McCarty právě Lemieuxe, napadl ho a rozhodl se z něj vymlátit duši.

To nechtěl dopustit horkokrevný brankář Patrick Roy a rozjel se na obranu svého kolegy. Jenže v plné rychlosti ho srazil Brendan Shanahan a brzy se rozjela rvačka brankářů. Led byl rychle plný krve a v průběhu duelu se odehrálo ještě několik bitek. A i během let následujících se hokejisté těchto dvou týmů často mezi sebou prali.

VIDEO: Velká bitka Detroitu a Colorada z roku 1997

V tuto chvíli už situace vypadá jinak, hvězdy obou týmů už jsou v hokejovém důchodu, emoce mezi kluby dávno ochladly. Přesto má bitva Colorada s Detroitem stále dobré jméno. I proto se vedení NHL rozhodlo, že tyto dvě mužstva se spolu utkají 26. února 2016 v zápase pod širým nebem.

Tomu už tradičně bude předcházet exhibiční mač vysloužilých veteránů. A tam by se právě měli potkat i McCarty a Lemieux. "Vážně už se moc těším," potvrdil nedávno druhý jmenovaný.

Jak velká show se dá čekat, to nikdo neví. Nedávní nepřátelé už minimálně na oko zakopali válečnou sekyru, několikrát se společně účastnili autogramiád, i tak ale určitě půjde o parádní podívanou.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud