Jan Barák
10. ledna 2016 • 09:45

Přesun k elitářům - dva góly. Potřeboval jsem to, přiznal Hertl

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Díky, trenére! Kouč San Jose Peter DeBoer po dvou porážkách sáhnul v nočním zápase NHL proti Torontu do sestavy, Tomáše Hertla posunul do prvního útoku a po zápase se mu na jindy zasmušilé tváři usadil úsměv. Sharks smetli soupeře 7:0, český útočník ke dvěma gólů přidal i asistenci. Tohle vyšlo.



První třetina byla na branky i zajímavé situace chudá, skončila 0:0. Bezbrankový stav protrhl ve 25. minutě vousáč Brent Burns. "To bylo hodně velké, možná i zlomové. Do té doby jsme působili hodně nejistě a ustrašeně," promluvil o vlivu prvního gólu na další průběh utkání před novináři DeBoer.

A bývalý kouč New Jersey, který si s Devils zahrál v sezoně 2011/12 finále Stanley Cupu proti Los Angeles (porážka 2:4 na zápasy) pokračoval. "Na začátku duelu jsme byli pasivní, jako bychom jen čekali na smrt. Brent nám ale svým gólem dodal sebevědomí. Jako by řekl: Teď je náš čas, přišroubujme je! Ten gól úplně změnil obraz hry. Byla to světová akce od světového hráče," pochválil úžasné sólo kanadského obránce.

VIDEO: Podívejte se na vítěznou parádu Brenta Burnse

Burnsova trefa dokreslila zajímavou statistiku. Pokud Žraloci v domácím stánku SAP Center skórovali jako první, z pěti zápasů vydolovali pět výher. Pokud se ale prosadil jako první soupeř, v probíhající sezoně už dvanáctkrát, bylo z toho dvanáct porážek.

Hertl odehrál nejlepší zápas sezony

DeBoer, nespokojený s posledními porážkami od Detroitu a Winnipegu, před zápasem sáhl do složení svých útoků. Tomáš Hertl se z centra třetí brázdy posunul na levé křídlo k elitářům, útočníkům Thorntonovi s Pavelskim. A důvěru vrátil trenérovi lopatou vrchovatou, dva góly a asistence byly v dosavadní sezoně Hertlovým bodovým maximem.

Poprvé slávistický odchovanec skóroval z bekhendové dorážky ve 38. minutě a z podobného prostoru těsně před brankářem Jonathanem Bernierem se prosadil i osm minut před koncem utkání, kdy pečetil debakl 7:0.

"Jsem strašně šťastný," upřímně rozprávěl před novináři Hertl. "Nejen za sebe, ale za celý tým. Dnes skórovali kluci, kteří to opravdu potřebovali, včetně mně," doplnil 22letý útočník, který bral po zápase ocenění za druhou hvězdu zápasu.

Kromě Hertla, který měl do rozebrání Maple Leafs na svém kontě jen čtyři trefy v 38 zápasech, se gólově prosadili i také bodově se soužící útočníci Joonas Donskoi (5+9), Melker Karlsson (5+1) a Matt Nieto (5+4).

"Dnes to byl úžasný zápas pro každého z nás. A bylo to i zábava, chtěl bych poděkovat chlapcům z útoku, že mi to ulehčili," citoval Hertla server NHL.com.

A názor DeBoera na šachy v sestavě? "Kluci jsou hrdí, sami nebyli se sebou spokojení. Jsou dost chytří, aby poznali, že dělají spoustu věcí dobře, ale že každý musí ze sebe vydat ještě o něco více. To dnes dokázali a na tom musí stavět i v příštích utkáních," uzavřel 47letý kouč aktuálně až 12. týmu Západní konference.

VIDEO: Podívejte se na famózní výkon Tomáše Hertla proti Torontu

San Jose zničilo díky třem kanadským bodům Tomáše Hertla Toronto 7:0
San Jose zničilo díky třem kanadským bodům Tomáše Hertla Toronto 7:0

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud