18. prosince 2015 • 21:56

Napodobují Jágra. Tihle veterání táhnou NHL v době mladých hvězd

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Jaromír Jágr není jediným hvězdným veteránem NHLJaromír Jágr není jediným hvězdným veteránem NHLFOTO: Koláž iSport.cz

    Mládí vládne NHL. Časy se rapidně mění, dříve na zámořské hokejové scéně dostávali více prostoru veteráni a jejich zkušenosti, teď týmy raději sází na mladé talentované hochy a jejich entuziazmus. Ale najdou se i velezkušení borci, kteří v pokročilém věku tahnou své týmy. A řeč není jen o Jaromíru Jágrovi, nestárnoucímu borci, kterého si oblíbila celá liga. Kdo českého hokejistu následuje?

  • Zdeno Chára, Boston, 38 let

    Zdeno CháraFoto ČTK/AP

    Počet utkání v sezoně: 28
    Body: 17 (5+12)

    Počet utkání v kariéře: 1223
    Body: 555 (174+381)

    Po slabším roce ovlivněném zraněním je zpět! Do hry se mu sice sem tam vloudí i nějaká chybička, pořád je to ale respektovaný lídr a kapitán a šéf bostonské defenzivy. Navíc je stále neskutečně produktivní. Sezonu má rozjetou téměř na 50 bodů a s bilancí + 10 je mezi zadáky na 9. místě v lize. "Je obrovskej, žádnej tuk, namakanej. Prostě neskutečný," řekl o něm pro deník Sport český bek Jakub Zbořil, jenž se s ním v létě potkal v kempu Bostonu.

  • Pavel Dacjuk, Detroit, 37 let

    Pavel DacjukFoto Barbora Reichová (Sport)

    Počet utkání v sezoně: 16
    Body: 8 (2+6)

    Počet utkání v kariéře: 903
    Body: 877 (300+577)

    Ve sbírání bodů zpomalil, ročník totiž načal na marodce a do hry se teprve dostává. I když ale není tolik produktivní, jeho vliv na mužstvo jde vidět. Z šestnácti utkání s ním v sestavě Red Wings prohráli v základní hrací době pouze ve třech případech. Každý soupeř z něj stále musí mít vítr, s hokejkou pořád umí to, co 99% ligy může jen obdivovat.

  • Andrej Markov, Montreal, 37 let

    Andrej MarkovFoto Reuters / Timothy T. Ludwig-USA TODAY Sports

    Počet utkání v sezoně: 33
    Body: 19 (2+17)

    Počet utkání v kariéře: 879
    Body: 511 (110+401)

    Má za sebou nádhernou kariéru v dresu Montrealu a přesto, ač se to v nejtradičnějším kanadském klubu ani nezdá možné, zůstává stále nenápadným. Zadním řadám Canadiens vévodí od roku 2000 a stále dokáže odehrát 22 minut na zápas a posbírat k tomu 50 bodů. Mimochodem v historickém bodování mužstva mu mezi zadáky patří třetí pozice, hned za legendárními Larry Robinsonem a Guy Lapointem.

  • Roberto Luongo, Florida, 36 let

    Roberto LuongoFoto ČTK/AP

    Počet utkání v sezoně: 25
    Počet výher: 11

    Počet utkání v kariéře: 889
    Počet výher: 412

    Je takovým současným brankářským Jaromírem Jágrem a je pouze náhoda, že jsou oba v jednom týmu. Kanadský gólman je jediným mužem s maskou, který v současnosti dokáže promlouvat do historických tabulek v první desítce. Například ve výhrách je osmý. Důležitější ale je, že je pořád velmi kvalitním brankářem, který by v případě správných okolností dokázal mužstvo dotáhnout až ke Stanley Cupu.

  • Bratři Sedinové, Vancouver, 35 let

    Bratři SedinovéFoto ČTK/AP

    Daniel
    Počet utkání v sezoně: 33
    Body: 34 (14+20)

    Počet utkání v kariéře: 1094
    Body: 915 (341+574)

    Henrik
    Počet utkání v sezoně: 33
    Body: 31 (9+22)

    Počet utkání v kariéře: 1125
    Body: 946 (220+726)

    Stejně jako Markov i bratři Sedinové celou svou kariéru tráví v jediném kanadském klubu. Oni už ale jsou jasnými legendami. Oba například vedou historické klubové bodování a mohou si být naprosto jistí, že například v příštích deseti letech je určitě nikdo nepředběhne. Jejich produktivita stále neklesá, Vancouver by se bez nich neobešel.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud