1. prosince 2015 • 08:30

Nováček přepsal historii Toronta, nulu pak před kamerou obrečel

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne, že by se hokejistům Toronta letos bůhvíjak dařilo - poslední místo v Atlantické divizi mluví za vše. Nicméně brankářská otázka je prakticky samostatným tématem. Dvojice Jonathan Bernier - James Reimer podává hodně nevyrovnané výkony, proto dostal v pondělí poprvé v životě šanci nováček Garret Sparks a rázem přepsal téměř stoletou historii tradičního kanadského klubu.



Proti Sparksovi a Torontu se sice představil Edmonton, nejslabší tým soutěže, jenže Oilers jsou zároveň partou velmi útočnou. Mladé pušky v sestavě překypují entuziasmem a s chutí ztečují branky soupeřů. Tu, kterou v pondělí hájil dvaadvacetiletý Američan, ale nechali netknutou a padli v poměru 0:3.

Sparks hned při svém debutu v NHL vychytal čisté konto a stal se prvním brankářem historie Maple Leafs, kterému se něco podobného povedlo. Podle předpokladů byl gólman vyhlášen první hvězdou zápasu a obratem musel hovořit na ledě před plným hledištěm do televizní kamery. To vše navíc také před zraky svých rodičů.

"Jak se cítím? Ani to nedokážu popsat," zopakoval dojatý gólman dvakrát. Na otázku, zda-li si uvědomuje, že se svým jménem nesmazatelně zapsal do klubové historie jen zakroutil hlavou, poděkoval a se slzami v očích se nechal unést daným okamžikem.

VIDEO: Sparks po zápase neudržel slzy

V šatně před dalšími novináři už bylo veseleji. "Je to fajn, šlo to dneska přesně podle plánu," usmíval se poté, co zastavil 24 střel hráčů Oilers. Hned poté popsal, jak vnímal on sám dění na ledě.

"Jsem ten typ, co každých pět minut sleduje časomíru. Jsem rád, že jsem bez obdrženého gólu vydržel v první třetině a když se šlo do třetí části, řekl jsem si, že už nic nepustím. Hodně mi taky pomohli obránci," chválil své spoluhráče včetně Romana Poláka mladý maskovaný chlapík.

Pro jeho zapojení do hry se trenér Mike Babcock rozhodl poté, co se zranil James Reimer a Jonathan Bernier dál pokračoval v bídných vystoupeních. Vítěz Stanley Cupu s Los Angeles mimo jiné letos ještě nevyhrál jediný z devíti duelů, do kterých naskočil...

"Život je o příležitostech a o tom, jak je člověk dokáže využít. A Garret s tím viditelně umí pracovat, protože na ledě byl sebevědomý a vedl si velmi dobře," chválil trenér pro NHL.com.

Pod výhru se také výrazně podepsali dvougólový Leo Komarov, který je s deseti úspěšnými zásahy nejlepším střelcem mužstva a autor tří asistencí James van Riemsdyk, jenž je pro změnu lídrem týmové produktivity. I on Sparkse vychválil.

"Byl výtečný a několikrát nás podržel ve chvíli, kdy to bylo třeba. Navíc vypadal dost klidně. Lepší první zápas si pro sebe asi ani nemohl přát," vykládal americký útočník o brankáři, jemuž pomohlo i pár tyček.

Zajímavosti Sparksova debutu:

- stal se 25. brankářem NHL a 7. od roku 2000, jenž při premiéře udržel nulu a prvním od listopadu 2014

- je 16. gólmanem Toronta, který při prvním startu vychytal výhru

VIDEO: Sestřih utkání Toronto - Edmonton

MATCH OVERVIEW LEGACY
1. 12. • 01:30
Toronto Maple Leafs
Toronto Maple Leafs
3:0
ONLINE
1. prosince
01:30
Edmonton Oilers
Edmonton Oilers
Góly

Domácí: 06:45. Komarov, 47:33. Kadri, 58:59. Komarov

Hosté:

Sestavy

Domácí: Sparks (Bernier) – Gardiner, Phaneuf (C), Hunwick (A), Rielly, Marinčin, Polák – van Riemsdyk, Kadri, Komarov – Matthias, Bozak (A), Parenteau – Holland, Froese, Boyes – Grabner, Spaling, Winnik

Hosté: Nilsson (Talbot) – Nurse, Sekera, Klefborm, Schultz, Fayne, Davidson – Hall (A), Draisaitl, Eberle (A) – Korpikoski, Nugent-Hopkins (A), Purcell – Pouliot, Letestu, Hendricks – Gazdic, Lander, Pakarinen

Rozhodčí

Kimmerly, Rooney – Rody, Amell

Stadion

Air Canada Centre, Toronto

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud