14. prosince 2015 • 08:30

Jágr předhání legendu, ta ho uctívá. Doma mám jeho dres, říká Dionne

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předlouhých třicet let sídlil bývalý kanadský útočník Marcel Dionne v tabulce mezi nejlepšími čtyřmi střelci NHL. Tomu je ale pomalu konec. Jaromír Jágr z Floridy minulý týden vstřelil svůj 731. gól a bývalého kanonýra Detroitu, Los Angles a NY Rangers vyrovnal. A je jasné, že ho brzy přeskočí. "Samozřejmě, počítám s tím, tak to zkrátka je," řekl Dionne, který zároveň přiznal, že už roky je Jágrovým fanouškem.



V tuto chvíli čtyřiašedesátiletý Dionne zažil své nejlepší roky v dresu Los Angeles, kde například pětkrát v řadě dokázal vstřelit minimálně padesát branek v sezoně. Tehdy tedy dával pořádně pevné základy svým budoucím pozicím v tabulkách. "Tenkrát jsem ve statistikách neustále někoho přeskakoval, ale nikdy jsem to nebral jako nějakou velkou věc. Tahle hra je totiž především o respektu," řekl Dionne.

A ten dvojnásobný majitel Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hráče ligy vždycky měl. A stále má. "Když hrál Jágr v Pittsburghu nechal jsem si od něj podepsat dres. A ten také doma stále mám," vykládala legenda v rozhovoru pro NHL.com.

Marcel Dionne dvakrát získal Lester B. Pearson Award. Trofej pro nejužitečnějšího hráče ligy, jehož volí sami hráči Marcel Dionne dvakrát získal Lester B. Pearson Award. Trofej pro nejužitečnějšího hráče ligy, jehož volí sami hráčiFoto Profimedia

Dionne byl mimo jiné nějakou chvíli dokonce na druhém místě tabulky, hned za nestárnoucím Gordie Howem. Jenže to už se pomalu na scéně objevoval velikán Wayne Gretzky, který ho v roce 1991 přeskočil a kolem kanadského útočníka se ještě o dalších dvanáct let později prohnal bombarďák Brett Hull.

Od té doby ale byl klid, až doteď. "Hokej je teď v NHL jiný, ale je skutečně rychlý. Já jsem tedy nikdy nesouhlasil s červenou čárou, zmizelo kvůli ní hodně útočného prostoru," vysvětloval Dionne, který v nejlepší lize světa hrál mezi lety 1971-1989.

Většina gólů tedy podle někdejšího kanadského reprezentanta padá z pozice nedaleko brány, kde není tak lehké se prosadit. On má ale svůj trik. "Jenže ten je tajný. Nikomu ho neprozradím, dokud mi za něj nezaplatí," usmíval se.

Historická tabulka střelců NHL:
1. Wayne Gretzky - 894
2. Gordie Howe - 801
3. Brett Hull - 741
4. Jaromír Jágr - 731
5. Marcel Dionne - 731

Jágr to ale zvládá i bez rad okolí. Sezonu začal ve velkém gólovém stylu, pak zpomalil, ale stále si drží velmi dobré tempo. Čísla v tuto chvíli ukazují, že by ročník měl zakončit s 25 góly. Zatím jich má devět a ten další může přidat v úterý proti New York Islanders a pak už hurá na Bretta Hulla.

Ale Jágr by si prý podle Dionna měl pospíšit. "Já vím, že chce hrát až do padesáti, ale podle mě, pokud to nezvládne v této sezoně, mohl by klidně přijít konec. Brett by se měl bát," uzavřel Dionne.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud