27. listopadu 2015 • 04:40

Jágr válí, Hertl mlčí. Jak se daří Čechům po první čtvrtině NHL?

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
  • Někomu lépe, někomu hůře. Jak si vedou čeští hokejisté v letošním ročníku NHL?Někomu lépe, někomu hůře. Jak si vedou čeští hokejisté v letošním ročníku NHL?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Našel svou nit a bostonský útočník David Krejčí šije a šije do obran soupeřů. Klobouček, poklona! Je tu i jeden český kluk, který naopak párá plány soupeřů na cáry – detroitský brankář Petr Mrázek. Tohle duo ozářilo českou legii v první čtvrtině základní části NHL, čtěte i příběhy dalších hvězd a těch, kteří zatím bojují s rozpaky.

  • ZÁŘÍ - David Krejčí, útočník, Boston

    David Krejčí se zvedá poté, co prostřelil Mrázka.Foto Reuters / Bob DeChiara-USA TODAY Sports

    Zápasy: 21
    Body: 23 (8+15)

    Zápis 73 bodů ze sezony 2008/09 je ve vážném ohrožení. David Krejčí nastoupil do sezony nesmlouvavě, málokterý soupeř nečte v zápisu o utkání jeho jméno mezi bodujícími. Centr Bostonu se drží v TOP 10 produktivity a má nakročeno k osobnímu rekordu. Pokud udrží nasazené tempo a nevynechá jedinou partii, na konci sečte parádních 90 bodů. V Bostonu těží z Krejčího režie, jeho čtení hry je nepřekonatelné. A to ještě citelně postrádá Davida Pastrňáka, s nímž si výborně rozumí na ledě i mimo něj. Až se v půli prosince vrátí, očekávejme možné zvýraznění náběru bodů.

  • ZÁŘÍ - Tomáš Plekanec, útočník, Montreal

    Plekanec posbíral v sedmnácti zápasech šestnáct bodů.Foto Reuters / Charles LeClaire-USA TODAY Sports

    Zápasy: 23
    Body: 23 (7+16)

    Nastartoval sezonu sobě i svému týmu, v prvních devíti duelech (všech vítězných!) nasbíral Tomáš Plekanec šest gólů a pět asistencí. Výsledkem byla nejen mimořádná pohoda v kanadském hokejovém ráji, ale i nová smlouva pro českého centra. V dalších dvou ročnících si vydělá dvanáct milionů dolarů, rád by si svou šichtu odpracoval v dresu hrdých Canadiens. „Není lepší místo, kde byste chtěli vyhrát Stanley Cup. Cítím, že teď máme šanci, že ji budeme mít několik příštích vyřazovacích bojů,“ hlásil. Ano, jeho čas tentokrát musí přijít především na jaře.

  • ZÁŘÍ - Jaromír Jágr, útočník, Florida

    Jaromír Jágr se v noci na středu postaví proti Pittsburghu.Foto Barbora Reichová (Sport)

    Zápasy: 17
    Body: 17 (8+9)

    Možná už není z Čechů nejlepší. Možná není nejdominantnější. Ale pořád je Jaromír Jágr dost dobrý, aby byl ústřední postavou týmu NHL. Florida má ve svém kádru několik hráčů zítřka. A třiačtyřicetiletá legenda mezi nimi není včerejší, ukazuje jim cestu k úspěchu. Není náhoda, že je nejproduktivnějším hráčem i nejlepším střelcem Panthers. Má stále dost sil, aby se postaral o sebe i o svůj soubor. Po návratu dvorního centra Aleksandra Barkova na led pokračuje mise, jejímž cílem má být vytoužený postup do play off.

  • ZÁŘÍ - Petr Mrázek, brankář, Detroit

    Niklas Kronwall byl prvním gratulantem po výhře nad Los AngelesFoto ČTK

    Zápasy: 13
    Výhry: 6

    Ambice netají, stres necítí. Baví ho vyhrávat a chce být nejlepší. Pro gólmana naprosto ideální povaha, které český talent naplno využívá. Pro Red Wings začíná být naprosto stěžejním mužem, byť se zatím v brankovišti s Jimmym Howardem pravidelně střídá. V žádném zápase letos nedostal více než tři góly, s úspěšností 93,5 procent je třetí nejlepší v NHL. Mnohem lépe placený konkurent se smlouvou na 5,5 milionu dolarů už pomalu musí Mrázkovi (737 tisíc dolarů) vyklízet místo. Převrat může začít.

  • ZÁŘÍ - Martin Hanzal, útočník, Arizona

    Martin Hanzal se vrátil po zranění a hned dvakrát nahrával.Foto ČTK/AP

    Zápasy: 19
    Body: 18 (4+14)

    Kroutil se bolestí, dostával tišící injekce a s ním v minulém ročníku trpěl celý mančaft Arizony. Teď je velký Čech zpět. Po operaci, po měsících posilování a napravování zad je Martin Hanzal v plné síle. S ním i Coyotes. „Podívejte se na naši divizi. Joe Thornton, Anže Kopitar, Ryan Getzlaf, všichni mají velké fyzicky dobře vybavené centry. My máme Martyho. Pokud je na ledě, je to pro naše mužstvo obrovský rozdíl, možná náš nejdůležitější chlap,“ chválil kapitán Shane Doan svého asistenta.

  • ZÁŘÍ - Tomáš Fleischmann, útočník, Montreal

    Tomáš Fleischmann zaznamenal proti Islanders jednu brankuFoto Reuters

    Zápasy: 23
    Body: 15 (7+8)

    Montreal si mne ruce, tohle byla trefa! Tomáš Fleischmann si místo u Canadiens vybojoval až v předsezonním kempu, dostal smlouvu jen za pár drobáků. S platem 750 tisíc dolarů hrubého (18,75 milionu korun) ale v nabitém kádru předvádí velké věci. I když nechodí na přesilovky a své místo zaujal ve třetí formaci, má našlápnuto k bodově nejlepší sezoně v kariéře, střílí důležité góly. Prestižní magazín The Hockey News ho zařadil mezi šest nejlépe se vyplácejících hráčů letošní sezony.

  • ROZPAKY - Jakub Voráček, útočník, Philadelphia

    Jakub VoráčekFoto Barbora Reichová (Sport)

    Zápasy: 22
    Body: 12 (1+11)

    Po minulé životní sezoně se od něj čekaly velké věci, místo toho přišel nečekaný útlum. Jakub Voráček, jenž loni do posledních zápasů bojoval o Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL, se letos v bodování krčí v polovině druhé stovky. Snaha se mu upřít nedá, jenže i když je devatenáctým nejčastěji střílejícím hráčem soutěže, vstřelil pouze jeden gól. Pokud to Philadelphia s postupem do play off myslí vážně, musí se její česká hvězda urychleně probrat. Třeba tomu napomůže přesun do třetí formace, který spícího střelce o víkendu potkal.

  • ROZPAKY - Ondřej Pavelec, brankář, Winnipeg

    Ondřej Pavelec vychytal pátou výhru v sezoně.Foto Reuters / Bruce Fedyck-USA TODAY Sports

    Zápasy: 15
    Výhry: 5

    V minulé sezoně zazářil, na jejím konci chytil životní formu a dotáhl Winnipeg poprvé do play off. Letos ale přišel velký zásek, v novém ročníku Ondřeje Pavelce je všechno špatně. I když na tom má velký podíl i mizerná obrana Jets, v brankářských statistikách patří mezi nejhorší gólmany soutěže. Navrch o víkendu přišla velká komplikace. Po střetu s útočníkem Shanem Doanem z Arizony si natáhl vazy v koleni a kvůli nepříjemnému zranění bude minimálně do ledna mimo. A to je průšvih. Na jeho pozici útočí hladoví mladíci Michael Hutchinson s Connorem Hellebuyckem.

  • ROZPAKY - Jiří Hudler, útočník, Calgary

    Jiří Hudler je s devíti body druhým nejproduktivnějším hráčem Flames.Foto Reuters / Andy Marlin-USA TODAY Sports

    Zápasy: 20
    Body: 13 (4+9)

    Minulý ročník uzavřel úžasně. Při galavečeru NHL v Las Vegas Jiří Hudler obdržel Lady Byng Trophy pro rytíře soutěže. Nad to nadchnul komediálním výstupem, při ceremoniálu si pro cenu došel bez bot, jen v ponožkách. Přes tradiční letní dřinu v Montrealu se ale ne a ne rozjet do obrátek z konce předchozí sezony. Oproti loňsku má ve stejný čas sice jen o dva góly méně, zato o 11 záporných bodů více (-7). Je aktivnější ve střelbě (35/25), úspěšnost je však poloviční. Calgary celkově nešlape, ve své konferenci je předposlední. Euforie z play off vyprchala.

  • ROZPAKY - Tomáš Hertl, útočník, San Jose

    Tento rok v NHL je pro Tomáše Hertla zlomový.Foto Profimedia.cz

    Zápasy: 22
    Body: 9 (2+7)

    Mění se, mění role Tomáše Hertla v NHL. Namísto produktivity se od něj očekává spolehlivost, z křídla se posunul na pozici centra. „Líbí se mi jeho vývoj. Především v defenzivě je velice dobrý, hodně pohyblivý,“ pochvaloval si trenér Peter DeBoer dvaadvacetiletého forvarda. Kouč ho notně využíval při zranění Logana Coutura, ale góly očekává od jiných. Kometa z roku 2013, kdy nadchl skvělým startem a především čtyřgólovým představením proti Rangers, dostává minimum času na přesilovkách, těžko se v koncovce prosazuje.

  • ROZPAKY - Radim Vrbata, útočník, Vancouver

    Radim Vrbata zatím nemá v novém ročníku na kontě jediný bod.Foto ČTK/AP

    Zápasy: 21
    Body: 11 (6+5)

    Jen každá dvacátá střela končí překonáním gólmana. Nelichotivý podzim odírá lak na blyštivém palebném renomé Radima Vrbaty, jenž se ve Vancouveru souží v oblíbené disciplíně. V koncovce. Stále má dost času, aby šestigólovou sbírku rozšířil minimálně na 20 sezonních kusů, což už je považováno za solidní počin. Čtyřiatřicetiletý plejer bojuje na dvou frontách. Jeho výsledky na ledě do velké míry ovlivní výchozí pozici při vyjednávání nového kontraktu, ten stávající mu na jaře končí. Aby se přiblížil stávající roční mzdě (5 milionů dolarů), potřebuje výrazně přidat. Ve třetí formaci je to složitá mise.

  • ROZPAKY - Jiří Tlustý, útočník, New Jersey

    Tlustý se radoval z výhry nad New York RangersFoto Barbora Reichová (Sport)

    Zápasy: 16
    Body: 3 (1+2)

    Přes léto dlouho žil v nejistotě, nemohl sehnat nové angažmá. Už to vypadalo, že Jiří Tlustý vyslyší vábení ruského Omsku, ale nakonec těsně před startem přípravných kempů zakotvil v New Jersey, kde podepsal smlouvu. „Už jsem měl nakročeno do Ruska. Chybělo dvacet minut a byl jsem v KHL,“ přiznal pak. Po poslední nepříliš podařené sezoně by v Devils rád oprášil vizitku střelce. Jenže zatím se mu vůbec nedaří, v šestnácti zápasech si připsal jediný zásah, je na hraně sestavy. Musí přidat, hraje i o svou budoucnost v NHL.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud