Tomáš Vrábel
13. října 2015 • 19:08

Neumí anglicky, ale září. Chicago okouzlil ‚ruský Kane‘ Panarin

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen pár týdnů po zisku Stanley Cupu našlo Chicago další poklad. Na startu NHL se ukazuje, že podpis Artěmije Panarina z Petrohradu je kapitální úlovek. 23letý Rus vytvořil úderné duo s Patrickem Kaneem a po třech zápasech má na kontě dva góly a dvě asistence.



Se zámořskými novináři či spoluhráči jen tak nepromluví, neumí totiž pořádně anglicky. Ale učit se musí! Z Panarina je vycházející hvězdička Chicaga. Odkázán je tak zatím na krajany Anisimova a Tichonova, ten v létě zažil stejný přestup.

„Myslím, že může být jednou z největších hvězd celé NHL,“ říká Tichonov, jenž s ním poslední sezony hrál v Petrohradu, kde Panarin rostl po boku Kovalčuka, Tarasenka či Afinogenova. „Vždycky jsem miloval ho sledovat, má v sobě něco navíc. Umí se prosadit v rozích i soubojích jeden na jednoho a vždy z nich vyjde s pukem na hokejce, takových hráčů moc není,“ dodává Tichonov. „Já se však nepovažuji ani za hvězdu KHL,“ říká o sobě Panarin.

VIDEO: Panarinova kouzla proti NYR

Nadějný Rus se v KHL vzdal jistoty, aby si splnil sen a zahrál si NHL. Jako nedraftovaný hráč si mezi nabídkami mohl vybírat a vážný zájem mělo nejméně deset týmů. Začátkem května nakonec kývl Blackhawks na dvouletou smlouvu, která mu zajišťuje 3,5 milionu dolaru ročně (hrubého). Doma měl o něco větší příjem. „Ale peníze pro mě nehrají roli,“ povídal po podpisu smlouvy ruským médiím. „Chtěl jsem další výzvu a vyzkoušet své dovednosti v nejlepší lize na světě.“

Přestože Panarin i po pár měsících v USA bojuje s angličtinou, učí se. Absolvuje i individuální lekce. I díky tomu už částečně rozumí. „Patrick Kane už mi řekl, že nejdůležitější je, abych přihrával jenom jemu. A to zatím dělám,“ smál se.

Právě k hvězdnému Ameřičanovi je i díky menší postavě přirovnáván, hraje s ním i ve druhé formaci Chicaga. „Není to správné. Jsem od něho tak daleko, jako kdybych šel do Ruska pěšky. Je to špičkový hráč, od kterého se chci učit,“ řekl Panarin o podobnosti s týmovou hvězdou. „Je to skvělý bruslař i velmi zručný technik. Umí se i rychle uvolnit,“ chválil Kane novou posilu.

Jejich centrem pak je Anisimov, jenž v létě přišel výměnou za Saada. „Snažíme se pochopit jeden druhého a našim společným jazykem je hokej,“ přiznává Panarin. „Komunikace ale není žádný problém. Když mu něčemu nerozumí, Anisimov mu to přeloží,“ dodal Kane.

VIDEO: Panarinův první gól v NHL

S novým útokem je spokojený i kouč. „Chemie mezi nimi je, můžou se tak dál zlepšovat,“ pravil Joel Quenneville. „Byla zábavné Panarina sledovat. Vypadalo to, jako by měl celý večer puk na hokejce jen on,“ chválil po duelu s Rangers. Pro svého hráče vymyslel už i přezdívku - ‚Bread man‘. Jeho jména totiž připomíná název oblíbené a vyhlášené restaurace Panera Bread.

Přestože je Panarin ve stínu dalších nováčku Connora McDavida a Jacka Eichela, díky svou produktivitou může vystoupit z jejich stínu. A zatím se mu to daří.

Artěmij Panarin

Narozen: 30. Října 1991 (23 let) v Korkinu
Výška: 180 cm
Váha: 77 kg
Draft NHL: -
Týmy: Viťaz Čechov/KHL (2008-2013), Kazaň (2012), Petrohrad/KHL (2013-15), Chicago (2015-)
Bilance v KHL: 263 zápasů, 183 bodů (76+107)
Bilance na MS 2015: 10 zápasů, 10 bodů (5+5)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud