13. října 2015 • 15:34

Hossa obdivuje Jágra, bude jako on? Dokud mě hokej baví, chci hrát, říká

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stává se to a ne zrovna zřídka. Výhry sportovce potěší, ale často také uspokojí. S přicházejícím věkem se pak blíží ztráta motivace a kariéra často upadá. Ale v každém sportu jsou tací, kteří jsou své práci a zároveň koníčku natolik oddaní, že uspokojení nehrozí. Jedním z nich může být například Marián Hossa z Chicaga.



Slovenská hokejová legenda má na svém kontě 1175 utkání základní části a dalších 194 v play off. Během uplynulých osmi sezon si zahrál pětkrát finále Stanley Cupu a ve třech případech výhru slavil. Přesto stále patří k tahounům posledních šampionů a díky své pracovitosti a přístupu se těší v šatně velké přízni.

"Na ledě stále vypadá, jako kdyby mu bylo 25 let. Je to díky tomu, jak tvrdě a poctivě se připravuje. Posledních pět let vedle něj sedím v šatně a je mým vzorem, stále se připravuje na 110%," popisuje soužití vedle Hossy bývalý útočník Znojma Bryan Bickell.

Hossa patřil od začátku zámořské kariéry mezi ligovou elitu. Byl rychlý, šikovný, urostlý a žádná práce na ledě mu nebyla cizí. V dřívějších letech ho samozřejmě motivovala touha získat Stanley Cup, ale co trojnásobného vítěze NHL tlačí dopředu nyní?

"V našem týmu je tak neskutečná nálada a tak parádní atmosféra. Občas je legrace jen pozorovat dění na střídačce. V jiném mužstvu by to dost možná bylo úplně jiné," popisuje pro Chicago Sun-Times.

Přístupu svého kolegy z šatny si všímá i kapitán Jonthan Toews. Jeho entuziasmus a nadšení při vstupu do haly se prý nedá přehlédnout. "Je vidět, jak hokej zbožňuje," říká kanadský centr.

Čím se ale Hossa liší od drtivé většiny ostatních veteránů je to, že jeho hra s věkem vůbec nestagnuje. Pořád patří mezi ligovou špičku co se týká bránících křídel a nasbírat 60 bodů je pro něj úplně běžné. Herní a tréninková etika je jeho další výhodou a díky tomu rázem vtípky o jeho kontraktu, které se táhnou už od podpisu v roce 2009, přestávají být k smíchu.

Tehdy jako třicetiletý podepsal smlouvu na celých 12 let a málokdo věřil tomu, že by ji mohl dodržet. Navíc v případě, že by kariéru ukončil dříve, by Chicago vyfasovalo od ligy slušnou pokutu. Zatím se ale zdá, že Hossa nezpomaluje a nabízí se srovnání s Jaromírem Jágrem .

"Je neuvěřitelné, na jak vysoké úrovni Jágr stále hraje. Mnoho hráčů jako je on skutečně není. Dokud budu zdravý a bude mě hra bavit, chci hrát," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud