Jakub Hlaváč
16. září 2015 • 13:50

Eliáš odmítl kapitánství Devils. Mrzí ho křivda z minulosti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odpárali mu kapitánství z dresu a útočník Patrik Eliáš o tom ani nevěděl. Osm let stará je tahle nemilá story. Teď z něj chtěli mít v New Jersey oficiálního vůdce znovu. Odmítl. Dávná, nepříjemná zkušenost devětatřicetiletého hokejistu stále mrzí.



Pamatuje si pocit křivdy. Přijel na kemp Devils a byl degradován. Bez vysvětlení, bez varování. V roce 2007 se Patrik Eliáš dozvěděl o svém konci v prestižní funkci lídra od žurnalistů. Doteď se s tím těžce vyrovnává.

A právě proto proběhla před pár dny schůzka, která měla přibližně tento scénář: generální manažer Ray Shero a trenér John Hynes české hvězdě nabídli kapitánství. Byli odmítnuti. Slyšeli zdvořilé díky a doporučení, ať hledají vhodnějšího muže.

„Už jednou jsem v té pozici byl,“ říkal pak dvojnásobný šampion Stanley Cupu novináři webu northjersey.com. „Samozřejmě to vnímám jako poctu, to je bez debat. Jenom mám prostě pocit, že jsou tu jiní kluci, kteří si s tím poradí,“ pokračoval.

Dosavadním šéfem kabiny byl obránce Bryce Salvador, který však ukončil kariéru. Hledání jeho nástupce musí pokračovat. A může za to jeden jediný příběh. Eliáš se nikdy nesrovnal s tím, jak se k němu zachoval někdejší kouč Brent Sutter.

„Nevím, jestli to bylo jen jeho rozhodnutí. Myslím, že to muselo posoudit více lidí (GM Lou Lamoriello), ale každopádně se ke mně mohli zachovat lépe. Mohli mi dát zprávu. Nebylo příjemné to slyšet poprvé od novináře,“ zlobilo účastníka čtyř olympiád.

Bude hlavně průvodcem pro Zachu

Důvod sesazení navíc není doteď přesně známý. Sutter se dostal na střídačku tři zápasy před koncem základní části a skončil s týmem ve druhém kole play off. Pak chtěl v kabině pravděpodobně nastavit nové pořádky, přetrhat zakořeněné vazby.

„Nevím, opravdu nevím, co byl tehdy přesně problém. Nikdy jsem se toho nedopátral, nikdy mi nikdo nic neřekl. Nedostal jsem informaci, že bych měl něco dělat jinak,“ marně pátral Eliáš po příčinách. Pravda je, že tehdy došlo k jisté vzpouře proti předchozímu šéfovi střídačky Claudu Julienovi.

Někteří hráči Kanaďana otevřeně kritizovali, nerespektovali. Podle nadřízených si tohle měl několikanásobný klubový rekordman lépe ohlídat.
To on měl dát partu dohromady, patologickým vlivům zavčasu zamezit. Možná.

„Lídrem se ale cítím být dál. Mám tu zodpovědnost rád. Chci být na ledě, když se zápas láme, kdy se můžu rozhodnout,“ tvrdil dvojnásobný medailista z mistrovství světa.

„Navíc chci být vzorem i pro mladé kluky. Pomoci jim, na startu cesty,“ zdůraznil. Průvodcem bude především svému krajanovi Pavlu Zachovi, se kterým se sešel už během léta v Česku, a chce mu předat co nejvíce ze svých zkušeností. Zároveň se chce soustředit více na sebe, prožít lepší (nikoliv poslední) ročník.

Poslední zápis 34 (13+21) bodů se bude pokoušet překonávat bez kapitánské zodpovědnosti, zůstane asistentem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud