25. září 2015 • 15:43

Hejda versus Višňovský. V Chicagu začala bitva o místo v obraně

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oba patří k nejstarším hrajícím bekům celé soutěže, přesto ještě NHL nechtějí dát sbohem. Navíc když přijde možnost prosadit se do sestavy nejúspěšnějšího mužstva poslední dekády. Český obránce Jan Hejda a slovenský zadák Ľubomír Višňovský dostali pozvánky do kempu posledního vítěze Stanley Cupu a chtějí uspět. Kdo z nich se bude radovat? Nebo neuspěje ani jeden?



Vývoj téhle defenzivní partie bude zajímavé sledovat. Oba zkušení hokejisté jsou totiž hodně rozdílní. Hejda se do NHL vydal až v roce 2006 jako ostřílený evropský veterán a osvědčil se jako muž, který často zavírá ty nejzadnější obranná vrátka. Bodů má na kontě celkem 135 (25+110), ale je odolný a vytrvalý, zřídka vynechá zápas.

To Višňovský je přesně opačným typem. V Los Angeles oslnil už ve 24 letech a jeho hlavní zbraní je ofenzivní síla. V sezoně 2010/11 se například s 68 body stal nejproduktivnějším zadákem celé soutěže a celkem už dokázal posbírat 495 bodů (128+367). Jenže poslední ročník končil v zákulisí s otřesem mozku a také mu je už 39 let a je tedy o dva roky starší, než jeho český "soupeř".

"Je to pro mě nová zkušenost, posledních 15 let jsem totiž vždycky měl smlouvu. Ale užívám si to, není tu žádný tlak, prostě jen hraju hokej a předvádím, že na NHL pořád ještě mám," vykládal pro ESPN slovenský mistr světa z roku 2002.

Jisté místo na soupisce zadních řad má u Blackhawks čtveřice Duncan Keith, Niklas Hjalmarsson, Brent Seabrook a Trevor Daley. O další pozice se uchází minimálně trio David Rundblad, Trevor van Riemsdyk a také čerstvě podepsaný Michal Rozsíval . Mezi ně by se museli dvě nové tváře vklínit.

"Myslím, že mám pořádně štěstí, že jsem se sem vlastně vůbec dostal. I když jde jen o zkoušku. Je to šance, která přichází jednou za život," chválí si pozvánku od kvalitního týmu Hejda, který si ale jinak nechce cuchat nervovou soustavu a snaží se jen hrát, jak umí. Zbytek už je na jeho agentovi.

Chicago zatím odehrálo dvě přípravná utkání proti Detroitu. Hejda naskočil do obou, v prvním si připsal nahrávku a dva kladné body, v tom druhém pro změnu dva záporné. Višňovský odehrál jen jeden zápas a připsal si pouze dvě trestné minuty. Oba borci jsou ale pod drobnohledem.

"Zkrátka jsme se jen rozhodli dát jim šanci, oni to svými výkony rozhodnou za nás. Uvidíme, jak to celé dopadne," uzavřel trenér Joel Quenneville.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud